fbpx
Terhességi diabetológia
Corvin

Terhességi cukorbetegség – kit érinthet és hogyan kezeljük?

A várandósság kiszámíthatatlan – olykor teljesen egészséges nőknél is akadnak olyan problémák, amikkel nem lehet előre számolni. Ilyen a terhességi cukorbetegség is.

Terhességi diabetológia szolgáltatásunk keretein belül a kismamák cukorbetegségének kezelésével foglalkozunk.

Online Időpont foglalás

A terhességi cukorbetegség, azaz GDM a várandós nők 7-8%-át érinti.

Általában nem lehet előre tudni, hogy ki esik bele ebbe a csoportba, de azért vannak olyan rizikótényezők, amik felhívhatják az orvos figyelmét arra, hogy az érintett kismamára fokozottabban kell figyelni.

Mi az a terhességi cukorbetegség?

A diabétesz egy olyan formája, ami kimondottan a várandósság időszakában alakul ki.

A háttérben álló ok, hogy a terhesség alatt lecsökken a szövetek inzulinérzékenysége, ezért a hasnyálmirigynek a normálisnál többet kell dolgoznia. A gesztációs diabétesz azoknál alakul ki, akinek a szervezete ehhez nem tud alkalmazkodni, ezért megemelkedik a vércukorszintjük.

A GDM általában a második vagy a harmadik trimeszterre alakul ki, jellemzően a baba megszületése után a vércukorszint visszatér a normál értékre.

A gesztációs diabétesz ugyanakkor előre jelezheti a későbbi cukorbetegság kialakulását, ezért nem árt odafigyelni a terhesség után sem!

Kiknél a legesélyesebb a GDM kialakulása?

25 évnél idősebb kismamáknál -

Akiknél a várandósság előtt inzulinrezisztencia, illetve policisztás ovárium (PCO) betegséget diagnosztizáltak -

Akiknek az édesanyjuk is terhességi diabéteszben szenvedett -

Akiknek korábban volt már GDM-es terhességük -

Akiknek született már 4000 grammnál nagyobb súlyú babája -

Akiknél komolyabb túlsúly áll fenn -

A rejtőzködő betegség, de veszélyes!

A terhességi diabétesz legnagyobb veszélye éppen abban rejlik, hogy nincsenek tünetei: észre se veszi az ember, ha nem vizsgálják a vércukorértékeit. Ezért van erre „kötelező” (azaz inkább „kötelezően ajánlott”) szűrés a 24-26. hét között minden várandósnak. Kivéve, ha a fent említett rizikótényező valamelyik fennáll, ebben az esetben ugyanis hamarabb szokta az orvos kérni a vizsgálatot.

A GDM tünetmentessége más szempontból is gond. Mivel nincsenek érezhető tünetek, az érintett kismamák sokszor nem érzik át a helyzet súlyosságát. Minden oké, nem fáj semmi: miért kell akkor foglalkozni vele?

Sajnos azonban a tünetek hiánya nem jelenti azt, hogy a kezeletlen terhességi diabétesz nem okozhat súlyos problémákat:

a magas cukor miatt a babának rendellenességei lehetnek -

a baba jóval nagyobbra nőhet a több inzulin miatt, ezért mindkét fél szempontjából nagyobb szülési sérülésekkel, komplikációkkal számolhatunk, valószínűbb a császármetszés -

a terhesség alatti magas vércukorszint miatt a baba is több inzulint termel, ezért születése után drasztikusan leeshet a vércukorszintje nagyobb eséllyel jelentkezik az újszülöttnél sárgaság -

Kordában tartható a probléma

A gesztációs diabétesz kezelése szigorú együttműködést kíván a kismamától, de kellő odafigyeléssel kordában lehet tartani. Szakember által diétát szigorúan betartva, a vércukorszint rendszeres ellenőrzésével többnyire szépen kezelhető a probléma, de néhány súlyosabb esetben inzulin beadása is szükséges lehet.

Az orvos is el fogja mondani az érintetteknek, de szeretnénk itt is felhívni a figyelmet, hogy a szülés után 6 héttel az édesanya menjen el egy újabb laborvizsgálatra, majd diabetológiai konzultációra, hogy biztosan rendeződött-e a helyzet!

Fontos, hogy a gyermekorvosnak is el kell mondani, hogy a baba GDM-es terhességből született, mert rá is fokozottan kell figyelni az élete folyamán cukoranyagcsere szempontjából!

Kollégáink, akikhez bizalommal fordulhat:

Dr. Svébis Márk

Belgyógyász, diabetológus
Corvin
H: 17:00 - 19:30
Sz: 9:30 - 15:00 (havonta)
P: 16:00 - 18:30