Megnyílt az L33 Medical pasaréti rendelője!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Sportolás COVID után – mikor lehet kezdeni és mire kell figyelni?

Miért kérdés egyáltalán, hogy a koronavírus fertőzés után hogyan térjünk vissza a sporthoz? Hiszen máskor egyszerűen csak megvárjuk, hogy meggyógyuljunk, és amikor már nem érezzük túl megterhelőnek, mozgunk, ahogy korábban. A COVID-19 azonban egy kicsit azért más.

Kérdések és szövődmények

Egyrészt, azért, mert új vírus, amivel kapcsolatban sajnos még mindig több a kérdőjel, mint a tény, amit tudunk. Nincsenek biztos, pontos információink még a lábadozási időszakról, csak feltételezünk, illetve vannak megfigyelések, de az még kevés. Másrészt, a koronavírus sajnos nagyon gyakran jár szövődményekkel, méghozzá súlyosakkal, amik nem ritkán a szívet érintik. Kardiológiai problémák esetén pedig nem biztos, hogy annyira jó ötlet belevetni magunkat a sportba.

Tény: a kórházba került COVID-19 fertőzöttek 30-40 százalékánál vannak szívet érintő szövődmények! Ez nem elhanyagolható mennyiség, és a kórházban nem ápolt betegekről nem is igazán van információ.

Elegendő pihenés és vizsgálat

Amit mindenkinek érdemes betartani, az az, hogy a negatív tesztet követően még 3 hétig pihenjen! Minden betegség után kell a regenerálódás, a koronavírus után pedig különösen fontos. A 3 hét elteltével is csak óvatosan, a test jelzéseire figyelve sportoljunk, ne terheljük túl magunkat.

A legjobb ugyanakkor az, ha elmegyünk egy kardiológiai kivizsgálásra, hogy kizárjuk a COVID-19 szívet érintő szövődményeit. Hogy miért fontos ez? Nos, mert ha a szívvel valami nincs rendben, a sporttal járó fokozott terhelés nagy bajt okozhat, akár halálos kimenetelű is lehet! Ezt nem érdemes megkockáztatni, ha megelőzhető!

Aki átesett a fertőzésen, vegyen részt egy komplex vizsgálaton, melynek során láthatja, ha gond van, illetve megnyugodhat, ha nincs. Előbbi esetben fontos a szövődmény mihamarabbi kezelése, és a sporthoz csak a kardiológussal egyeztetve lehet visszatérni. Ha pedig nincs semmi probléma, a „kötelezően ajánlott” 3 hetes pihenő után nyugodtan lehet újra mozogni, de csak fokozatosan növelve a terhelést!

Kategória

Rendelő, ahol mindig lehet még egy kérdése!

L33 MEDICAL CORVIN

Telefon: +36 30 695 0177

Cím: 1082 Budapest, Üllői út 44. 1./2.

E-mail: corvin@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL BUDAÖRS

Telefon: +36 20 33 444 33

Cím: 2040 Budaörs, Lévai utca 33.

E-mail: budaors@l33medical.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL PASARÉT

Telefon: +36 1 445 1033

Cím: 1026 Budapest, Pasaréti út 38/B.

E-mail: pasaret@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

2021 Minden Jog Fenntartva L33 Medical Kft.

Készítette:

Kedves Páciensünk!

Tájékoztatjuk, hogy jelenleg új foglalási rendszert tesztelünk. Kérjük, amennyiben foglalása bárhol elakad, nem tud foglalni online, hívjon minket a +36-1/445-10-33-mas telefonszámon, vagy írjon emailt a rendelo@l33.hu email címre. Megértését és segítségét köszönjük!