fbpx
Férfiak nemzőképesség vizsgálata
BudaörsCorvinPasarét

Meddőségről beszélünk, ha 1 év rendszeres nemi élet esetén sem következik be a terhesség.

Nehezített teherbe esés, meddőség esetén 40%-ban a férfinél, 40%-ban a nőnél, és 20%-ban mindkettőjüknél találunk valami eltérést, így elengedhetetlenül fontos, hogy kivizsgálás – akár már a gyermekvállalás előtt – a pár férfi tagjánál is történjen vizsgálat.

Online Időpont foglalás

Mi lehet a probléma?

A legismertebb eltérés a spermaszám csökkenése avagy a spermiumok teljes hiánya. Ezen kívül lehet azonban eltérés a kiskatonák alakjában, valamint mozgásukban is: lomhábbá válhatnak illetve céltalanul bolyonghatnak.

A vizsgálat egyszerű: csupán mintát kell adni (ami – valljuk be – egy férfinek kevésbé kellemetlen, mint egy nőnek egy petevezeték-átjárhatósági vizsgálat)

Mire kell figyelni a mintaadásnál?

A mintát 3-7 nap önmegtartóztatás után steril mintatároló edénybe (gyógyszertárban kapható) kell leadni. - Hosszabb önmegtartóztatási idő esetén általában a spermiumok mozgásában találunk kórosabb eltérést, rövidebb idő esetén a spermiumok száma mutathat valótlan értéket.

Az önmegtartóztatási időszak alatt kerülje a szaunát, a forró fürdőt és a túlzott alkohol fogyasztását. -

A mintaadás előtt fontos a kézmosás és nemiszerv alapos megtisztítása. -

Mintaadás természetesen a legtöbb esetben maszturbációval történik, de nem tiltott a segítség igénybevétele sem, - ugyanakkor figyelni kell arra, hogy az ejakulátum első fele mindenképpen az edénybe kerüljön, hiszen ez tartalmazza a hímivarsejtek jelentős részét.

Kérjük, az edényre jól olvashatóan tüntessék fel a nevüket! -

Az edényt alufóliába csomagolva, lehetőleg testmelegen tartva - (pulóver alatt) 1-2 órán belül juttassák el hozzánk.

Milyen vizsgálatokat lehet a mintából elvégezni?

A legismertebb eltérés a spermaszám csökkenése avagy a spermiumok teljes hiánya. Ezen kívül lehet azonban eltérés a kiskatonák alakjában, valamint mozgásukban is: lomhábbá válhatnak illetve céltalanul bolyonghatnak.

A vizsgálat egyszerű: csupán mintát kell adni (ami – valljuk be – egy férfinek kevésbé kellemetlen, mint egy nőnek egy petevezeték-átjárhatósági vizsgálat).

Férfi nemzőképesség vizsgálatok

Hagyományos spermatrogram vizsgálat (SPG)

A vizsgálat során először az ejakulátum makroszkópos adatait (ondó térfogatot, pH értéket, viszkozitást, szín, elfolyósodási időt) értékeljük, majd mikroszkópos vizsgálattal megállapítjuk a spermiumszámot, motilitási (mozgási) és morfológiai (alaki) jellemzőket.

Ez a alapvizsgálat a nemzőképesség megítéléséhez elengedhetetlen, azonban sokszor nem elég még akkor sem ha az eredmények normálisak, hiszen a spermáknak ezen fizikai tulajdonságain túl biológiai és biokémiai jellemzői is jelentős szerepet játszanak a megtermékenyítésben.

HBA teszt

A HBA-TESZT AZ ÉRETT SPERMIUMOK ARÁNYÁNAK MEGÁLLAPÍTÁSÁRA SZOLGÁLÓ MÓDSZER.

 

Segítségével becsülni tudjuk a spermiumok termékenyítő képességét. A vizsgálat során ondót cseppentünk egy hialuronsavat tartalmazó speciális tárgylemezre, és megnézzük, hogy a spermiumok hány százaléka képes a hialuronsavhoz kötődni. A természetben csak az érett spermiumok tudnak kötődni a petesejt burkában lévő hialuronsavhoz, ami szükséges a megtermékenyülés sikerességéhez.

DNS fragmentációs teszt (SCSA teszt)

A klasszikus spermakép (SPG) és a HBA (spermiumok hialuronsav kötő képességét megmutató vizsgálat) után a legfontosabb teszt. Valójában ezt a hármat minden esetben kívánatos lenne elvégezni, ha egy párnál nem jön össze a baba fél-egy éven belül (korfüggő), avagy 40 éves kortól gyakorlatilag azonnal, amikor megszületett a gyermekvállalás gondolata.

 

Azt mindenki tudja, hogy a nőkben a petesejtek minősége az életkor előrehaladtával romlik, hisz ezért – is – kell szűrni a magzatokat Down-kórra ill. más fejlődési rendellenességekre.

 

Azt azonban már kevesen tudják, hogy a férfiaknál is lehet gond az örökítőanyag, azaz a DNS minőségével.

 

Bizonyos hatásokra, például stresszes élet, elhízás, dohányzás, gyulladások, idősebb életkor a spermiumokban lévő örökítőanyag, a DNS sérülhet, “töredezhet”, azaz fragmentálódik. Ez sajnos akkor is igaz, ha az alap spermakép (SPG) normál értékeket mutat!

 

A DNS fragmentációs vizsgálattal megtudhatjuk, hogy a spermiumok hány százalékának sérült a DNS-e. Mint régen, amikor a windows merevlemezének vizsgáltuk a töredezettségét, és kirajzolta azt a vonalkód szerű csíkot. Na ez is valami hasonló, csak sajnos egy gombnyomásra nem fog meggyógyulni. De!

 

Szerencsére van rá megoldás! Andrológus is javasolhat különféle gyógyszeres és antioxidáns kezeléseket, valamint ART (asszisztált reprodukció) során lehetőség van egy olyan speciális szitán átszűrni a spermiumokat, ahol a kóros DNS-űek elválnak az egészséges DNS-űektől, így lehetőségünk nyílik ez után már csak az egészséges srácokkal dolgozni.

 

Kiknek és mikor fontos elvégezni ezt a vizsgálatot?

Gyakorlatialg mindenkinek, aki valamiféle fertilitási problémával küzd:

 

  • nehezített teherbeesés
  • női oldalon mindent rendben találtak
  • eddigi vizsgálatok nem mutatták ki a “meddőség” okát
  • sikertelen inszeminációs/lombikos ciklusok
  • vetélések

 

Értékelése:

Minél kisebb a szám, annál jobb!:)

  • 15% alatt kiváló az érték
  • 15-20% között egyéni megítélést igényel
  • 20% felett mindenképp forduljon reprodukciós szakemberhez a további kezelési lehetőségek megbeszélése céljából

Spermium ellenes antitest (MAR)

Immunológiai vizsgálat, segítségével ki tudjuk mutatni a spermában a hímivarsejtek ellen termelődő ellenanyagokat. Ezeknek az antitesteknek a jelenléte gátolhatja a spermiumok eljutását a petesejthez, csökkentve a megtermékenyülés esélyét.

Összeférhetetlenségi vizsgálat – (IN VITRO SPERM CERVICAL MUCUS INTERACTION TEST)

Segítségével a méhszájban lévő nyák és a spermiumok kölcsönhatását vizsgáljuk az ovulációhoz közeli időpontban. Előfordulhat, hogy a hímivarsejtek a hüvelyváladékkal vagy a nyákkal érintkezve megbénulnak. Régebben úgy végezték el, hogy megkérték a párt, hogy szerelmeskedés után gyorsan fussanak be a rendelőbe, ahol a nőtől levették a mintát. Szerencsére a kor ezt már túlhaladta: ma már külön vesszük le a méhnyak nyákot a nőtől, ami olyan, mint egy rákszűrés, illetve a férfi is külön ad sperma mintát – 3-5 nap önmegtartóztatás után tetszőleges otthoni módszerrel levett minta, ami 1-2 órán belül a rendelőbe ér – és a két anyagot laboratóriumi körülmények között hozzuk össze: kenetet készítünk és mikroszkóp alatt megvizsgáljuk, hogy találunk-e mozgó spermiumokat. Ha csak inaktív hímivarsejtek láthatóak, akkor a PCT teszt pozitív, azaz összeférhetetlenség állapítható meg.

Kollégáink, akikhez bizalommal fordulhat: