Menopauza tanácsadás
BudaörsCorvin

Kapuzárás helyett második virágkor? Kérem, most egy határozott mozdulattal végleg törölje ki emlékei közül a nagyanyáinktól örökölt nyomasztó gondolatokat: a változó kor a 21. századi nők életében semminek nem a vége.

 • Semmit nem kell feladnia,
 • semmiről nem kell lemondania,
 • és főleg: nincs miért önmagát egyetlen árnyalattal is kevesebbnek érezni, mint 25 évesen!
Online Időpont foglalás

A változókor, mint pozitív mérföldkő

Aki jól menedzseli az egészségét, annak a változókor jó változásokat is hoz. Merész a hasonlat, de a menopauza ugyanolyan hormonális forradalom a testünkben, mint a kamaszkor volt – és pont olyan a pozitív mérföldkő lehet belőle: lehet, hogy olykor kicsit rázós, de átalakulás, szárnybontogatás, egy új fejezet kezdete.

Hála az egyre javuló életkörülményeknek és az orvostudomány fejlődésének, mi, nőgyógyászok, ma már rengeteget tudunk tenni azért, hogy pácienseink a menopauza alatt és után is felszabadultan, kompromisszumok nélkül élvezhessék az életüket.

És micsoda szerencse! Gondoljunk csak bele: a ma élő hölgyek várható életkora közel 80 év, a menopauzát többségük 45-50 körül éli át – tehát ez után bizony még 25-30 évnek néznek elébe. Azaz a teljes életük egyharmada még csak ez után következik! Kicsit sem mindegy, hogyan töltünk el egy ilyen hosszú időt, ugye? Lehet megadóan, kiábrándultan, napjainkat önkéntes leszázalékoltságban tengetve, ahogy dédanyáink tették (de ne felejtsük el: az ő életükben ez messze nem volt egy olyan hosszú szakasz, mint a mai nőkében!) – vagy lehet viruló nőiességgel, szexisen, testileg-lelkileg-szellemileg a topon maradva és kicsattanó egészségben, boldogan.

Miért válasszon minket?

Mert orvosaink többéves tapasztalatának köszönhetően számos páciensnek segítünk a menopauza kérdésköreiben.

Mert elhivatottak vagyunk női pácienseink életminőségének javítása iránt, hisszük, hogy a változókor pozitív életfázis is lehet az Ön számára.

Bővebben a változókorról és ezzel kapcsolatos kérdéskörökről

Az első jelek: most kell odafigyelni!

Egy nő 35 – 40 évesen épp élete virágában van. A klimaxra nem is gondol, hisz az olyan messze van még … akkor mégis mit üzen a teste ilyen fura tünetekkel:

 • indokolatlan izzadás
 • kiszámíthatatlan hőhullámok
 • hirtelen heves szívdobogás
 • hangulatingadozás (hirtelen szomorúságtól az elemi erejű dühkitörésig)
 • magányosság-érzet rohamok,
 • elhagyatottságérzés
 • alvászavar
 • makacs testsúly ingadozás (főleg a rossz irányba)
 • csökkenő teljesítmény
 • kevésbé tudunk koncentrálni
 • kiszámíthatatlanul támadó fáradékonyság
 • olykor a memóriánk is cserbenhagy
 • ezek mellett nem csoda, ha a libidónk sem a régi.

Nos, bár a fenti tünetek akár 10 évvel is megelőzhetik a menopauzát, mégis annak az előfutárai. Ez az időszak a perimanopauza. Mivel azonban ebben az időszakban a menstruáció még nem feltétlenül akadozik, sajnos ezeket a tüneteket sokszor félrediagnosztizálják.

Ezért, ha 40 fölött ezek bármelyikét többször is észleli, akkor kérem, vegye komolyan! Ne nyomja el, ne söpörje félere, és kivételesen ne tűrje, ahogy mindent tűrni szokott, mert ezek kicsi, de fontos vészjelek! Minél előbb kezdi el kordában tartani a testében zajló folyamatokat, annál inkább uralni tudja majd a későbbi tüneteket!

A második szakasz: Súlyosbodnak a tünetek

A legtöbb hölgy csak ekkor (a premenopauza és a menopauza idején) eszmél rá hirtelen a teste folyamataira. Most marad el a menstruáció, ezzel együtt pedig fokozódnak a kellemetlenségek is:

 • elkezdődik a csontritkulás, ami legtöbbször minden tünet nélkül, titokban rombol
 • visszatérő hólyaghurut és húgycsőgyulladás teszi nehezen viselhetővé a mindennapokat
 • a női hormonok védelme véget ér: a nők már a férfiakkal azonos mértékben eshetnek a szívritmuszavar, a magas vérnyomás betegségek áldozatául (infarktus, agyvérzés)
 • kínzó égés, viszketés: a szeméremtest steril gyulladása, ami minden külső behatás, fertőzés nélkül, akár egész nap otthon ülve is kialakulhat
 • hüvelyszárazság, ami miatt fájdalmassá válhat az együttlét
 • sorvadni kezd a nyálkahártya (ami szintén nem tesz jót a libidónak).

Hát igen, ezek azok a legendás tünetek, amikkel évszázadokon át riogatták a nőket – és a nők egymást. Tény, hogy ezek hajdan valóban szinte minden hölgy szexuális életének szomorú véget vetettek. Ma azonban még ezekre is létezik gyors és fájdalommentes megoldás: intimlézerrel egy alig félórás beavatkozás árán, lábadozási idő nélkül tudjuk kezelni a hüvelynyálkahártyához kapcsolódó jelenségeket (igen, szerencsére ma már itt tart az orvostudomány!)

Sajnos sok orvos ezekre a tünetekre csak annyit mond: „ez mind teljesen normális, számítani kell rá” – mi nem tartozunk közéjük! A megfelelő kivizsgálás után személyre szabott, célzott kezeléssel a tünetek jól kordában tarthatók, az életminőség nagymértékben javítható.

A legutolsó és leghosszabb szakasz: mi lesz velünk életünk végéig?

A késői szakasz tünetei a legsúlyosabbak, és ezzel kapcsolatban most le is kell rombolnunk egy tévhitet: a menopauzának sosincs „vége”! Nincs a rossz időszak után fellendülés, ebből nem lehet kigyógyulni, mert ez az állapot az élet végéig tart. De hogy pontosan mi az, ami az életünk végéig elkísér, amivel nap mint nap együtt élünk, az rajtunk is múlik! Lehet tünetmentes, gondtalan állapot – de ennek ára van: aktívan törődni kell magunkkal! Mert, ha nem teszünk ellene tudatosan, akkor:

 • súlyosbodik a csontritkulás és jönnek a kisebb nagyobb csonttörések
 • a keringési problémák elfajulnak és lecsap a stroke, az infarktus
 • míg a bagatell feledékenységből demencia, súlyos és szomorú szellemi leépülés következik.

De ez ma már NEM KÖTELEZŐ sorsa a nőknek, amibe akár átmenetileg is bele kellene törődniük!

Ha Ön most ezt az oldalt olvassa, az két dolgot jelenthet:

 • vagy már keresi a megoldást a fenti problémákra,
 • vagy tudatosan és felelősen gondol a jövőre.

Mi mindkét esetben Ön mellett állunk: tudásunkkal, tapasztalatunkkal és felszereltségünkkel

Hogyan zajlik egy ilyen menopauza-szűrő vizsgálat?

Minden vizsgálat a pácienstől függően egyénre szabott, de az alábbi lépéseket mindig tartalmazza:

 1. Klasszikus klasszikus megtekintéses vizsgálat,
 2. Bimanuális (tapintásos) viszgálat,
 3. A méhszáj felszínének vizsgálata
 4. Festés, rákszűrés, hüvelyi ultrahang vizsgálat
 5. Hormonális rizikó felmérés (családi előzmények, nőgyógyászati előélet)
 6. Kardio-vaszkuláris rizikó felmérés

Ha ezek során szükségesnek ítéljük, akkor a vizsgálatután azonnal, külön bejelentkezés nélkül elvégzünk egy vérvételt, (sor kerülhet rá többek közt csontsűrűség, vérzsírok, koleszterin, cukorszint és pajzsmirigy működés ellenőrzésére, vagy tumor-szűrés céljából)

Mi lehet a kimenetele a vizsgálatnak?

Kezelésre természetesen csak is indokolt esetekben kerül sor. És még ilyenkor is többféle alternatíva van, a homeopátiás szerektől a hormonális terápiákig. Utóbbi sok port kavart az interneten, sok ellenzője, és legalább olyan sok pártolója is van. Magyarországon jelenleg a változó korban lévő nők mindössze 2-2%-a él ezzel a lehetőséggel. Külföldön ez a szám valamivel nagyobb: 5-7%. A probléma az, hogy sokkal, de sokkal több nőnek lenne szüksége aktív orvosi ellenőrzésre és ellátásra ebbe az időszakban – akár hormonális beavatkozásra, akár életmódbeli változtatásokra.

A mi álláspontunk szerint a kezelést mindig a páciens jóváhagyásával és együttműködésével választjuk meg, egyénileg, személyre szabottan. Amennyiben nincs konkrét ellenjavallat, és a páciens felelősségteljesen vesz részt a kezelésben, nincs akadálya hormonális terápiának. De akkor sem reménytelena helzet, ha ez valamilyen okból akadályba ütközik: fitoösztrogénekkel (növényi ösztrogénekkel) és megfelelő életmód kialakításával is visszazsoríthatók a tünetek és meg tudjuk könnyíteni a mindennapokat.

Kollégáink, akikhez bizalommal fordulhat:

Dr. Király Csaba

szülész-nőgyógyász
Pasarét
Hétfő: 15:00-18:00

Dr. Jávorkai Imre

szülész-nőgyógyász, menopauza specialista
Budaörs
H: 10:00 - 14:00