fbpx

Férfi nemzőképesség vizsgálata

Meddőségről beszélünk, ha 1 év rendszeres nemi élet esetén sem következik be a terhesség.

Nehezített teherbe esés, meddőség esetén 40%-ban a férfinél, 40%-ban a nőnél, és 20%-ban mindkettőjüknél találunk valami eltérést, így elengedhetetlenül fontos, hogy kivizsgálás – akár már a gyermekvállalás előtt – a pár férfi tagjánál is történjen vizsgálat.

Mi lehet a probléma?

A legismertebb eltérés a spermaszám csökkenése avagy a spermiumok teljes hiánya. Ezen kívül lehet azonban eltérés a kiskatonák alakjában, valamint mozgásukban is: lomhábbá válhatnak illetve céltalanul bolyonghatnak. 

A vizsgálat egyszerű: csupán mintát kell adni (ami – valljuk be – egy férfinek kevésbé kellemetlen, mint egy nőnek egy petevezeték-átjárhatósági vizsgálat)

Mire kell figyelni a mintaadásnál?

  • A mintát 3-7 nap önmegtartóztatás után steril mintatároló edénybe (gyógyszertárban kapható) kell leadni. (Hosszabb önmegtartóztatási idő esetén általában a spermiumok mozgásában találunk kórosabb eltérést, rövidebb idő esetén a spermiumok száma mutathat valótlan értéket)
  • Az önmegtartóztatási időszak alatt kerülje a szaunát, a forró fürdőt és a túlzott alkohol fogyasztását.
  • A mintaadás előtt fontos a kézmosás és nemiszerv alapos megtisztítása.
  • Mintaadás természetesen a legtöbb esetben maszturbációval történik, de nem tiltott a segítség igénybevétele sem J ugyanakkor figyelni kell arra, hogy az ejakulátum első fele mindenképpen az edénybe kerüljön, hiszen ez tartalmazza a hímivarsejtek jelentős részét.
  • Kérjük, az edényre jól olvashatóan tüntessék fel a nevüket!
  • Az edényt alufóliába csomagolva, lehetőleg testmelegen tartva (pulóver alatt) 1-2 órán belül juttassák el hozzánk.

Milyen vizsgálatokat lehet a mintából elvégezni?

Hagyományos spermatrogram vizsgálat (SPG)

A vizsgálat során először az ejakulátum makroszkópos adatait (ondó térfogatot, pH értéket, viszkozitást, szín, elfolyósodási időt) értékeljük, majd mikroszkópos vizsgálattal megállapítjuk a spermiumszámot, motilitási (mozgási) és morfológiai (alaki) jellemzőket.

Ez a alapvizsgálat a nemzőképesség megítéléséhez elengedhetetlen, azonban sokszor nem elég még akkor sem ha az eredmények normálisak, hiszen a spermáknak ezen fizikai tulajdonságain túl biológiai és biokémiai jellemzői is jelentős szerepet játszanak a megtermékenyítésben.

HBA teszt

A HBA-TESZT AZ ÉRETT SPERMIUMOK ARÁNYÁNAK MEGÁLLAPÍTÁSÁRA SZOLGÁLÓ MÓDSZER.

Segítségével becsülni tudjuk a spermiumok termékenyítő képességét. A vizsgálat során ondót cseppentünk egy hialuronsavat tartalmazó speciális tárgylemezre, és megnézzük, hogy a spermiumok hány százaléka képes a hialuronsavhoz kötődni. A természetben csak az érett spermiumok tudnak kötődni a petesejt burkában lévő hialuronsavhoz, ami szükséges a megtermékenyülés sikerességéhez.

Spermium ellenes antitest (MAR)

Immunológiai vizsgálat, segítségével ki tudjuk mutatni a spermában a hímivarsejtek ellen termelődő ellenanyagokat. Ezeknek az antitesteknek a jelenléte gátolhatja a spermiumok eljutását a petesejthez, csökkentve a megtermékenyülés esélyét.

Összeférhetetlenségi vizsgálat – (IN VITRO SPERM CERVICAL MUCUS INTERACTION TEST)

Segítségével a méhszájban lévő nyák és a spermiumok kölcsönhatását vizsgáljuk az ovulációhoz közeli időpontban. Előfordulhat, hogy a hímivarsejtek a hüvelyváladékkal vagy a nyákkal érintkezve megbénulnak. Régebben úgy végezték el, hogy megkérték a párt, hogy szerelmeskedés után gyorsan fussanak be a rendelőbe, ahol a nőtől levették a mintát. Szerencsére a kor ezt már túlhaladta: ma már külön vesszük le a méhnyak nyákot a nőtől, ami olyan, mint egy rákszűrés, illetve a férfi is külön ad sperma mintát – 3-5 nap önmegtartóztatás után tetszőleges otthoni módszerrel levett minta, ami 1-2 órán belül a rendelőbe ér – és a két anyagot laboratóriumi körülmények között hozzuk össze: kenetet készítünk és mikroszkóp alatt megvizsgáljuk, hogy találunk-e mozgó spermiumokat. Ha csak inaktív hímivarsejtek láthatóak, akkor a PCT teszt pozitív, azaz összeférhetetlenség állapítható meg.

Rólunk

Olyat rendelőt álmodtunk meg ahová mindenki feszültség nélkül jöhet, ahol tisztelik a betegeket. Olyat, ahol mindig lehet még egy kérdése.

tájékoztatók