fbpx

Gyermeknőgyógyászat

Gyermeknőgyógyászhoz egészen a csecsemőkortól 18 éves korig lehet fordulni, ha bármilyen szokatlan panaszt, problémát tapasztal az Édesanya vagy a gyermek. Ebben a korban felmerülhet fejlődési rendellenesség, hormonális zavar, menstruációs problémák, fogamzásgátlási kérdés, hüvelyfertőzések, valamint gyakori, visszatérő hugyúti fertőzések esetén is érdemes gyermeknőgyógyászati vizsgálatot végezni.

Hogyan zajlik egy gyermeknőgyógyászati vizsgálat?

Beszélgetés, szükség esetén pici játék, aminek kapcsán lehetőség van a várható vizsgálat elmagyarázására. Nagyobbaknál fontos időt hagyni, hogy feloldódjanak, megnyíljanak, és őszintén, gátlások nélkül tudjanak beszélni a problémájukról. Ebben segítjük őket a beszélgetés kapcsán pszichés felkészítéssel.

Vizsgálat során belső (hüvelyi) vizsgálatra ritkán, és csak nagyon indokolt esetben kerül sor. Szüzeknél ez különleges szabályok szerint történik, speciális technikával. Lehetőség van a vizsgálatot külső, hasi ultrahanggal kiegészíteni. Folyásos panasz (fertőzésgyanú) esetén mini pálcikás mintavétel is történik.

  • Gyakori eltérés a kisajkak összetapadása. Ennek vizsgálatát követően a szülőkkel közösen választjuk ki a számukra is leginkább elfogadható kezelési módot: krémek használatát vagy azonnali oldást.
  • Fejlődési rendellenességek vizsgálata során a konzultációt és megtekintést követően a hüvely illetve s végbél vizsgálata szükséges. A látott elváltozás további lépéseket, esetleg más szakmák bevonását indokolhatja.
  • Serdülők vizsgálata függ attól, hogy szűz-e a páciens. Szüzeknél nem kötelező a vizsgálat, konzultáció elégséges lehet. A nem szüzek vizsgálata a felnőttekéhez hasonló.

 

Dr. Kovács Eszter (gyermeknőgyógyász, szülész-nőgyógyász) háromgyermekes, kétlányos anyaként sok empátiával és tapasztalattal várja rendelésén kicsiket és nagyokat egyaránt.

Rólunk

Olyat rendelőt álmodtunk meg ahová mindenki feszültség nélkül jöhet, ahol tisztelik a betegeket. Olyat, ahol mindig lehet még egy kérdése.

tájékoztatók