fbpx
Diabetológia
Corvin

A cukorbetegség népbetegség, legtöbbször mégis viszonylag későn diagnosztizálják.

A diabéteszre legtöbbször már csak akkor derül fény, amikor valamilyen egyéb problémát okoz: romlik a látás, nehezen gyógyulnak a sebek, hideggé válnak a végtagok stb. Pedig egy egyszerű szűréssel időben észre lehetne venni a problémát, ezzel elejét véve a szövődményeknek.

Online Időpont foglalás

Kinek javasolt a szűrővizsgálat?

45 éven felülieknek -

Azoknak, akiknél családon belül előfordult már cukorbetegség -

Azoknak, akik cukorbetegségre utaló tüneteket produkálnak -

Azoknak, akik még 45 év alattiak, de fennállnak náluk bizonyos rizikófaktorok: 25 fölötti BMI, magas vérnyomás, emelkedett vérzsírszint. -

Hogyan zajlik a cukorbetegség szűrése?

Első körben egy éhgyomri laborvizsgálatot végeznek – ha már itt magas a vércukorszint, tovább rendszerint nem is kell menni, ugyanis ebben az esetben terheléses vizsgálat nem végezhető.

Ha az éhgyomri érték még rendben van, jöhet a köznyelvben cukorterhelésként ismert orális glukóz tolerancia teszt (OGTT). Ez képes arra, hogy kimutassa a tüneteteket még nem okozó cukorbetegséget, a terhességi cukorbetegséget, valamint a diabéteszt megelőző állapotot (csökkent glükóz tolerancia).

Az OGTT vizsgálat menete:

A vizsgálat során éhgyomri vérvételt követően 75 gramm glükózt kell vízben feloldani és meginni. Ezután 120 perccel történik egy újabb vérvétel, aminek eredménye alapján látható, hogy fennáll-e diabétesz, terhességi diabétesz, vagy esetleg prediabétesz állapota.

Cukorbeteg vagyok… mit is jelent ez?

A cukorbetegség diagnózisa még nem mond el mindent, a problémának ugyanis több típusa létezik. Attól függően, hogy melyik érinti a pácienst, eltérőek a lehetőségek.

 • 1-es típusú diabétesz: ez a veleszületett, autoimmunn betegség, amit inzulinfüggő cukorbetegségnek is neveznek. Az immunrendszer megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit, emiatt inzulinhiány alakul ki, a vércukorszint pedig felborul. Ez a típus nem gyógyítható, de kezelhető.
 • 2-es típusú diabétesz: ez a „szerzett” cukorbetegség, melynek során az inzulin nem tud kellőképpen hatni a vércukorszintre, ezért a szervezet egyre több inzulint termel, hogy kordában tarthassa. Csakhogy egy idő után a szervezet belefárad a túlműködésbe, nem tudja ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát – ekkor alakul ki a 2-es típusú diabétesz, ami egészséges táplálkozással, mozgással, esetleg gyógyszeres kezeléssel hatékonyan kezelhető.
 • Prediabétesz: ez a cukorbetegséget megelőző állapot, melynek két formája van: csökkent glükóz tolerancia (IFG), valamint emelkedett éhomi vércukorszint (IGT)
 • Terhességi cukorbetegség (GDM): kizárólag a várandósság időszakát érinti, a szülés után a vércukorszint jellemzően visszaáll. Érdemes ugyanakkor tudni, hogy gyakran előrejelzi a későbbi cukorbetegséget!

Milyen tünetei vannak a diabétesznek?

A cukorbetegségről tudni kell, hogy alattomos: számos esetben nem okoz tüneteket, csak véletlenül derül ki egy más okból végzett laborvizsgálat során, vagy akkor veszik észre, amikor már szövődményei vannak.

Az is előfordul azonban, hogy vannak tünetek, csak épp nem tudják az érintettek, mire kellene figyelni, így sokáig rejtve marad a probléma.

A cukorbetegség tünetei:

 • gyakori szomjúság, emiatt az átlagosnál több folyadék fogyasztása
 • az átlagosnál gyakoribb vizeletürítés
 • az érintettek gyakran éhesek annak ellenére, hogy eleget esznek
 • megfelelő mennyiségű táplálék ellenére csökken a testsúly
 • nagyfokú fáradékonyság
 • látászavarok
 • bőrproblémák: fertőzések, gyulladás, gombásodás, a sebek nehézkes gyógyulása

 

Amennyiben azt gyanítja, hogy cukorbeteg lehet, vagy már ismert a cukorbetegsége, és szeretné a lehető leghatékonyabb kezelést kapni, jelentkezzen be hozzánk!

Hisszük, hogy a legjobb eredmény a páciens bevonásával érhető el – tervezzük meg együtt a kezelését!

 

*****Időpontot szeretnék!****

Kollégáink, akikhez bizalommal fordulhat:

Dr. Svébis Márk

Belgyógyász, diabetológus
Corvin
H: 17:00 - 19:30
Sz: 9:30 - 15:00 (havonta)
P: 16:00 - 18:30