fbpx

Mikor kell terhességi tesztet csinálni?

Természetes, hogy a babára váró párok hatalmas izgalommal várják a próbálkozós hónapok eredményét. Sokan nem is bírják türelmesen kivárni a menstruáció idejét, már korábban tudni szeretnék, hogy ezúttal vajon sikerrel jártak-e. Néhány terhességi teszt gyártója extrém korai eredményt ígér, és nagy a kísértés, hogy bevásároljunk ezekből a tesztekből. De vajon valóban érdemes már ilyen korán tesztelni? És egyáltalán: mikor kell terhességi tesztet csinálni?

Főszabály: az esedékes menzesz környékén kiderül

Azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy a terhesség első, biztosnak mondható jele az esedékes menstruáció elmaradása. Csakhogy a menstruációra nem mindig lehet biztosan számítani. Még a legpontosabb ciklusok esetében is előfordul, hogy a menstruáció egy-két napot késik, akinél pedig sosem volt teljesen szabályos ciklus, nem is igazán tudhatja biztosan, hogy mikorra is kell várnia. 28 napra? 30 napra? Esetleg 33 napra?

Rendszertelen menstruáció esetén azt szoktuk mondani, hogy a legjellemzőbb ciklushosszt lehet alapul venni, de ha nagyon biztosra szeretnénk menni, akkor a valaha volt leghosszabb ciklusunk idejét várjuk ki. Ha addig sem jelentkezik a menstruáció, akkor már jó esélyeink vannak a terhességre.

Na de ki akar ennyit várni, amikor ma már kiváló terhességi tesztek is rendelkezésünkre állnak, és biztos választ adhatnak a kérdéseinkre?

Nem mindig mond igazat a teszt – főleg, ha korai

Valójában bizonyos esetekben nem is annyira biztos, hogy a terhességi teszt az igazat mondja. Ha nem tudjuk pontosan, hogy mikor volt peteérés, akkor elképzelhető, hogy túl korán tesztelünk, és negatív eredményt kapunk, pedig megtörtént a fogamzás. A pozitív eredményt viszonylag biztosra lehet venni, de a negatív csak akkor biztos, ha megérkezett a menstruáció is.

Idő kell, hogy a teszt ki tudja mutatni a babát

Maga a fogamzás akkor történik, amikor az ovulációt követően a petesejt és a spermium találkoznak. Ekkor azonban még nem kezdődik termelődni a HCG, vagyis az a hormon, amit a terhesség miatt termel a szervezetünk, és amit a terhességi tesztek ki tudnak mutatni. Ez csak a beágyazódás után következik be, ami 7-12 napot vehet igénybe.

A fogantatás után tehát legalább egy hétig még biztosan nem lesz HCG a szervezetünkben, azaz ilyenkor még hiába csinálunk terhességi teszteket. Egy hét után sem túl valószínű ugyanakkor, hogy a teszt ki fog mutatni bármit is, eleinte ugyanis csak nagyon kevés hormon termelődik, továbbá a beágyazódás befejezése még napokat vehet igénybe. Nagyjából 11-12 nappal a fogantatás után van legelőször esélyünk arra, hogy bármit is lássunk a terhességi teszten, de még ilyenkor sem biztos, hogy tényleg fogunk is látni valamit.

Mikor lehet biztosra menni?

Leggyakrabban a feltételezett fogantatás után 14 nappal lehet viszonylagos biztonsággal megállapítani egy terhességi teszttel, hogy fennáll-e terhesség vagy nem. Ez pedig normál ciklus esetén éppen egybeesik az aktuális menstruáció kezdetével, tehát akár valóban ki is várhatjuk az esedékes menzeszt.

Persze tudjuk, hogy ez izgatott nő türelmetlen, és a legritkább esetben tud nyugodtan várakozni. Ezt tudják a terhességi tesztek gyártói is, ezért igyekeznek hiperérzékeny teszteket a piacra dobni, amik már a legalacsonyabb mennyiségű HCG hormont is képesek kimutatni. Garancia arra, hogy ezek valóban akár 4 nappal a menstruáció előtt is az igazat mutatják, nincs. Amennyiben pozitívat mutatnak, akkor valószínűleg tényleg fennáll a terhesség, de a negatív tesztből ilyen korai időpontban még bármi lehet.

Ettől függetlenül természetesen nem tilos kipróbálni őket, mindenki a saját belátása szerint cselekedhet, hiszen nem árt vele senkinek, legfeljebb a pénztárcájának.

Nem mindig jó tudni…

Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy a korai teszteknek megvan az a hátránya, hogy éppencsak elindult terhességeket is ki tudnak mutatni. Ez azért baj, mert a kismama ilyenkor elkezd örülni, csakhogy nem minden terhesség marad meg. Számos alkalommal előfordul, hogy a fogantatás megtörténik, a beágyazódás megkezdődik, a terhesség azonban mégsem bizonyul életképesnek, és az esedékes menstruációval, vagy utána néhány nappal vérzés kíséretében távozik.

Ha nem tesztelnénk, ezekről nem is tudnánk, a tesztet követően viszont nagy csalódás lehet, ha végül mégis jelentkezik a menstruáció. Ebből a szempontból talán jobb lehet kivárni az aktuális vérzés idejét.

Nőgyógyászok, akikhez fordulhatsz

Budaörs
Corvin Pasarét