fbpx

Szülészet, terhesgondozás

A várandóság az egyik legcsodálatosabb időszak egy nő életében. Ehhez szeretnénk mi is hozzájárulni azzal, hogy terhességét az anya és a magzat egészségének védelme érdekében a szakma szabályai szerint nyomon követjük, lehetőséget biztosítunk rá, hogy a kismama feltegye az összes kérdését, segítünk a számára legmegfelelőbb kiegészítő vizsgálatok közül választani, és személyre szólóan, együtt alakítjuk a terhesgondozás menetét, hogy a kismama a legnagyobb biztonságban érezze magát.

Élvezzen kiemelt figyelmet a várandós gondozás és a szülés során kiváló szakorvosainkkal.

Az alábbi leírás csupán tájékoztató jellegű​, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy minden ember más, minden kismama más, minden terhesség más és más, ezért, mint oly’ sok mindent az életben, ezt is az adott szituációra, adott páciensre kell hangolni.
  • 5-6 hetesen (az utolsó menstruáció első napjától számolva): első jelentkezés. Részletes anamnézis felvétel, vizsgálat, hüvelyi ultrahang, rákszűrés.
  • 8-10. hetesen: ellenőrző hüvelyi ultrahang, majd szükséges: védőnői gondozásba vétel, háziorvosi és fogorvosi vizsgálat, EKG készítés, laborvizsgálatok. Átbeszéljük a kismamával a genetikai vizsgálatokat, mi lenne számára a legmegfelelőbb.
  • 12. héten: nyakiredő mérés ultrahanggal, lehetőség kombinált/integrált tesztre, illetve NIPT tesztre. Ezekről korábban beszéltünk. Leletekkel, valamint a vérvételi leletekkel kontroll.
  • 16. hét: integrált teszt esetén megtörténik a második vérvétel. Kontroll nőgyógyászati vizsgálat, melynek során vérnyomásmérés, méhszáj ellenőrzés és szükség esetén ultrahang vizsgálat történik.
  • 18-20. hét: genetikai ultrahang vizsgálat, majd a lelettel nőgyógyászati ellenőrzés.
  • 24-26. hetesen: úgynevezett cukorterheléses (OGTT) vérvétel, amiben a cukor mellett sok minden mást is vizsgálunk. Lelettel kontrollvizsgálat az elmaradhatatlan vérnyomásméréssel, valamint hüvelyi ultrahang vizsgálat a méhszáj hosszának mérése céljából.
  • 28. héten: méhszájellenőrzés, vérnyomásmérés, vizeletvizsgálat a rendelőben
  • 30-32. héten: ultrahang vizsgálat, nőgyógyászati ellenőrzés: méhszáj, vérnyomás, vizelet.
  • 33. hét: amennyiben az előző vizsgálat 30 hetesen volt, szükséges a 36. hét előtt még egy nőgyógyászati vizit méhszájellenőrzéssel, vérnyomásméréssel és szükség esetén ultrahang vizsgálattal.
  • 36. héten: laborvizsgálatok, hüvelyváladék tenyésztés, CTG vizsgálat, méhszáj ellenőrzés, ultrahang vizsgálat, vérnyomás, vizelet
Pregnant female on ultrasound scan

 

Ezt követően a kiírt napig hetente CTG-, vérnyomás-, vizelet-, nőgyógyászati- és ultrahangvizsgálat, áramlás méréssel.

A fenti sémát számtalan tényező befolyásolhatja, például az édesanya életkora, korábbi betegségei, korábbi terhességeinek sora, jelen váradóssága alatt kialakult betegsége, (pl. magasvérnyomás, cukorbetegség, fenyegető koraszülés…), avagy egész egyszerű módon a karácsony vagy családi nyaralás. Szerencsére kevés vizsgálatnak van extrém szigorú időpontja, amitől nem térhetünk el, minden mást igény szerint tudunk alakítani, figyelembe véve a szakmai protokollt, valamint a kismama legnagyobb biztonságát szem előtt tartva.

Orvosaink, akikhez bizalommal fordulhat:

Rólunk

Olyat rendelőt álmodtunk meg ahová mindenki feszültség nélkül jöhet, ahol tisztelik a betegeket. Olyat, ahol mindig lehet még egy kérdése.

tájékoztatók