fbpx

Termékenységi kivizsgálás

A meddőségi vizsgálatok és kezelések azok, amikkel kapcsolatban minden pár reméli, hogy nem lesz rá szüksége. Sajnos azonban olykor előfordul, hogy hiába minden próbálkozás, spontán valahogy nem akar kopogtatni a gólya.

Ez a helyzet többszörösen nehéz, mert amellett, hogy lelkileg megviseli a párt, hogy nem akar jönni az annyira várt baba, ott van a félelem is, és ezernyi kérdés:

 • Vajon mi lehet a probléma?
 • Melyikünkkel van probléma?
 • Tudnak segíteni?
 • Mikor kell egyáltalán orvoshoz fordulni?
 • Milyen megoldások lehetségesek?
 • Meddig lehet elmenni?
 • És mi van, ha így sem sikerül?

Ezen kérdések egy részére szülész-nőgyógyászként tudok választ adni a hozzám fordulóknak, egy másik részére nem. El tudom indítani a párokat az úton, tudok javasolni vizsgálatokat, kezeléseket, következő lépéseket.

De azt sajnos nem tudom előre megmondani, hogy biztosan sikerrel járunk-e, ahogy azt sem, hogy egy adott pár meddig mehet el, meddig képes elmenni az úton.

Az, hogy valaki nem fogan meg spontán, nem jelenti azt, hogy nem lehet gyermeke!

Fontos leszögezni, hogy ha spontán nem is sikerül egy nőnek teherbe esni, az nem egyenlő azzal, hogy nem lehet saját gyermeke. Szerencsére ma már nagyon sok problémát fel tudunk tárni, és eredményesen kezelni, így olyan esetekben is megtörténhet a várva-várt gyermekáldás, amikor spontán nagyon kevés lett volna az esély.

Na de mikor „kell”, mikor lehet feltételezni, hogy valami probléma van a háttérben, és meddig fér bele, hogy nem jön össze a baba?

Általában 1 év után érdemes orvoshoz fordulni

Kamaszkorunkban, mikor ismerkedni kezdünk a szexualitással, mindenhonnan azt hallgatjuk, hogy elég csak egyszer nem védekezni, és máris terhesek leszünk. Később azzal azért tisztában vagyunk, hogy ez nem ennyire egyszerű, de az mégiscsak sokkoló lehet, mikor hónapokig nincs eredmény.

Sokkoló, de teljesen normális. Általában, ha mindkét fél egészséges, 1 év alatt 80 százalék esély van arra, hogy sikerül összehozni egy terhességet. Éppen ezért a mai általános javaslat, hogy egy évig „próbálkozzanak” a párok, és ha ennyi idő alatt nem jön össze a baba, érdemes elkezdeni a kivizsgálásokat.

Hogyan is néznek ki a meddőségi vizsgálatok?

Első alkalommal egy alapos beszélgetésre kell számítani, majd néhány alapvizsgálat következik. Először mindig a gyakori akadályokat kezdjük el kizárni, így haladunk a ritkább és összetettebb problémákig. Ez eleinte néhány vérvételt, ultrahangot jelent, esetleg fertőzések jelenlétének kizárását.

Ezzel egy időben érdemes elkezdeni a férfi vizsgálatát is, ami nem különösebben megterhelő: spermamintát kell leadni, amit aztán laborban vizsgálnak.

Ez a folyamat eleje, ezen eredmények átnézését követően tudok javaslatot tenni a további lépésekre.

Mik jöhetnek ezután?

 • További vérvételek, melyekkel egyéb funkciókat vizsgálunk, amiket első körben nem néztünk meg
 • Mintavétel, mely során azt ellenőrizzük, nincs-e a nő által termelt nyákban spermaölő anyag
 • Petevezeték-átjárhatósági vizsgálat
 • Altatásban, műtéti úton végzett vizsgálatok: a még áttekintése, a hasüregbe való betekintés

A vizsgálatok sora nem teljes: vannak még lehetőségek, és az egyéni helyzetek, eredmények befolyásolják, hogy mit és milyen sorrendben végzünk el.

Orvosfüggő is, hogy mit javasol, és mit nem – éppen ezért én azt szoktam tanácsolni, hogy lehetőség szerint ne szaladgáljon a pár mindig más és más orvosokhoz. Válasszanak egy orvost, akiben bíznak, és csak indokolt esetben váltsanak, ne „több szem többet lát” alapon.

Dr. Vörös Anna

szülész-nőgyógyász
termékenységi specialista

Dr. Kapás István

szülész-nőgyógyász
termékenységi specialista

Rólunk

Olyat rendelőt álmodtunk meg ahová mindenki feszültség nélkül jöhet, ahol tisztelik a betegeket. Olyat, ahol mindig lehet még egy kérdése.

tájékoztatók