fbpx

Anyák vagyunk, de nem egyformák

Május első vasárnapja az édesanyák ünnepe. Nekünk, nőgyógyászoknak nagyon sokszor van szerencsénk megélni születés, az anyává válás csodáját, ezért természetesen az édesanyák ünnepe mellett sem mehetünk el szó nélkül. A jeles alkalomra egy kis érdekességgel készültünk: összehasonlítottuk, hogy mennyire más a mai anyák helyzete, mint az ő édesanyjuké volt az 1980-1990-es években, milyen volt egy terhesség akkor, és milyen most, illetve mennyire másképp ment az élet egy kisbaba mellett a mostanihoz képest.

A nulladik pillanattól tudunk a terhességről

Már a terhesség kezdete is teljesen más: míg régen az első menstruáció elmaradása után sejthették, a második után pedig nagyjából biztosak lehettek benne a nők, hogy babát várnak, addig a modern terhességi teszteknek köszönhetően gyakran már a kimaradó menzesz előtt, de legkésőbb annak idejében tudják, hogy lakik valaki a pocakban. Az úgynevezett 0. ultrahangon pedig már a néhány milliméteres embriót és megcsodálhatják a büszke leendő szülők, amire a mai nagyszülők generációjának szintén nem volt lehetősége.

Hány évesen számít valaki „öreg első szülőnek”?

A gyerekvállalás ideje jócskán kitolódott a ’80-as évek óta. Ma 40 éves kor alatt eszünkbe se jut, hogy valaki „öreg első szülő” lenne, de még orvosilag is csak 35 fölött számít valaki annak. 30-40 évvel ezelőtt azonban arra is furcsán néztek, aki 25 fölött vállalta az első babáját, 30 fölött pedig már határozottan öregnek számított az első gyerekhez. Mostanság az a ritka, ha valaki 25 éves kor alatt szül.

Ma a szőr ciki, régen a hiánya volt az

Az intim területek karbantartására vonatkozó szokásaink is változtak. Ha elképzelem, hogy a ’80-as években egy huszonéves nő borotváltan érkezik a nőgyógyászhoz, szinte érzem a meglepődést, és talán kicsit a rosszallást is. Ezzel szemben a mai fiatal nők nagy része kínosnak érzi, ha nem éppen frissen borotváltan jelenik meg az orvosnál, akut esetekben, amikor nem volt idő a borotválkozásra, nem ritkán magyarázkodni kezdenek. Itt meg is ragadnám az alkalmat, hogy tudatosítsuk: az orvost egyáltalán nem érdekli, hogy kinek van vagy nincs intim szőrzete, emiatt kár aggódni.

Babonák a terhesség alatt

Valószínűleg az információhiány lehet az oka, hogy néhány évtizeddel ezelőtt számos babona élt a köztudatban a terhességgel kapcsolatban: bizonyosság hiányában igyekeztek a kismamák a megfigyelésekre alapozni.

Csak néhány ezek közül:

  • ha édeset kívánsz, lányod lesz, ha sósat, akkor fiad;
  • ha émelyegsz, rosszul vagy, akkor lányod lesz, ha jól viseled a terhességet, akkor fiad;
  • ha csúcsos a hasad, a lakója kisfiú, ha inkább kerek, akkor kislány;
  • ha ég a gyomrod, a baba nagy hajjal születik.

Ma már többnyire tudjuk, hogy ezek csak babonák, és nem sok alapjuk van.

Meglepi a szülőszobán

Nem véletlen, hogy sok babona a gyerek nemét érinti: régebben csak a szülőszobán derült ki, hogy kisfiú vagy kislány érkezik a családba. Manapság azonban az sem ritka, hogy már a 12 hetes ultrahangon meg tudják mondani a baba nemét, és a legtöbb szülő érdeklődik is, amint lehet.

Terhesvitaminok

A mai nagyszülők idejében a terhesvitamin újdonságnak számított, kicsit féltek is tőle, sokan azt gondolták, hogy túl nagy súlyú újszülöttet eredményez. Ma már tudjuk, hogy a terhesvitamintól nem születnek nagyobb babák, a szedésük pedig teljesen alapnak számít a várandósság során.

Mennyit kell orvoshoz járni?

A mai kismamák szüleim gyakran elcsodálkoznak, hogy milyen gyakran kell vizsgálatra járnia egy várandós nőnek. Az ő idejükben jellemzően egyetlen ultrahangvizsgálat volt az egész terhesség alatt, ma pedig a várandósságot megállapító 0. ultrahang mellett 3 „kötelező” ultrahang az alap, illetve szükség szerint előfordulhat, hogy az orvos többet rendel el. A babamozikról nem is beszélve.

Sírni hagyni a babát bűn vs. nem kell minden nyekkre ugrani

Anyáinktól valószínűleg azt a tanácsot kapjuk, hogy ne ugorjunk a baba minden nyekkenésére, hogy megkaphassuk el. Ez totálisan ellentmond a modern elveknek, melyek szerint a biztonságos kötődés kialakításához elengedhetetlen, hogy a babát ne hagyjuk sírni, mindig reagáljunk az igényeire.

3 óránként etetés vs. igény szerinti szoptatás

A baba táplálásában is sokat változott a hozzáállás. Míg régen szentírás volt a 3 óránkénti etetés, ma már az igény szerinti szoptatás az elsődleges ajánlás. Tápszeres táplálásnál jobban megmaradt a rendszeresség, azonban itt se veszik már annyira szigorúan az időzítést. A hozzátáplálás is teljesen eltérően zajlott: ma a WHO ajánlása az, hogy elég 6 hónaposan elkezdeni kóstoltatni a csecsemőt, míg a nagyszülők nem ritkán már 6 hetesen, de maximum 3 hónaposan hozzátáplálták a sajátjaikat, 6 hónaposan pedig már több étkezés is ki volt váltva.

A modern technika vívmányai

És persze nem szabad elfeledkezni a modern technika olyan vívmányairól sem, mint az eldobható pelenka, a mellszívó, sterilizáló stb., amik lényegesen könnyebbé teszik a fiatal anyukák életét. Az idősebb generációnak a textilpelenka mosása, a kézi fejés, valamint a cumik, cumisüvegek kifőzése mindennapi programot jelentett.

Anyának lenni teljesen más a mai generációnak, mint az előzőnek, és valószínűleg ehhez képest is nagyon más lesz a következőnek. Ez a szerep könnyű sosem volt, de mindig csodálatos.

Szeretettel köszöntünk minden Édesanyát!

Budaörs
Corvin Pasarét