Google értékelés
5.0
3334 értékelés alapján
js_loader

Abortusz – Vetélés

Abortuszról vagy vetélésről akkor beszélhetünk, amikor a terhesség azelőtt szakad meg, vagy szakítják meg, hogy a magzat a méhen kívül is életképessé válna.


Abrasio – küret, nőgyógyászati kaparás

Abrasio - küret, nőgyógyászati kaparás


AC – haskörfogat

A terhesség alatti ultrahangvizsgálatok során a magzatnál többek közt az AC, azaz a haskörfogat méretét kísérjük figyelemmel. Ennek alapján meg tudjuk becsülni, mekkora lehet a magzat, illetve információt kapunk arról is, hogyan fejlődik.


Adenomyosis

Az adenomyosys az endometriózis egy súlyos formája, melynek során a méhnyálkahártya a méh izomzatában is megjelenik. Ennek hatására a méh mérete és alakja is változik: a többszörösére is megnőhet és gömb alakúvá deformálódhat. Az állapot a beteg számára fájdalommal jár a menstruáció alatt és azon kívül is, valamint vérzészavarok is jelentkeznek.


Adhézió

A műtétek utáni összenövéseket nevezzük adhéziónak. Ilyenkor az érintett területen elhelyezkedő szervek nőhetnek össze – hasi műtétnél ezek főleg a belek, a méh, a petefészkek, illetve akár a húgyhólyag. Ezt meg lehet előzni azzal, hogy a műtét során összenövésgátló folyadékot használnak, de a beteg életmódján, adottságain is sok múlik: gyakoribb az adhézió nagy túlsúly, valamint gyulladások, kevés mozgás esetén.


Alaphőmérséklet – bazális hőmérséklet (BBT)

Ez azt a testhőmérsékletet jelöli, amit közvetlenül ébredés után mérünk, még az előtt, hogy felkelnénk az ágyból, lehetőleg minden reggel azonos időben. Az alaphőmérsékletből lehet következtetni arra, hogy hol tart a menstruációs ciklus, információt ad például arról, hogy megtörtént-e az ovuláció az adott ciklusban, de akár előre is kikövetkeztethetjük, hogy az mikorra várható.


Alfa-fetoprotein – AFP

Az AFP az embrió májában és belében termelődő fehérje, aminek a jelenlétét a magzatvízből, valamint az anya véréből is ki lehet mutatni. Jelen van ugyanakkor felnőtteknél is, de csak minimális mennyiségben. Ha mégis megnövekedik a szintje, az sajnos semmi jót nem jelent: a májat, a herét, illetve a petefészket érintő daganatok esetén szoktunk megnövekedett AFP értékkel találkozni.


Amenorrhea

Ez azt az állapotot jelöli, mikor a páciensnek teljesen megszűnik a vérzése.


Amniocentézis

Ez egy vizsgálat elnevezése, melynek során ultrahangos vezérléssel a magzatvízből vesznek mintát vékonytű segítségével, hogy a mintából genetikai vizsgálatot lehessen végezni. A vizsgálat 99%-os pontossággal tud kimutatni a genetikai eltéréseket, fejlődési rendellenességeket és anyagcsereproblémákat.


Anamnézis

Anamnézis


Androgén hormonok

Az androgén hormonok felelősek a férfiak nemi éréséért, a herék és a mellékvese termeli őket. Az androgénektől függ a libidó, a spermium termelése, a nemzőképesség. Annak ellenére, hogy kifejezetten férfi hormonoknak tartjuk őket, kisebb mértékben jelen vannak a női szervezetben is. Ha a normálisnál több van belőlük, az a nők esetében látványos tünetekkel jár, mint például az akné, illetve a túlzott mértékű szőrnövekedés.


Anémia

Az anémia vérszegénységet jelent, ami bár jelen lehet önmagában is, leggyakrabban a vas, a folsav, vagy a B12 vitamin hiánya miatt alakul ki.


Anhydramnion

Várandósság során azt jelenti, hogy nincs magzatvíz. Ez súlyos állapot, a minimum a kórházi felvétel és kezelés, de nem ritka, hogy sürgősen be kell fejezni a terhességet.


Anovuláció

Az anovuláció azt jelenti, hogy az adott menstruációs ciklusban kimaradt az ovuláció, azaz a peteérés, tüszőrepedés folyamata. menstruációs ciklus során nem történik a petefészkekben peteérés.


Anti-Müllerian hormon (AMH)

Az AMH segíti a tüszők fejlődését a petefészekben. A hormon szintje megmutatja, hogy mennyi érés előtt álló petesejt áll még rendelkezésre a páciens petefészkében. Az alacsony AMH petefészek kimerülésre utalhat.


Anticoncipiens (BCP – birth control pills)

Ez nem más, mint a női hormonális fogamzásgátló, ami a tüszőérés megakadályozása révén gátolja a teherbeesést.


Asthenozoospermia

Ez a mutató a sperma minőségéről ad információt. Akkor szokás használni, amikor a mintában a spermiumok kevesebb, mint 40%-a mozgó, vagy kevesebb, mint 32%-a progresszíven mozgó.


Atrophia

Az atrophia általában véve hámsorvadást jelent. Nőgyógyászati értelemben többnyire a nagyajkakat és a hüvelybemenetet szokta érinteni a menopauzát követően. A probléma orvosi segítséggel kezelhető, így a kellemetlen tünetek is enyhíthetők.


Atypusos mirigyhámsejt

Az a kifejezés, amit nem szeretnénk látni a rákszűrés leletünkön: azt jelenti, hogy kóros mirigyhámsejteket találtak a mintában, azonban ez még nem feltétlenül jelent rákot. További vizsgálatok (ultrahang, HPV-szűrés, hüvelytükrözés) segítenek megállapítani, hogy mi is áll a háttérben pontosan, az eredményektől függ, hogy milyen kezelés, illetve milyen sűrű kontroll szükséges.


Azoospermia

Ezt a kifejezést a termékenységi vizsgálatok során akkor használjuk, amikor a spermamintában nem találunk élő spermiumot.


Bakteriális vaginózis (BV)

Biztos, hogy szinte minden nő hallott már róla, hiszen ez a leggyakrabban előforduló hüvelyfertőzés. A kiváltó ok az, hogy a hüvely bakteriális egyensúlya felborul, és a „rossz” baktériumok veszik át az irányítást. Kellemetlen tünetekkel jár, mint viszketés, kipirosodás, illetve kellemetlen szagú, híg, szürkés folyás.


Bartholin-mirigy

Két ilyen mirigyünk van, a hüvelybemenet két oldalán. Az a szerepük, hogy nedvesítsék a hüvely bejáratát, azonban a kivezető nyílásuk el tud záródni, így a folyadék bennreked, és méretes, ám fájdalmatlan ciszta alakulhat ki. Az igazi gond az, ha a ciszta elfertőződik, begyullad és tályoggá alakul – ekkor már fájdalmas, ezért érdemes ezt az állapotot nem megvárni, és már akkor felkeresni az orvost, amikor még „csak” a cisztáig jutunk el.


Bazális hőmérséklet

Ez azt a testhőmérsékletet jelöli, amit közvetlenül ébredés után mérünk, még az előtt, hogy felkelnénk az ágyból, lehetőleg minden reggel azonos időben. Az alaphőmérsékletből lehet következtetni arra, hogy hol tart a menstruációs ciklus, információt ad például arról, hogy megtörtént-e az ovuláció az adott ciklusban, de akár előre is kikövetkeztethetjük, hogy az mikorra várható.


BCG-oltás

Ez a TBC betegség elleni védőoltás, teljes nevén Bacillus Calmette-Guerin. Minden újszülött kötelező jelleggel megkapja néhány napos korában. A beadás helyén néhány hét múlva duzzanat, seb alakulhat ki, ami be is gennyesedhet, ettől azonban nem kell megijedni, ahogy attól sem, ha a környéken lévő nyirokcsomók enyhén megduzzadnak. Az sem probléma azonban, ha nem alakul ki hegesedés, pirosság – a korábbi gyakorlattal ellentétben ma már tudjuk, hogy ilyen esetekben sincs szükség újraoltásra.


Bethesda-rendszer (klasszifikáció)

A Bethesda-féle osztályozás váltotta a rákszűrés leleteken korábban szereplő Papanicolaou-féle osztályozást, ami a köztudatban még mindig él: P1, P2, P3, P4. A Bethesda egy részletesebb, informatívabb értékelést tesz lehetővé.


Billings módszer

A méhnyaknyák állapotából meghatározható, hogy hol tart a menstruációs ciklus – ez a Billings módszer alapja. Megfigyelésen alapul, ebben az esetben a nyák színét, állagát figyelik meg. Amikor közeleg az ovuláció, átlátszóvá, nyúlóssá válik, mint a tojásfehérje, utána sűrű, fehér, krémszerű textúrájúra vált.


Biopszia

Röviden szövetmintavétel. Az a lényege, hogy valamilyen képletből (szervből, elváltozásból) kicsípünk egy kis darabot, ezt pedig szövettani vizsgálatra küldjük, hogy megállapítsuk, milyen elváltozással van dolgunk.


Blighted ovum

Az az állapot, amikor a fogantatás megtörténik, a terhesség igazolt, de a petezsák üres, nem látható benne sem szikhólyag, sem embrió. Ilyen esetben lehet várni egy picit, hogy magától beinduljon a vetélés, de ha ez bizonyos időn belül nem történik meg, a terhesség műtéti befejezése indokolt.


BPD – Biparietális átmérő

Egy olyan paraméter, ami információt ad a magzatról a terhességi ultrahangvizsgálat során. A fej átmérőjét jelenti halántéktól halántékig. Lehet belőle következtetni a magzat korára, súlyára és méretére, de csak a 12. hét után szoktuk mérni.


C-reaktív protein – CRP

A laboreredményeken találkozhatunk ezzel a rövidítéssel. Egy fehérjét takar, aminek emelkedett értéke azt jelzi, hogy valamilyen gyulladás van a szervezetünkben. Az érték magassága a gyulladás mértékét is jelzi, ha megszűnik a gyulladás, gyorsan visszaáll a normális szintre.


Cerclage

A méhnyak műtéti úton történő zárását jelenti, akkor szoktuk alkalmazni ezt az eljárást, ha a méhszáj túl korán elkezd kinyílni, így meg tudjuk előzni a koraszülést, középidős vetélést.


Cervix

A méh alsó harmadát nevezzük cervixnek vagy méhnyaknak. Henger alakú, alapesetben körülbelül 7,5 cm hosszú, szülésen már átesett nőknél azonban 1 centivel hosszabb. Két részét különböztetjük meg, a külső és a belső méhszájat, ezt a kettőt a nyakcsatorna köti össze. Szerepe a méh „lezárása”, a terhesség során bent tartja a magzatot, szülés közben azonban kitágul, kijáratot biztosítva. Nyákot is termel, ami segít a hüvelyflóra megtartásában, valamint síkosítja a hüvelyt.


Condyloma – nemi szervi szemölcs

A nemi szervek környékén megjelenő szemölcs, amiért többnyire a HPV kevésbé veszélyes változatai felelősek. A szemölcsök kívül jelennek meg a hüvelybemenetnél, a végbélnél, a szeméremtesten és a gát környékén. Többféle eljárással eltávolíthatók, ecsetelés, lézer, valamint a fagyasztás is segíthet.


Conisatio

Ez egy sebészeti fogalom, azt jelenti, hogy a méhnyakból egy kúp alakú darabkát távolítanak el, amit aztán szövettanra küldünk diagnosztikai céllal. Az eljárást többnyire megelőzi egy pozitív citológia, súlyos, de még nem rákos elváltozásnál jön szóba. Terápiás jellegű is lehet a problémás rész kimetszése révén.


Curette

Egészségügyi kaparás, frakcionált abrázió, abrasio, küret, curette, küretműtét, fractionalt curette, curettage, FrCu neveken is emlegetik. A méh nyálkahártyájának lekaparását jelenti, úgynevezett küretkanállal. Lehet diagnosztikai és terápiás célja, az eltávolított szövetet küldjük tovább szövettanra. Gyakori kisműtéti beavatkozás, rendszerint rendellenes vérzés okainak feltárásása céljából végezzük, ami lehet rosszindulatú folyamat, jóindulatú daganatok elváltozások, illetve hormonális zavarok. Altatásban és helyi érzéstelenítésben is lehet végezni.


Cysta – ciszta

Folyadékkal telt tömlő, ami szinte bárhol lehet a szervezetben. Számos különböző fajtája létezik, a beazanosításában segít a cysta fala, valamint az, hogy milyen folyadék van benne pontosan. Általánosan elmondható, hogy a vékony fallal rendelkező, víztiszta bennékű nőgyógyászati ciszták többnyire jóindulatúak, de azért nem árt a folyamatos ellenőrzés.


Cytológia

Ez a mintavételt követő vizsgálat, melynek során sejteket vagy sejtcsoportokat tanulmányoznak át alaposan, hogy megítéljék, van-e kóros elváltozás, és ha igen, milyen jellegű. Szűrővizsgálatként is használjuk, de konkrét elváltozások azonosításának céljából is. A nőgyógyászatban a méhszájról vett minta elemzését hívjuk cítológiának – a köznyelv ezt rákszűrésként ismeri.


Descensus uteri – Méhsüllyedés

A méhet tartó szalagok megnyúlása miatt jön létre, ez általában több terhesség után, idősebb korban jellemző. Fő tünete, hogy a páciens érez „valamit” a hüvelyében, akár kézzel is ki tudja tapintani. Célszerű vele minél hamarabb orvoshoz fordulni, hogy ne alakuljon ki súlyos állapot – extrém esetben a méh ki is tud lógni a hüvelyből!


Douglas

A Dougles az a terület, ami sigma bél és a méh között helyezkedik el, a hasüreg a legmélyebb részén.


DPO (days past ovulation)

Az ovuláció után következő napok száma. Úgy kell számolni, hogy magát az ovulációt a 0. napnak tekintjük.


Dysmenorrhea

Ez a rendellenes vérzés egyik formája: ebben az esetben a menstruáció nagyon erős fájdalmakkal, gyengeséggel jár. Különböző szintjei vannak, előfordul, hogy csak néhány órán át tart, de akár napokig is elhúzódhat ez az állapot. Fontos tudni, hogy nem normális állapot, ha csak sok gyógyszerrel lehet elviselni a menstruációt, vagy ha lehetetlenné teszi a mindennapi teendők elvégzését! Ilyen esetekben ki kell vizsgálni, hogy mi áll a háttérben, és kezelni kell a kiváltó okot – az endometriózis például gyakran jár ilyen tünetekkel.


Dysplasia

Még nem rák, de olyan szövettani elváltozás, ami egyértelműen a rák irányába tart. Ilyen esetben szoros kontrollt írunk elő, hogy azonnal lehessen lépni, amikor szükségessé válik.


Eclampsia

Ez egy görcsroham, ami az egész testet érinti és eszméletvesztéssel jár. Súlyos állapot, a preeclampsia előzi meg (lsd. később). A terhesség, a szülés és a gyermekágyas időszak alatt áll fenn a veszélye. Felhívhatja a figyelmet a közelgő bajra, ha a páciens erős fejfájásra panaszkodik, hányingere van, hány, látászavarokat tapasztal, Megelőző tünetei a fejfájás, látásromlás, szikralátás, fokozott reflex-ingerlékenység, hányinger, hányás – ha ezek jelentkeznek, minél hamarabb orvoshoz kell fordulni!


EFW – becsült magzati súly

Az EFW ad választ arra a kérdésre, hogy vajon mekkora lesz a születendő kisbaba – ez ugyanis a méhen belüli becsült súly. A 12. héttől szokás meghatározni a haskörfogatból, a combcsont hosszából és a koponya harántátmérőjéből, de valódi jelentősége csak az utolsó hónapokban van, hiszen fontos információ a szülésre való felkészüléshez. Érdemes ugyanakkor észben tartani, hogy ez nem egy kőbe vésett érték, hanem becslés – olykor nagy tévedések is előfordulnak!


Ejacualtio preacox

Sajnos sok férfit érintő probléma: korai magömlést jelent, vagyis azt, amikor a szexuális együttlét során a férfi túlságosan hamar jut a csúcsra – akár még a konkrét aktus megkezdése előtt, vagy közvetlenül utána.


Ejakuláció

A férfi szemszögéből ez a szexuális együttlét csúcspontja: a magömlés, vagyis az ondó kilövellése a hímvesszőből.


Elektív műtét

Olyan műtét, ami nem egy akut, sürgős eset megoldása, hanem előre ütemezett, tervezett.


Embrió

A terhesség 12. hetéig így nevezzük a méhben fejlődő, megtermékenyített petesejtet.


Embrió transzfer

Ez az a folyamat, amikor egy IVF (in vitro fertilizáció – a mesterséges megtermékenyítés egy formája) során, a korábban leszívott és megtermékenyített petesejtet vagy petesejteket a méhbe helyezik.


Embriopátia

Ez azt jelenti, amikor a fejlődő embriónál valamilyen rendellenesség tapasztalható az első 3 hónapban. Az embriopátia nem egy konkrét betegség, hanem egy összefoglaló elnevezés bármilyen problémára.


Emlőrák

A mellekben kialakuló rosszindulatú sejtburjánzás. A tejutakból vagy a tejmirigyekből indul ki, ma már jól kezelhető, ha időben észreveszik. Az első jel általában a mell szövetében kitapintott csomó, de a problémás terület fölötti bőr elváltozása is jelenzheti (úgynevezett „behúzódás” alakul ki). A korai felismerésben hatalmas szerepe van a szűrésnek, melynek segítségével már a kezdeti elváltozások is kimutathatók. Figyelem: nem csak nőknek lehet emlőrákjuk! Bár ritka, de férfiaknál is előfordulhat.


Endocervicalis adenocarcinoma in situ (AIS)

Sajnos ez nem jó hír a rákszűrés leleten: egy korai rákos elváltozást jelez a méhnyak mirigyhám sejtjeiben. Ez egy kezdetleges szakasz, amikor a rák a környező szövetekre még nem terjedt át – körülbelül 5 év kell ahhoz, hogy invazív méhnyakrákká alakuljon


Endocervicalis küret

Ennek során méhnyak nyákos hártyáját kaparják ki diagnosztikus vagy terápiás céllal, egy erre a célra szolgáló, úgynevezett küret kanál segítségável. A szövetet a beavatkozás után megvizsgálják.


Endocervikális átmeneti zóna

Ez a terület egyfajta átmenet a méhnyak két hámrétege között. Azért kell vele foglalkozni, mert több rákmegelőző állapot innen szokott kiindulni.


Endometriózis

Ez egy nőgyógyászati betegség: az endometrium, azaz a méhnyálkahártya jelenlétét jelenti olyan területeken, ahol nem lenne keresnivalója. Két változata van, a külső és a belső endometriózis. Leggyakrabban a petevezetékek, petefészkek, a Douglas-üreg,a húgyhólyag, a méhszalagok és a belek érintettek (külső endometriózis), de lényegében bárhol előfordulhat a szervezetben. A belső endometriózis az, amikor a méh izomzatában található méhnyálkahártya-részlet – ezt a típust nevezzük adenomiózisnak. A fő probléma, hogy az endometrium nemcsak a méhben követi a ciklust, hanem máshol is: gyulladásokat, összenövéseket okoz, ezáltal károsítva az érintett szervek működését. A fogamzóképes nőket érinti, a menopauza során eltűnik – sajnos nem ritka következmény a meddőség.


Endometrium

Az endometrium a méh falát borítja belülről. A ciklus során folyamatosan változik a vastagsága, de ez jellemző a változókorban és hormonális problémák fennállásakor is. Ide ágyazódik be a megtermékenyített petesejt, ha azonban nem történt teherbeesés, akkor a nyálkahártya lelökődik, ezzel pedig elindul a menstruációs vérzés.


Endometrium hyperplasia

Az endometrium, azaz a méh nyálkahártyája kórosan megvastagszik. Erre az állapotra azért kell odafigyelni, mert rákos elváltozás is lehet belőle.


Extrauterin Graviditás

Ez a méhen kívüli terhesség orvosi elnevezése, vagyis azé az állapoté, amikor a megtermékenyített petesejt nem a méh falába ágyazódik be, hanem máshová – legtöbbször a petevezetékbe vagy a petefészekbe, de a hasüregben is előfordulhat. Mivel ez életveszélyes állapottá is fajulhat, nagyon fontos a mihamarabbi felismerés. A megoldást a terhesség megszakítása jelenti.


Fájdalmas közösülés (dispareunia)

A dyspareunia azt jelenti, hogy a nő szexuális aktus közben fájdalmat érez vagy közvetlenül a nemi szervben, vagy a kismedencében. Lehet ártalmatlan oka, de mivel súlyos állapotot is jelezhet, mindenképp orvosi kivizsgálás szükséges!


Fetopathia

Összefoglaló elnevezés: azokat a betegségeket fedi, amik a terhesség első 3 hónapja után érintik a fejlődő magzatot.


Fibroadenoma

Ez egy jóindulatú csomó, ami többnyire a mellekben fordul elő. Ijesztő, mert mikor kitapintják, legtöbben rákra gondolnak, de ártalmatlan. 1-5 cm nagyságú, kemény, a környezettől jól elkülönülő, de mobilis göb. Fiataloknál gyakrabban fordul elő.


Fibróma

A fibrómát, fibroid tumornak is hívják, az ijesztő elnevezés ellenére azonban egy jóindulatú elváltozás, ami a rostos kötőszövetekből indul ki. A testen bárhol megjelenhet, sokszor anyajegynek gondolják.


FL – combcsont hossza

A méhben növekvő magzat combcsontjának hosszát jelöljük FL rövidítéssel. A 11. héttől mérjük, hogy következtethessünk belőle a magzat magasságára, várható születési méretére.


Flowmetria

Áramlásvizsgálat, melynek során a terhesség alatt a magzat vérkeringését vizsgáljuk. Konkrétan a köldökzsinór, a magzati aorta, valamint a baba más artériáinak és vénáinak keringését ellenőrizhetjük általa.


Fogamzásgátlás

A fogamzásgátlás arra szolgál, hogy megakadályozzuk a terhesség létrejöttét. Ezt ma már számos eszközzel elérhetjük – hogy kinek mi ideális, az egyéni preferencia, valamint egészségi állapot kérdése, ezért érdemes nőgyógyásszal átbeszélni a témát.


Folliculometria

Ez egy ultrahangos vizsgálatot jelent, ami arra irányul, hogy a peteérés folyamatát, valamint a méhnyálkahártya cikluson belüli változását nyomon követhessük, hogy lássuk, rendben bekövetkezik-e az ovuláció, és meghatározzuk annak várható idejét.


Follikulus stimuláló hormon – FSH

Az FSH az úgynevezett follikulus stimuláló hormon, mely az agyalapi mirigyben termelődik. Ez mindkét nem szervezetében megtalálható, azért felelős, hogy az ivarsejtek érési folyamatai rendben végbemenjenek. Nők esetében a peteérés támogatásával vesz részt a ciklus szabályozásában, míg a férfiaknál a spermiumok érésére hat.


Folsav

A folsav egy vízben oldódó vitamin, nőgyógyászati szempontból a várandósság legelső szakaszában van szerepe, ugyanis a fejlődő embrió gerincének lezárásában, azaz a velőcső záródásban vesz részt.


Frakcionált küret

Méhkaparás, melynek során először a nyakcsatornát kaparják ki, ezután a méh üregét, és külön vizsgálják meg a mintákat.


Galactorrhea

Azt jelenti, hogy a mellből tej ürül akkor, amikor a nő nem szoptat, de férfiaknál is előfordulhat.


Gát

A gát egyfajta átmenet a végbél és a hüvely között.


Gátmetszés

A gátmetszésre szülés közben kerülhet sor: a gáton ejtett metszés lehetővé teszi, hogy a baba fejének kitolásakor a lágyrészek minél kisebb sérülést szenvedjenek el. Orvosi neve episiotomia.


Gén

A gén az örökítőanyag, ami a szervezetünk örökletes tulajdonságait hordozza.


Genetikai tanácsadás

A genetikai tanácsadáson igyekeznek meghatározni annak kockázatát, hogy az utód örökölhet valamilyen genetikai eredetű betegséget. Ezt több módszerrel és eljárással állapítják meg, például laboratóriumi vizsgálatokkal, statisztikákkal, korábbi eredmények figyelembevételével.


Gesztációs zsák – GS – petezsák

A gesztációs zsák, más néven petezsák az, ami egy korai terhességnél körülveszi az embriót – ez előbb látszik az ultrahangon, mint maga az embrió. Ha egy korai terhességnél gesztációs zsákot látunk a méhben, az egyértelmű jele annak, hogy méhen belüli a terhesség.


Gonadotropin releasing hormon – GnRH

Ezt a hormont a hypothalamus termeli, és azért felelős, hogy szabályozza az agyalapi mirigy hormontermelését, ennek következményeként pedig fontos szerepe van a női ciklus szabályozásában, hiszen az LH és FSH hormonok termelődésére hat.


Gonadotropinok

A gonadotropinok hormonok, melyeket az agyalapi mirigy termel. Szerepük abban rejlik, hogy serkentik férfiaknál a herék, nőknél pedig a petefészkek működését. Ilyen hormon az FSH, az LH, illetve a prolaktin is.


Gonorrhea – kankó, tripper

Ez a több néven is ismert betegség szexuális úton terjed, vagy anyáról a gyermekre a méhlepényen át. Gyulladást idéz elő a húgyutakban, de érezhető tüneteket a nőknél nem mindig okoz – éppen ezért veszélyes, ugyanis kezeletlenül meddőséghez is vezethet.


Grav.s.

Így rövidítjük a terhességi hét kifejezést (gravida septima = a várandósság hete). Fontos, hogy mindig a betöltött hetet jelezzük, tehát például 13 hét 4 naposan grav.s.13 szerepel a papíron, annak ellenére, hogy technikailag itt már a 14. hétről beszélünk.


Gravida

A várandós nőt nevezzük gravidának.


Gyermekágy – puerperium

Gyermekágyi időszaknak a szülést követő 6 hetet tekintjük, amikor a test várandósság alatt megváltozott működése visszaalakul a megszokott állapotba.


Gyulladás

A gyulladás gyakorlatilag egy immunválasz, amit fertőzés vagy irritáció válthat ki. Általában fájdalommal, duzzanattal, vöröses, meleg felülettel jár, az adott testrészt csak korlátozottan tudjuk használni.


Harántfekvés:

A harántfekvés kifejezést terhesség alatt használjuk abban az esetben, mikor a baba keresztben fekszik az anyukája hasában. Ezt általában ki is lehet tapintani: lehet érezni oldalt a baba fejét.


HCG – Human Chorionic Gonadotropin

Ez egy terhesség alatt termelődő hormon, amit a méhlepény választ ki. A HCG-nek fontos szerepe van abban, hogy a sárgatest progeszteront tudjon termelni. Kiválasztódik a vizeletbe, ennek köszönhetően tudják a patikában kapható terhességi tesztek vizeletből megállapítani a várandósságot.


Head circumference – fejkörfogat – HC

A HC is egyike azoknak az értékeknek, amiket a terhesség alatt a magzat vizsgálatakor mérünk: ez a fejkörfogatot jelöli. Fontos információ a szülés módjának megválasztásához, valamint ez az egyik érték, amiből megbecsüljük a magzat súlyát.


HELLP-szindróma

A HELLP-szindróma egy súlyos terhességi szövődmény, ami főleg a vérképet és a máj működését érinti. Maga az elnevezés egy angol szavakból alkotott mozaikszó: Haemolysis (hemolízis – a vérsejtek feloldódása), Elevated Liver enzymes (emelkedett májenzimértékek) és Low Platelet count (alacsony vérlemezkeszám). Súlyos következményei lehetnek, az anya és a baba életébe is kerülhet, ezért mindenképp kórházi ellátást igényel!


Hiperstimuláció

A petefészek túlstimulálását, túlzott működését jelentim, vagyis azt, hogy nem csak egyetlen petesejt érik meg egy adott ciklusban, hanem több. Ennek kontrollált formáját idézik elő hormonok segítségével az asszisztált reprodukciós eljárások során azzal a céllal, hogy több legyen a megtermékenyíthető petesejt, ezzel pedig nagyobb esélyt kapjunk a sikerre. A kontrollált ováriális hiperstimuláció és a hiperstimulációs szindróma (OHSS) közt a különbség, hogy utóbbi esetben a páciens súlyosabb tüneteket is érezhet.


Hisztero-salpingográfia – HSG

Ez a vizsgálat röntgen segítségével mutatja meg, hogy méhtestnek vannak-e elváltozásai, illetve a petevezetékek átjárhatók-e. A vizsgálat során a méhet feltöltjük kontrasztanyaggal a nyakcsatorna irányából, így a röntgenen nagyon szépen látszik a kontrasztanyag útja, és kirajzolódnak az esetleges elváltozások, akadályok.


Hiszteroszkópia

Egy olyan vizsgálat, melynek során a méh belsejét tekintjük át endoszkóp segítségével, ami gyakorlatilag egy kis kamera. A vizsgálathoz a méh üregét folyadékkal töltjük fel, rövid altatásban végezzük. Diagnosztikai és műtéti céllal egyaránt alkalmazzuk ezt az eljárást, a talált elváltozásokat azonnal lehet műteni, majd szövettanra küldjük őket.


HPV (humán papillomavírus)

A HPV egy víruscsalád, ami a bőrön és a nyálkahártyákon okoz sejtburjánzást. Bár a többségnek a méhnyakrák jut róla eszébe, mert valóba lehet a kiváltó oka, de sok típusa okoz ártalmatlan elváltozásokat, például szemölcsöket. Összesen mintegy 170 típusát ismerjük, alacsony, illetve magas rizikó kategóriába soroljuk őket. A méhnyakrákos esetek majd mindegyike HPV-vel indul, de nem minden HPV egyenlő a méhnyakrákkal.


HSIL

Rákszűrés leleten találkozhatunk ezzel a mozaikszóval, és sajnos nem jelent jót: rákmegelőző állapotot jelöl, és további vizsgálatokat tesz szükségessé. Ez még nem rák, de jó eséllyel azzá válik: az esetek egyharmadában visszafejlődik a folyamat, kétharmadában viszont a rák felé halad. Bizonyos esetekben azonnali kimetszés is szükséges lehet.


Human choriogonadotropin

Lásd: HCG. (Ez egy terhesség alatt termelődő hormon, amit a méhlepény választ ki. A HCG-nek fontos szerepe van abban, hogy a sárgatest progeszteront tudjon termelni. Kiválasztódik a vizeletbe, ennek köszönhetően tudják a patikában kapható terhességi tesztek vizeletből megállapítani a várandósságot.)


Hüvelygyulladás – vaginitis

A hüvely nyálkahártyájának gyulladását jelenti. Tünetei a viszketés, fájdalom, bőséges hüvelyváladék. A kiváltó okok gombák vagy baktériumok lehetnek.


Hüvelyi ultrahangvizsgálat – TVS Transzvaginális szonográfia, transvaginal sonography

A vizsgálat során egy speciális eszközt a hüvelybe vezetve végzünk ultrahangos vizsgálatot, ami a kismedencei szervek áttekintésére irányul. A módszerrel észrevehetünk kóros képleteket, de olyan természetes folyamatokat is tudunk követni, mint a peteérés vagy a terhesség.


Hymen – szűzhártya

A szűzhártya a hüvely bemeneténél található meg, változó formájú lehet. Nem zárja el teljesen a hüvelyt, hogy a ciklus során jellemző hüvelyváladék, illetve a menstruációs vérzés szabadon távozhasson. Az első szexuális aktus során reped be, ami a közhiedelemmel ellentétben nem mindig jár vérzéssel vagy fájdalommal.


Hysterectomia

A méh műtéti eltávolítása.


In situ carcinoma

A rák egy olyan típusa, ami nem terjed át a környező szövetekre, mert csak azokat a sejteket érinti, ahonnan elindult.


In vitro fertilizáció (IVF-ET)

Ez a mesterséges megtermékenyítés orvosi neve. Az eljárás során a petesejtet kiveszik a szervezetből, majd laboratóriumi körülmények között termékenyítik meg a spermiummal. Ha beindul az osztódást, az embriót a méhbe helyezik, ahol, ha minden jól megy, megtapad és tovább fejlődik.


Infertilitás

Így nevezzük a meddőséget, terméketlenséget, vagyis amikor egy adott párnak nem sikerül életképes magzatot nemzeni.


Inkomplett abortus

Vetélés után merülhet föl ez a diagnózis abban az esetben, amikor a várandós nő ugyan elvetél, de nem ürül ki a méhe teljesen. Szövetmaradékok maradnak a méhben, ez pedig görcsöket, vérzést okoz. Mivel hosszabb távon az állapot gyulladáshoz, súlyos szövődményekhez vezethet, mindenképpen orvosi kontrollra van szükség.


Inkontinencia

Vizeletvisszatartási probléma. Konkrétabban azt jelenti, hogy az érintett nem tudja a vizeletürítést teljes mértékben szabályozni a záróizmok elégtelensége vagy stressz miatt.


Inoperábilis daganat

Olyan daganat, amit nem lehet műtéttel eltávolítani, mert olyan helyen van, vagy túl nagy a mérete.


Intramurális

Azt jelenti, hogy valamilyen képlet a méh falában helyezkedik el. Többnyire a miómák vonatkozásában használjuk ezt a kifejezést.


Intrauterin

Jelentése méhen belüli. Használjuk a terhesség helyzetének meghatározására, de intrauterin fogamzásgátló eszközök is vannak (például a spirál).


Intrauterin fogamzásgátló eszközök – IUD

Olyan fogamzásgátló eszköz, amit a méh üregébe helyeznek. Több fajta közül választhat, aki ezt a védekezési módot preferálja, ugyanis vannak hormontartalmúak, amik a mechanikai hatáson túl hormonokkal is segítik a terhesség elkerülését, illetve olyanok is, amik aktív hatóanyagot nem tartalmaznak.


Intrauterin growth retardation- IUGR

Méhen belüli retardáció. Ez azt jelenti, hogy a magzat valamilyen okból lemarad a növekedésben a méhen belül. Akkor tekintjük retardáltnak az újszülöttet, ha jelentősen kisebb a súlya a terhességi korban jellemző átlaghoz képest – általában 10 percentilis alatt. A pontos okot sokszor nem látjuk, de kockázati tényezőt jelentenek a káros szenvedélyek, az idős anyai életkor, alacsony anyai testsúly, fejlődési, lepényi rendellenességek, a terhességgel kapcsolatos komplikációk. Nincs rá konkrét kezelés, legtöbbet a kockázati tényezők elkerülésével tehetjük.


Invazív rák

Azt a típusú rákot nevezzük így, amely a kiindulási helyről átterjed a környező szövetekre, esetleg áttétet is ad. Infiltráló ráknak is nevezik.


Kardiotokográfia – CTG

A várandós nő hasára helyezett érzékelők segítségével figyeljük a magzat szívműködését, mozgását, valamint a méh aktivitását. Ezekből az információkból tudunk következtetni a magzat állapotára.


Köldökzsinór – umbilicus

Ez köti össze a magzatot a méhlepénnyel, így az anya szervezetével, rajta keresztül kapja az oxigént és a tápanyagokat a baba.


Kolposzkóp – Colposcope

Nőgyógyászati eszköz, olyan, mint egy mikroszkóp. A hüvely és a méhnyak vizsgálatához használjuk.


Kolposzkópia – Colposcopy

A hüvely és a méhnyak vizsgálata kolonoszkóp segítségével, amin keresztül az orvos nagyítva látja a szöveteket.


Konizáció – conisatio – C-hez is!

Ez egy sebészeti fogalom, azt jelenti, hogy a méhnyakból egy kúp alakú darabkát távolítanak el, amit aztán szövettanra küldünk diagnosztikai céllal. Az eljárást többnyire megelőzi egy pozitív citológia, súlyos, de még nem rákos elváltozásnál jön szóba. Terápiás jellegű is lehet a problémás rész kimetszése révén.


Kóros neoplasztikus elváltozás

Ez azt jelenti, hogy a mintában olyan kóros sejtek vannak, amik jelenthetnek rákmegelőző állapotot, de rákot is.


Középsugaras vizelet

A középsugaras vizelet azt jelenti, hogy nem egyből a vizeletgyűjtő edénybe kezdünk el vizeletet üríteni, hanem az elejét a szokásos módon a vécébe engedjük, és csak ezután töltjük meg a pohárkát, így hitelesebb mintát kaphatunk.


Kromoszóma

Ezek hordozzák az öröklődő információkat, a DNS-eket. A sejtek magjában találhatók meg, összesen 46 darab van belőlük az emberi testben, ebből a 23. pár eltérő a két nemben, ezek ugyanis a nemi kromoszómák.


Laktáció

Tejelválasztás, szoptatási időszak.


Laparotomia

Ez a hasfalon ejtett metszést jelenti műtéti céllal. Lehet hosszanti (alsó medián laparotomia) vagy alsó haránt metszés (Pfannenstein laparotomia). Orvosi szempontból a hosszanti irányú feltárás kedvezőbb, de esztétikai szempontokat is figyelembe véve, ha lehet, a Pfannenstein metszést alkalmazzuk.


Laphám carcinoma

A nőgyógyászatban a laphám carcinoma olyan rosszindulatú daganatot jelöl, ami a méhnyak laphámjából indul ki. Szövettani mintavétel, valamint képalkotó vizsgálatok elvégzését követően lehet felállítani a kezelési tervet.


Laphám metaplázia

A méhnyakat érintő elváltozás, azt jelenti, hogy a normális esetben jelen lévő hengerhámsejtek helyét a méhnyakon szabályos laphámsejtek veszik át. Ez a folyamat nem rosszindulatú, egy ártalmatlan gyulladás is lehet az oka.


Leiomioma

Ez a miómatípus a simaizomból indul ki, nem rosszindulatú.


Leukocytosis

A leukocytosis azt jelenti, hogy a levett kenetben számos fehérvérsejt (leukocyta) található, ami gyulladást sejtet a háttérben. Egy komolyabb gyulladás ugyanakkor nehezíti a minta értékelését is, javasolni szokták a mintavétel ismétlését, gyulladáscsökkentő kezelés után.


Leukorrhoea – fluor albus

Ez az úgynevezett „fehérfolyás”, azaz amikor nagyobb mennyiségű sárgásfehér váladék távozik a hüvelyből. A háttérben legtöbbször a hüvely vagy a méh fertőzése, esetleg a méhnyak mirigyeinek túlműködése áll. Kenetvétellel szokás megállapítani, hogy milyen kórokozók okozzák, így célzottan lehet kezelni.


Libidó

A libidó a nemi vágyat, szexuális étvágyat jelenti. Nem állandó, érzékeny a hormonális és idegi hatásokra, és bizonyos esetekben (például petefészkek és a méh eltávolítása esetén) teljesen megszűnhet, de ez az állapot hormonkezeléssel orvosolható.


Lochia

A lochia az a váladék, ami szülés után ürül a hüvelyen keresztül. Segítségével nyomon tudjuk követni a gyógyulást, a színe, szaga, mennyisége, illetve a konzisztenciája informatív számunkra. Eleinte véres, majd sárgás színűre vált.


Loop Electrical Excision Procedure (LEEP)

Hurokkimetszés, ami főként a hüvelyt és a méhnyakat érintő elváltozások kimetszésekor merül fel. Célja lehet diagnosztikai és terápiás, a kimetszett részt szövettani vizsgálatnak vetik alá.


Luteinizáló hormon – LH

A sárgatest képződést és a peteérést szabályozó hormon.


Magzatmáz

Az az anyag, ami gyakorlatilag bevonja a baba testét, így védve meg méhen belül a bőrét a felázástól, emellett baktericid hatású is. Hasznos anyagokat tartalmaz, ezért az újabb gyakorlat szerint már nem távolítják el azonnal.


Malignus tumor

Rosszindulatú daganat


Mammográfia

A mellek röntgenvizsgálata, melynek során a daganatos elváltozásokat szűrik ki.


Marsupializáció

Ez egy orvosi műtéti eljárást takar, melynek keretében a Bartholin-mirigy-tályog és cisztikus képleteket gyógyítják bemetszéssel és a sebszélek kiszegésével.


Meconium

Magzatszurok, ami a magzat bélrendszerét tölti ki méhen belül, és a születést követő első 24 órában ürülni kezd. Ha ez nem történik meg, vizsgálatok lehetnek szükségesek, ha pedig még méhen belül megtörténik, az arra utalhat, hogy a baba nem érzi jól magát odabent.


Meddőség – sterilitás

Azt jelenti, hogy rendszeres védekezés nélküli nemi élet ellenére nem jön létre terhesség 1 éven belül. Két fajtája van, a primer meddőség esetén még sosem jött létre terhesség, a szekunder esetén viszont már volt korábban.


Meddőségi kezelés

A meddőség okainak feltárása és kezelése.


Méhen kívüli terhesség – Graviditas extrauterina

Méhen kívüli terhességnek hívjuk azt az állapotot, amikor a az embrió nem a méh üregében ágyazódik be, ahogy kellene, hanem máshol. Jellemzően a petevezetékben szokott, de a petefészkekben és a hasüregben is előfordul. Ez életveszélyes állapotot idézhet elő, a terhesség így nem hordható ki. Fontos, hogy minél előbb felismerjék és befejezzék a terhességet.


Méhkaparás – abrasio

Egészségügyi kaparás, frakcionált abrázió, abrasio, küret, curette, küretműtét, fractionalt curette, curettage, FrCu neveken is emlegetik. A méh nyálkahártyájának lekaparását jelenti, úgynevezett küretkanállal. Lehet diagnosztikai és terápiás célja, az eltávolított szövetet küldjük tovább szövettanra. Gyakori kisműtéti beavatkozás, rendszerint rendellenes vérzés okainak feltárásása céljából végezzük, ami lehet rosszindulatú folyamat, jóindulatú daganatok elváltozások, illetve hormonális zavarok. Altatásban és helyi érzéstelenítésben is lehet végezni.


Méhkürt – petevezeték

A méh nyúlványai, melyek a petefészkek közelében a hasüregbe nyílnak. 10-12 cm hosszúak, üregesek. Az érett petesejtek a méhkürtön keresztül vándorolnak a méh üregébe.


Méhlepény – placenta – P-hez is!

A méhlepény az a szerv, ami biztosítja az anya és a baba keringése közötti kapcsolatot méhen belül. Lapos, korong alakú szerv, a várandósság 8-12. hete között alakul ki, és végig növekszik. A várandósság vége felé normális esetben is elöregszik, így a feladatait már korlátozottan látja el. Lehetővé teszi a magzat anyagcseréjét, illetve tápanyagokkal való ellátását. Fontos kérdés, hogy hol tapad meg, mert a rendellenes tapadás a szülés módjába is beleszólhat, valamint fokozott megfigyelést is igényelhet (ilyen eset, ha közel van a méhszájhoz, esetleg részben vagy egészben fedi azt).


Méhnyak – Cervix

A méh alsó harmadát nevezzük méhnyaknak. Henger alakú, alapesetben körülbelül 7,5 cm hosszú, szülésen már átesett nőknél azonban 1 centivel hosszabb. Két részét különböztetjük meg, a külső és a belső méhszájat, ezt a kettőt a nyakcsatorna köti össze. Szerepe a méh „lezárása”, a terhesség során bent tartja a magzatot, szülés közben azonban kitágul, kijáratot biztosítva. Nyákot is termel, ami segít a hüvelyflóra megtartásában, valamint síkosítja a hüvelyt.


Méhnyakrák

Rosszindulatú daganat, ami a méhnyakból indul ki. Majdnem 100%-ban HPV fertőzés okozza, de fontos megjegyezni, hogy nem minden HPV fertőzés egyenlő a méhnyakrákkal. Leggyakrabban 35-45 éves kor között fordul elő, de lehetséges fiatal vagy idős korban is. Fő tünete a vér: ok nélkül, vagy együttlétet követően, véres folyás, bő friss vér a menstruáción kívül. Az évenkénti rákszűrés lehetővé teszi a korai felfedezést, még az előtt, hogy ténylegesen kialakulna a rák, így meg lehet előzni a komolyabb problémát.


Méhnyálkahártya

Az endometrium a méh falát borítja belülről. A ciklus során folyamatosan változik a vastagsága, de ez jellemző a változókorban és hormonális problémák fennállásakor is. Ide ágyazódik be a megtermékenyített petesejt, ha azonban nem történt teherbeesés, akkor a nyálkahártya lelökődik, ezzel pedig elindul a menstruációs vérzés.


Méhsüllyedés

A méhet tartó izmok és szalagok meggyengülése miatt a méh a hüvelycsatornába süllyedhet. Általában szülés vagy komoly fizikai terhelés hatására következik be. Különböző fokozatai vannak, súlyos esetben a hüvelyből is kilóghat a méh.


Méhszáj

A hüvely és a méh közti „határ” a méhnyak, ennek két része van: a hüvely felőli oldal a külső, a méh felőli oldal a belső méhszáj. A külső méhszáj eredetileg szabályos kör alakú, de szülés után berepedések miatt deformálódik.


Méhszáj zárás – Cerclage

Műtét, melynek során a vetélés megelőzése érdelében zárják sebészi úton a gyenge méhnyakat.


Méhszáj-elégtelenség – cervix insufficientia

A méhszáj belső záróizmának gyengesége. Lehet veleszületett, de külső hatásra is meggyengülhet, például művi abortusz miatt. Ismétlődő, spontán vetéléseket okozhat, műtéttel orvosolható.


Méhszájseb – cervicalisatio, ectropium

Valójában ez nem egy seb, hanem egy élettani elváltozás. Orvosi szóval ectropiumnak vagy cervicalisationak nevezzük. Bizonyos hatásokra hatások következtében (a hüvelyflóra lúgossá válása, vagy hormonhatások miatt) a nyakcsatornában lévő hengerhám sejtek a méhszáj felszínére kerülnek, kiszorítva a normál esetben itt lévő laphámsejteket. Önmagában nem jelent rosszat, bár okozhat kellemetlenségeket, néha vérzést. Legtöbbször spontán gyógyul, de ritkábban szükség lehet orvosi segítségre. Gyakran spontán regenerálódik. Tartós fennállása ördögi körhöz vezet, ekkor orvosi segítség szükséges a normál állapot visszaállításához.


Mélyen tapadó lepény – elölfekvő lepény – placenta praevia

A lepény a méh alsó részén tapad, ezt teheti részben vagy egészben. A terhességek 1-2%-ában jellemző, fokozott a kockázat korábbi endometriózis esetén, vagy ha az előző terhességeknél lepényleválasztást végeztek.


Menarche

Az első menstruáció, általában 11-13 éves kor közt jelentkezik, de vannak eltérések mindkét irányba.


Menopauza

Változókor, a köznyelvben klimaxként emlegetjük. A nők életében az a szakasz, amikor az életük termékeny szakasza lezárul. Változó, hogy mikor jön el, átlagosan 45-55 éves kor között jellemző, de már korábban is lehet premenopauzás tüneteket tapasztalni. Legfeltűnőbb tünet a ciklus szabálytalanná válása, később a menstruáció elmaradozása. hangulatingadozás, hőhullámok, alvásproblémák is jellemzőek lehetnek. Nem természetes formája, amikor a petefészkek működése valamilyen betegség vagy kezelés hatására megszűnik (például eltávolítás miatt).


Menorrhagia

Olyan rendellenesség, ami szabályos időközönként jelentjezik, de a ciklusok intervallumában eltérést mutathat. Legtöbbször hormonális probléma, esetleg mióma áll a háttérben.


Menstruációs ciklus

A termékeny korú nőknél a menstruáció első napjától a következő menstruáció első napja közti időszak. Tankönyv szerint egy ciklus 28 napos, ebből 4-5 napon jelentkezik a menstruációs vérzés – ettől pici eltérések előfordulhatnak. A ciklus közepén van az úgynevezett ovuláció, ami a nő termékeny időszaka. Előtte a follikuláris fázisban zajlik a peteérés, majd az ovulációt követő luteális szakaszban a nyálkahártya vastagszik, progeszteron termelődik, készül a szervezet az esetleges terhesség befogadására. Ha a terhesség nem jön létre, a megvastagodott nyálkahártya vérzés kíséretében leválik.


Mesterséges megtermékenyítés

A megtermékenyítés úgy történik, hogy a szakemberek által előkészített spermát közvetlenül fecskendezik a nő méhébe, főként férfi meddőség miatt végzik.


Mikrobiológiai vizsgálatok

Kenetben nézzük meg mikroszkóp alatt a mikroorganizmusokat (baktériumokat, gombákat, vírusokat, protozoákat). Szintén mikrobiológiai vizsgálat a tenyésztés, melynek során a mintából különféle táptalajokra oltva tenyésztenek ki kórokozót, illetve akár azt is, hogy melyik antibiotikummal lehet tőle megszabadulni.


Mióma

Ez egy jóindulatú elváltozás, ami a méh falát alkotó simaizomból indul ki. Lehet néhány milliméter, de hatalmasra is megnőhet. Lehet belőle egyszerre több is. Nőhet a méh ürege felé (submucosus), a méh izomfalában (intramuralis), illetve a méh külső oldalára is kitüremkedhet (subserosus).


Missed abortion – elmaradt vetélés

Egy korai terhesség során az embrió elhal, de nem indul meg magától a vetélés. Általában ultrahangon tűnik fel az életjelek hiánya, a szabálytalan petezsák a 6-10. hét körül. Valamennyit lehet várni a szervezet spontán reakciójára, de nem ritka, hogy műtéttel fejezik be a terhességet.


Nem neoplasztikus elváltozások

Vannak eltérések a citológiai leleten, de ezek nem rosszindulatú daganatot jelentenek. Lehet gyulladás, szarusodás, laphám felszaporodás.


Neonatológia

Újszülöttgyógyászat. Kifejezetten az újszülött babák vizsgálatával, esetleges betegségeivel foglalkozik.


Non stressz teszt (NST)

A magzati szívműködés ellenőrzése nyugalmi helyzetben, tehát amikor nincsenek fájások, és előzőleg nem történt fizikai aktivitás a kismama részéről.


Normozoospermia

Az ondóban normális mennyiségű spermium található (20 millió/ml felett, ebből minimum 60% normál alakú, minimum 70%-a jól mozog hosszútávon is).


Nullipara

Még nem szült nő.


Oligozoospermia

Az ejakulátumban kevesebb spermium van a normálisnál.


Ondó

Folyadék, ami a férfi ejakulációja során távozik a hímvesszőből. Ondóból és különféle váladékokból áll.


Orális fogamzásgátlók – orális anticoncipiensek (OC, OAC)

Szájon át szedhető fogamzásgátlók, melyek kombinált (néha szinguláris) hormontartalmú készítmények, ösztrogént, illetve progeszteront tartalmaznak. A nem kívánt terhességet hatékonyan akadályozzák meg, de más előnyeik is vannak, például az endometriózis kezelésében, a petefészek jóindulatú cisztás megbetegedései esetében, vérzésproblémák esetén is segíthet. orvosi közreműködéssel, receptre szedhető, az egyéni adottságok figyelembevételével választjuk ki a legmegfelelőbbet.


Őssejt

Speciális sejtek, amik életük végéig képesek osztódni és más sejtekké fejlődni.


Ösztrogén

Női nemi hormon, ami a női nemi jegyek kifejlődéséért felelős. Főleg a petefészekben és a mellékvesében termelődik, terhesség alatt a méhlepényben, férfiaknál pedig a herében.


Ovariektómia – Petefészek-eltávolítás

A petefészek műtéti úton történő eltávolítása, valamilyen betegség miatt.


Ovarium – petefészek

Petefészek. Egy felnőtt nő esetébenkb. 2x3x4 cm nagyságú, lapos, tojásdad alakú szerv. A petefészek tartalmazza a tüszőket, a havi ciklus során 1-1 darab itt érik meg, majd innen szabadul ki megtermékenyíthető állapotban. Felelős a legfontosabb női hormonok, az ösztrogén és a progeszteron előállításáért.


Ovarium-carcinoma

Petefészekrák


Ovuláció

Peteérés


Ovulációs vérzés – középidős vérzés

Nem mindenkit érint, de az ovuláció idején előfordulhat kis mennyiségű vérzés néhány órán, esetleg 1-2 napon át.


Ovum – petesejt

Petesejt, vagyis a női ivarsejt. A petefészek termeli, az ovuláció során onnan érett állapotban kiszabadul, majd elindul a méh felé. A petesejtet termékenyítheti meg a spermium, majd megtermékenyített állapotban a méh nyálkahártyájába ágyazódik, így jön létre a terhesség.


Oxytocin

Hormon, amely a méh tevékenységét, valamint a vízháztartást szabályozza.


Partus

Szülés, azaz élő magzat kijutása az anyaméhből. Hivatalosan a 24. hét után, 500 gramm súlytól számít szülésnek, de nem mérvadó a terhességi kor és a súly, ha a magzat életjelenségekkel születik. Rendszeres méhtevékenység és a nyakcsatorna tágulása során létrejön a szülőcsatorna, amin keresztül a baba meg tud születni. folyamatával kezdődik - vajúdás -, minek során kialakul a szülőcsatorna, majd a lepénnyel a magzatburok megszületésével fejeződik be.


Pearl-index

Egy fogamzásgátló módszert sikerrátáját jelöli, egészen pontosan azt, hogy az adott módszert alkalmazva 100 együttlétből hány esetben lesz terhesség. Minél alacsonyabb az érték, annál jobb az adott módszer hatékonysága.


Perimenopauza

A változókor körüli állapotot, ami sajnos számos kellemetlen tünettel jár, úgymint hangulatingadozás, hőhullámok, heves szívdobogás, izzadás, alvászavar, súlygyarapodáskoncentrációcsökkenés, a memória romlása, nevezzük perimenopauzának. Jóval a konkrét menopauza előtt jelentkezhetnek, tehát a menstruáció még bőven nem maradozik el, ezért sokan nem is gondolják, hogy ez áll a háttérben.


Perineum – gát

Átmenet a hüvely és a végbél között, izomból és kötőszövetből áll.


Peteérést fokozó szerek

Olyan gyógyszerek, amik serkentik a peteérést és a tüszőrepedést. Általában termékenységi problémák esetében merül fel a használatuk a kezelés részeként.


Petefészek ciszta

Folyadékkal teli tömlő a petefészekben, ami a termékeny korban lévő nőknél többnyire jóindulatú, a menopauza időszakától azonban már rosszindulatú is lehet. Okozhat nyomó jellegű fájdalmat, de sokkal gyakoribb, hogy tünetmentes, és csak az éves nőgyógyászati vizsgálaton vesszük észre. Előfordul, hogy maguktól eltűnnek, és sosem tudjuk meg, hogy ott voltak, de vérzészavarokat is okozhatnak. Ha túl nagyra nőnek vagy sok panaszt okoznak, műtéti úton távolítjuk el őket.


Petefészek gyulladás – Salpingitis

Nevével ellentétben nem csak a petefészket érinti, hanem a petevezetéket, és az azt felfüggesztő méhszalagot is. Lehet egy- vagy kétoldali, a kiváltó ok általában valamilyen fertőzés.


Petevezeték-lekötés

Egy műtéti eljárás, melynek során megszüntethető a nő termékenysége. A petevezetékek sebészeti lekötését jelenti, amit laparoscopia vagy császármetszés során végeznek. Visszafordíthatatlan beavatkozás, a páciens kérésére végzik. Nálunk szigorú feltételei vannak, a TB nem finanszírozza.


Policisztás ovarium szindróma (PCOS)

A ciklusok során nincs ovuláció, így sárgatestképződés sem, akkor sem, ha a ciklusok látszólag rendben vannak. Gyakran jár az állapot teherbeesési problémákkal, és olyan tünetei is lehetnek, mint a virilis szőrzet, elhízás. Ultrahangon a petefészekben több cisztát láthatunk.


Polip

Jóindulatú szövetszaporulatok, melyek a nyálkahártyából indulnak ki, azonban muszáj vele foglalkozni, mert ha nem távolíthatják el, lehet belőle rák. Nőgyógyászati értelemben a méhnyakban, a méhben szokott kialakulni, de az orrban, végbélben, illetve egyéb helyeken is előfordulhat, ahol nyálkahártya van.


Polipectomia

Valamilyen polip eltávolítása a szervezetből. Nőgyógyászati értelemben ez küretet vagy méhtükrözést jelenthet, leggyakrabban ugyanis így szoktuk a polipokat eltávolítani.


Polyhydramnion

Azt jelenti, hogy a terhesség alatt a magzat körül túl sok a magzatvíz. Akkor használjuk, ha az átlagos mennyiség kétszeresénél is több magzatvíz van jelen.


Polymenorrhoea

Túl gyakori menstruációs vérzés. Akkor használjuk ezt a kifejezést, amikor a ciklus 23 napnál rövidebb. Sokféle oka lehet a szervi elváltozásoktól a hormonproblémákig, ezért mindenképpen orvosi kezelést igényel.


Posztmenopauza

Ez az időszak az utolsó menstruáció után egy évvel kezdődik. ha lefordítjuk, a változókor utáni időszakot jelenti, de ez kicsit félrevezető, ennek ugyanis nincs vége, a menopauza egy folyamatos állapot a már nem termékeny nőknél. Sajnos számos kellemetlen tünet tapasztalható ebben az időszakban az ösztrogén hiánya miatt: súlygyarapodás, a hüvely hámjának sorvadása, a fertőzésekre és gyulladásokra való nagyobb hajlam, csontritkulás, keringési gondok, demencia lehet jellemző. Mára azonban már szuper módszerek vannak a menopauza kordában tartására – nem kell beletörődni az áldatlan állapotba!


Pre- és posztmenstruációs vérzés – Elő- és utóvérzés

A normál menzesz előtti, illetve utáni pecsételő vérzés, barnás folyás.


Precancerosus – rákmegelőző

Olyan állapot, ami még nem rák, de az esetek jelentős többségében rák irányába megy a folyamat, tehát kezelés nélkül komoly esély van a rák kialakulására.


Preeclampsia

Terhességi toxémia. Ez egy terhességi szövődmény, ami legtöbbször a harmadik trimeszterben, de mindig a 20. hét után alakul ki. Három fő tünete az ödéma, magas vérnyomás, fehérje megjelenése a vizeletben. Kifejezetten a várandóssággal van összefüggésben. Sajnos nincs se megelőzés, se gyógymód, a tünetek kordában tartásával, szoros kontrollal kezeljük, ha pedig tarthatatlanná válik a helyzet, a terhesség befejezése jelent megoldást, ezért gyakran vezet koraszüléshez. Kezeletlenül halálos lehet az anya és a baba számára is.


Preimplantációs genetikai diagnosztika – PGD

Egy olyan eljárás, melynek során mesterséges megtermékenyítés esetén a már osztódóban lévő 6-8 sejtes preembrióból elvesznek 1-2 sejtet és genetikai vizsgálatnak vetik alá, hogy kiszűrjenek genetikai eredetű betegségeket. Csak komoly indokkal végzik a vizsgálatot, tehát nem automatikus IVF esetén.


Premenstruációs szindróma – PMS

A havi vérzést megelőző napokban tapasztalható kellemetlen tünetek, melyek közt szerepel a mellfeszülés, hangulatingadozás, ingerlékenység, fejfájás, alvászavar, alhasi fájdalom. Ha ezek fokozottan jelen vannak, az hormonproblémákra is utalhat.


Primer

Elsődleges


Progeszteron

Sárgatesthormon, melynek nagy szerepe van a terhesség fenntartásában. A méhnyálkahártyát készíti elő az embrió befogadására, ha nincs belőle elég, gondok lehetnek a beágyazódással, illetve vetélést okozhat, de több nőgyógyászati problémát is okozhat.


Prognózis

Egy betegség vagy állapot várható lefolyása.


Prolaktin

Egy hormon, ami az agyalapi mirigyben termelődik, és a tüszőérést, tüszőrepedést szabályozza, valamint a tejmirigyek működését, a tejtermelést. Ha nem szoptató nőnél nagy a mennyisége, az hormonproblémára utal, és sokszor okoz teherbeesési nehézségeket.


Punkció

Valamilyen folyadékkal telt képletből a folyadék leszívása, vagy azért, hogy kiürítsük, vagy mintavétel miatt. Ciszták, a Douglas üreg folyadékja miatt szokott leggyakrabban felmerülni a nőgyógyászatban.


Rákszűrés

A köznyelvben rákszűrésként terjedt el a szeméremtest, a hüvely, a méh, illetve a petefészkek állapotának éves ellenőrzése, melynek során a méhnyak felszínéről veszünk mintát veszünk és küldjük el laborvizsgálatra, ahol meg tudják állapítani, vannak-e rendellenes sejtek. Az esetleges rákot vagy rákmegelőző állapotot így hamar ki tudjuk szűrni, ami jelentősen növeli a teljes gyógyulás esélyét.


Raromenorrhoea

A normálisnál hosszabb ciklus, ritkább havi vérzés. A 36-38 napnál hosszabb ciklusok esetében használjuk ezt a kifejezést.


Salpingectomia

A petevezeték eltávolítása egy vagy mindkét oldalon, például méhen kívüli terhességnél.


Salpingitis

A petevezeték gyulladása, amit általában fertőzés okoz, és érintheti az egyik, vagy akár mindkét oldalt is. Orvosi kezelés nélkül nem fog elmúlni, a petevezetéken kívül a petefészket, és az azokat felfüggesztő méhszalagot is.


Salpingo-oophorectomia

A petefészek és a petevezetékek eltávolítása részlegesen, vagy mindkét oldalon.


Sectio Caesarea

Császármetszés. Ha a hüvelyi szülés valamiért nem tud megvalósulni, a hasfalon és a méhen ejtett metszésen keresztül emelik ki a babát.


Secunder

Másodlagos


Sims-tükör – Cusco-eszköz – kacsa

Nőgyógyászati eszköz, melynek segítségével fel tudjuk tárni a hüvelyt, így láthatóvá válnak olyan részek, amik egyébként nem: a hüvelyfal, a méhnyak, a méh hüvelyi része válik szemmel vizsgálhatóvá.


Sine morbo

Betegség nélküli. Egészséges.


Sine morbo ginec

Nőgyógyászati szempontból nincs betegség.


Spermicid

Olyan szer, aminek spermaölő hatása van. Fogamzásgátló módszerként alkalmazzák, sokan kombinálva más módszerekkel.


Spermium

Ondósejt, hímivarsejt, ami meg tudja termékenyíteni a női petesejtet.


Szeméremtest gyulladás

Vulvitis. A külső női nemi szervek gyulladása, ami a hüvelyt is érintheti (vulvovaginitis). A nagyajkak, a csikló, a kisajkak lehetnek érintettek elsősorban. Fertőzés, irritáció, illetve nem megfelelő higiénia is okozhatja.


Szisztémás

Egész szervezetet - testet érintő.


Szülés

Élő magzat kijutása az anyaméhből. Hivatalosan a 24. hét után, 500 gramm súlytól számít szülésnek, de nem mérvadó a terhességi kor és a súly, ha a magzat életjelenségekkel születik. Rendszeres méhtevékenység és a nyakcsatorna tágulása során létrejön a szülőcsatorna, amin keresztül a baba meg tud születni. folyamatával kezdődik - vajúdás -, minek során kialakul a szülőcsatorna, majd a lepénnyel a magzatburok megszületésével fejeződik be.


Teratogén

Magzatkárosító dolgok: tevékenységek, anyagok, környezeti tényezők is tartoznak ide.


Terhességmegszakítás – abortus arteficialis

A terhesség akaratlagos megszakítása. Törvény határozza meg, hogy erre meddig és milyen feltételek teljesülése esetén kerülhet sor. Történhet az anya kérésére (a 12. hétig), illetve orvosi indikációjú, fejlődési rendellenességek esetén (ez esetben a 24. hét a határ).


Termékenység – fertilitás

Azt jelenti, hogy egy pár külső segítség nélkül, spontán képes az utódnemzésre


Tesztoszteron

Férfi nemi hormon, ami a herében és a mellékvesében termelődik, nőknél a petefészkekben. A férfiaknál a férfi nemi jelleg kialakulásáért felel, nőknél a hajért, szőrzetért, a csontok, a bőr és az izmok kialakulásában – túl nagy arányban azonban gondokat okozhat a női szervezetben.


Thyreoidea stimuláló hormon – TSH

A thyreoideastimuláló hormon (TSH) felelős a pajzsmirigy hormontermeléséért, egészen pontosan serkenti azt.


Tokométer

Egy eszköz, amivel a méhműködést lehet ellenőrizni: figyeli a méhfal keménységének változását. méri és regisztrálja. Ezt csinálja a CTG is, csak ott össze lehet hasonlítani a méhműködést a baba szívműködésével, ami együtt nagyon informatív a baba állapotát illetően.


TORCH-komplex

Egy olyan vizsgálatot jelöl, melynek során a leggyakrabban előforduló terhesség alatti fertőzéseket szűrik: Toxoplasma, Rubeola, Cytomegalovírus, Herpes vírus.


Toxoplasmosis

A Toxoplasma gondii által okozott fertőzés, amin a legtöbb ember átesik élete során, megfázás szerű tünetekkel. A macska ürüléke, valamint szennyezett hús, nem megfelelően mosott zöldség és gyümölcs terjesztheti. Gondot a várandósság során okozhat: a 20. hét előtt vetélés, magzatelhalás következhet be, utána testi és szellemi retardáció is előfordulhat.


Transzvaginális szonográfia – TVS

Hüvelyi ultrahangvizsgálat: a hüvelyen keresztül, egy speciális eszközzel végzett ultrahangos vizsgálat, aminek segítségével a kismedencei szervek állapotát tudjuk felmérni.


Treponema pallidum – Syphilis, LUES, VDRL

A Syphilis kórokozója a Treponema pallidum. Napjainkban már a ritka kórképek közé tartozik. Terhesgondozáson első trimeszteri szűrés egyik kötelező eleme.


Trichomonas vaginalis

Ez egy nemi betegség, azonban nem csak szexuális úton lehet elkapni, hanem például közös fürdővízben is. Sokszor nincsenek szignifikáns tünetek, vagy nagyon enyhék, máskor viszont sárgás-zöldes, kellemetlen szagú, habos folyás jelentkezhet viszketéssel, sűrű vizelési ingerrel. Minden esetben kezelést igényel, de a tünetmentes pácienseknél ez gyakran elmarad, így könnyen adhatják tovább a fertőzést.


Tumor

Daganat, azonban nem biztos, hogy rák – tumornak hívjuk a jóindulatú elváltozásokat is.


Tumor marker

Vannak olyan anyagok, amiknek a szintje megváltozik a vérünkben vagy más testnedvekben, ha valamilyen rosszindulatú daganatunk van – ezek a tumormarkerek. Nem abszolút diagnosztikus értékűek, de okot adnak a gyanúra és további vizsgálatokat tesznek szükségessé. Ismert daganatos betegség esetén nyomon lehet követni a rákos elváltozásokat a tumormarkerek segítségével.


Ülőmagasság – CRL

Az embriót fenéktől a feje búbjáig értendő magassága, tehát a lábak nélkül mért magasság. A 13. hétig szoktuk mérni, viszonylag pontosan lehet tudni belőle, hogy hány hét hány napos terhességről van szó, ugyanis ebben az időszakban az embriók még közel egyformán fejlődnek, később viszont már akadnak genetikai eredetű eltérések. Ez az adat „erősebb”, mint az utolsó menstruáció, azaz, ha a mérés alapján a terhességi kor nem stimmel az utolsó menzeszhez képest, módosítjuk a kiírt dátumot.


Ureter (húgyvezeték)

Húgyvezeték, ami a veséből a húgyhólyagba vezeti a vizeletet.


Urethra (húgycső)

Ez vezeti a vizeletet ki a hólyagból, hogy ki tudjuk üríteni. Nagyjából 4-5 cm hosszú, tágulékony.


Uterus

Méh. Egy körte alakú, üreges szerv a kismedencében, melyben a terhesség során kifejlődik a baba.


Vagina

Hüvely.


Vena cana inferior szindróma

A várandósság alatt, a 26-28. hét után fellépő probléma. Lényegében azt jelenti, hogy a méh nyomja a vena cava inferiort, ami miatt hanyattfekvésben rosszullét jelentkezik a kismamánál. Ez azért van, mert a vena cava inferiort ért nyomás miatt a medencében elhelyezkedő vénák nem tudnak ürülni, a lepény keringése romlik, ahogy a magzat oxigénellátása is. Rendszerint elég arra odafigyelni, hogy az érintett kismama ne feküdjön hanyatt, oldaltfekvésben hamar elmúlik a rosszullét.


Vizenyő – ödéma

Vizesedést jelent, ami súlyosabb formában az érintett testtáj látványos duzzanatával jár. Oka, hogy a szövetek közt felszaporodik a folyadék, mert felborul a termelődés és az elvezetés közti egyensúly. Állhat a háttérben fertőzés, de akár szív- vagy veseproblémák is.


Vulva – szeméremtest

Vulvának hívjuk a női nemi szervek kívülről is látható részeit. ide tartoznak a nagyajkak, kisajkak, szeméremdomb, csikló, a hüvelytornác és a szűzhártya.


Vulvitis, Vulvovaginitis

A szeméremtest gyulladását jelenti, ami a hüvelyt is érintheti. Ezt olyan baktériumok okozzák, melyek a bőrön tanyáznak, nagyrészt a béltraktusból. Normális esetben nem okoznak semmi problémát, de ha valamilyen okból csökken a szervezet védekező mechanizmusa (akár lokálisan, akár az egész szervezetre kiterjedően), gyulladásokat okozhatnak. A pirosság, duzzanat, illetve a fájdalom, általános diszkomfort érzet hívhatja fel a figyelmet a problémára. Lehet az ok hormonális, irritáció, de nem megfelelő higiénia is. Általában a hüvely is érintett (ez a vulvovaginitis).


Vulvovaginalis candidiasis

Hüvely és szeméremtest gombás fertőzése.


Wertheim-műtét

Egy olyan beavatkozás, melynek során a méhet, a nyirokszöveteket, valamint a hüvely felső harmadát eltávolítják.


X-kromoszóma

Az X kromoszóma a női szexkromoszóma, ami egyébként mindenkiben megvan. Ha csak egy van belőle, a másik Y, akkor az utód hímnemű lesz, ha mindkét szexkromoszóma X, akkor nőnemű.


Y-kromoszóma

Az a kromoszóma, amitől „a fiú fiú”, vagy ez a férfi szexkromoszóma, amit az apa ad át.


Beszéljenek helyettünk

elégedett ügyfeleink

Olvasd el mit mond néhány - hozzád hasonló - ügyfelünk, miután kipróbálták szolgáltatásainkat!

L33 Medical - Pasarét
Kitűnő5.0 1208 vélemény alapján Írjon rólunk véleményt ittRebeka OrszágRebeka Ország ★★★★★ Nagyon jó hangulatú a rendelő, figyelmes és kedves a személyzet, a Benkovics doktornő alapos és barátságos, örülök, hogy őt választottam a vizsgálatra.Eszter MeisztericsEszter Meiszterics ★★★★★ Kevés szó esik azokról az asszisztensekről, akik munkaidőn kívül is nézik az emaileket és válaszolnak. Hónapokkal később is emlékeznek a páciensre. Sehol nem tapasztaltam ilyet! Ahogy azt sem, hogy pénteken délután S.O.S. kapok időpontot az akut problémámra. Az asszisztens hölgy mindent megtett, hogy segítsen. Köszönet az L33 munkatársainak.Pálma KovácsPálma Kovács ★★★★★ Nagyon kedvesek, teljesen nyugodtan tudok a vizsgálatra érkezni.Adrienn KerékgyártóAdrienn Kerékgyártó ★★★★★ Szívből ajánlom mindenkinek! Gyönyörű váró, jól működő foglalási rendszer, jól képzett, empatikus, szakmájukhoz kiválóan értő orvosok, a recepciós hölgy pedig nagyon kedves és segítőkész! Mindig lehet plusz egy kérdésem, a vizsgálatok nem "futószalagon" történnek. Ide mindig nyugodt szívvel érkezem.Orsi SzászOrsi Szász ★★★★★ Alaposak és informatívakZselyke KelemenZselyke Kelemen ★★★★★ Letisztult, barátságos és szép környezet. Már rögtön a recepciós lánynak járna az 5 csillag, aki olyan kedves volt hogy már két alkalommal is vigyázott a kisfiunkra amíg mi bent voltunk a vizsgálaton. Két doktornőnél jártam már (Farkas Eszter és Dajka Dalma doktornő) mindketten kedvesek, alaposak voltak és nyugodt légkört teremtettek a vizsgálatok során, biztonságban/ jó kezekben éreztem magam végig. Mindenkinek ajánlom a rendelőt!Ivett LakosIvett Lakos ★★★★★ Empátia, emberség, szakértelem, alaposság. Egy rendelő, ahol tényleg mindent elmagyaráznak, biztonságban érzem magam, bármennyit kérdezek, a legnagyobb türelemmel, és szaktudással válaszolnak, és ahova tudom, hogy bármikor nyugodtan, szorongás nélkül visszamehetek bármilyen kérdéssel, panasszal. Legnagyobb hála és köszönet Dr. Benkovics Júliának, és az L33 csapatának!!! Itt tényleg a legjobb kezekben érzem magam.Adrienn ÁgicsAdrienn Ágics ★★★★★ Kedves, biztonságos légkör párosult Benkovics doktornő magas szintű szakmaiságával.Edina Szalma-OroszEdina Szalma-Orosz ★★★★★ Csakis szuperlatívuszokban tudok beszámolni a rendelőben eltöltött időről, Benkovics doktornő egy csoda, nem kérdés hogy legközelebb is ide jövök, köszönöm! ❤️Brigitta BűrösBrigitta Bűrös ★★★★★ Nagyon kedves és körültekintő a doktornő. A recepción a kolléganők nagyon segítőkészek.Márti Varró-FeketeMárti Varró-Fekete ★★★★★ Ha lehetne adni csillagos 5-öst, akkor biztosan azt adnék! Dr. Benkovics Júliánál jártam most először, de nem utoljára. Új szintre emelte az eddig tapasztaltakat, ami a nőgyógyászatot illeti, iszonyúan figyelmes, profi, segítőkész és megoldás-orientált.Köszönöm!Kata KovacsKata Kovacs ★★★★★ Vegtelenul pozitiv elmeny volt es orom vegre korultekinto szakmai hozzaallast kapni a penzemert 🙏mindenkinek csak ajanlani tudom en biztos hogy a jovoben ide fogok jarni ;)Nikolett Gutyánné SzalaiNikolett Gutyánné Szalai ★★★★★ Nagyon kedves, figyelmes volt a doktor úr, a stílusa és a hozzáállása oldotta a vizsgálat miatti feszültségem.Klári CsKlári Cs ★★★★★ Mindenkinek szívből ajánlom ezt a rendelőt . Pontosak, udvariasak. Farkas Eszter doktornő empatikus , kedves , professzionális . Végig mindenről tájékoztatott , biztonságban , kellemesen éreztem magam .Sóti ErikaSóti Erika ★★★★★ Kedves, tiszteletteljes ellátás! Éreztem, hogy a doktornő igazán odafigyel rám. Támogató közeg!Enikő IstvánEnikő István ★★★★★ Szívből ajánlom a rendelőt mindenkinek!Amellett, hogy gyönyörű, letisztult és megnyugtató a környezet, mindenki őszintén nagyon kedves és empatikus. Itt tényleg minden kérdésedet felteheted és biztosan választ is kapsz rá.Én Benkovics Júlia doktornőnél jártam, aki végtelenül kedves, precíz, figyelmes és maximálisan egyenlő partnerként kezeli a pácienseket. Kiváló szakember! Már a jelenlétével megnyugtatja az embert.Ezúton is köszönök szépen mindent!Bettina HernyákBettina Hernyák ★★★★★ Nagyon szép a rendelő, mindenki nagyon kedves volt. Farkas Eszter doktornő segítőkész és minden kérdésemre részletesen válaszolt.Nikolett HercegNikolett Herceg ★★★★★ A rendelőben mindig nagyon kedvesen fogadnak az asszisztensek, segítőkészen állnak hozzám, az orvosok lelkiismeretesen végzik munkájukat és kedvesek, tájékoztatnak, ezért is nyugodtan térek vissza minden alkalommal.Luca BacsikLuca Bacsik ★★★★★ Nagyon kedvesek az itt dolgozók , remekül végzik a munkájukat. Csak ajánlani tudom !Beáta VidaBeáta Vida ★★★★★ Nagyon figyelmesek, barátságosak, pontosak, csupa ++++js_loader
L33 Medical - Corvin
Kitűnő5.0 1469 vélemény alapján Írjon rólunk véleményt ittEva VeresEva Veres ★★★★★ Csak ajánlani tudom, kedves, segítőkész személyzet és orvosi csapat. Igényes helyszín, egy rendelőhöz képest nagyon otthonos környezet :)Letícia BardóczLetícia Bardócz ★★★★★ Elképesztő kedves mindenki, eddig még csak 2 alkalommal voltam, de szinte biztos vagyok benne, hogy ide fogok visszajönni legközelebb is. Dr. Iszlai-Téglás Beátánál voltam szűrővizsgálaton és Dr. Fülöp Fanninál pedig lézeres kezelésen. Mindketten nagyon kedvesek voltak, folyamatosan mondták, hogy mikor mi fog történni, mire számítsak. Nincsenek buta kérdések, mindenre nagyon kedvesen és türelmesen válaszolnak. Sosem szerettem a nőgyógyászati vizsgálatokat, s bár még most sem a kedvencem, sokkal kevésbé fogok izgulni a következő alkalommal. Sosem távoztam még mosolyogva ilyen vizsgálatok után :) csak ajánlani tudom!! A rendelő is nagyon kellemes, tiszta, modern.Panka NikolaPanka Nikola ★★★★★ Szép, igényes és tökéletes ellátás. Már többször igénybe vettem a klinika szolgálltatásait és mindig ugyan abban a tökéletes ellátásban részesültem. Finom kávé és kedves asszisztensek.Apollónia Kincső Dr. SebestyénApollónia Kincső Dr. Sebestyén ★★★★★ Héra Anna doktornő a világ legcukibb nőgyógyàsza. Előtte mindig férfi dokihoz jártam, aztàn költözés utàn vàltanom kellett és ismerősök őt ajànlottàk. Egy percig sembàntam meg!Idén a harmadik éve, hogy hozzà jàrok. :)Ágnes IgazÁgnes Igaz ★★★★★ Nagyon kedves volt a doktor Úr, és az asszisztensnő is. Az orvos mindent elmagyarázott, hogy mi fog velem történni.A kezelést szinte nem is éreztem.Minden félelmem nagyon hamar elmúlt, megnyugodtam.Köszönöm!Jó szívvel ajánlom mindenkinek ezt a rendelőt, az ott dolgozó orvosokat, nővéreket!Helga WermuthHelga Wermuth ★★★★★ Nagyon kedvesek es segítőkészek, lelkiismeretes orvosok akik gyógyítani szeretnének. Csaj ajánlani tudom.Anett PeszekiAnett Peszeki ★★★★★ Szep, tiszta rendelo, kedves, segitokesz szemelyzet. Kulon meg 15 csillag Hera Anna doktornonek 🤗Krisztián KerekesKrisztián Kerekes ★★★★★ Minden simán ment, és egyesével végigvettük az eredmény minden értékét, elmagyarázták mi mit jelent.Anita MéhészAnita Méhész ★★★★★ Kedves recepciós hölgyek fogadtak.A doktor nő precíz, kedves, türelmes. Minden kérdésemre válaszolt. Teljesen elégedett vagyokJudit TüzérJudit Tüzér ★★★★★ Mindenki nagyon kedves volt a rendelőben, maga a hely modern és barátságos. Megnyugtatónak találtam a falon lévő idézetet, hogy ebben a rendelőben mindig lehet még egy kérdése az embernek. :) Dr. Bíró Noémi a legemberségesebb orvos, akivel eddig találkoztam, mindent nagyon érthetően elmagyarázott, megnyugtatóan kommunikált felém mindent, tanácsokat adott.Judit BengaJudit Benga ★★★★★ Empatikus, közvetlen, barátságos légkör, szakértelem, gyakorlatias orvosi tanácsok⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Móga doktor úrnál jártam, szívesen ajánlom másnak is!Edi irodaEdi iroda ★★★★★ Kitűnő hely, csak ajánlani tudom szívből, mintahogy Corvinon kívül Pasarétit is! Kiváló kedves orvosok, asszisztensek, recepciós hölgyek!Egyesegyedüli gond, hogy dr Kovács főorvos Úr már nem rendel sajnos egyik L33-ban sem😔 Budapesten !Nóra AlbrechtNóra Albrecht ★★★★★ Nagyon jó, és korrekt volt. Mindenki kedves és segítőkész.Rita SzabóRita Szabó ★★★★★ Tényleg minden kérdésemre választ kaptam, türelemmel, hitelesen, emberien, profin! Nagyon köszönöm!György OrgoványiGyörgy Orgoványi ★★★★★ Udvarias, gyors, várakozás mentes kiszolgálás.Így kellene működni az egész egészségyügynek is, amelyért egy életen át fizetünk!Kálmánné BácsatyaiKálmánné Bácsatyai ★★★★★ Jó napot kívánok!Nagyon kellemesen csalódtam,meg tudtam beszélni a kérdéseimet.Köszönőm.Adrienn KalányosAdrienn Kalányos ★★★★★ Kedves Recepciós jo hangulat idopont elott érkeztem de nem volt problemaKényelmes tiszta nyugodt környezet fogadott csak ajánlani tudomKósa BernadettKósa Bernadett ★★★★★ Kiváló, készséges szakemberek egytől-egyig. Kellemes, lágy légkör. Ha magánrendelő, akkor innentől számomra L33. :)Orsolya TompaiOrsolya Tompai ★★★★★ Hamarabb érkeztem a vérvételre, mint a lefoglalt időpont, de nem kellett várnom. Nagyon kedves volt a hölgy, aki vért vett. Egyszerű az online időpont foglalás.Rita TokárRita Tokár ★★★★★ Itt a legjobb kezekben vagyok! MINDENBEN segítségemre voltak, máshová nem is megyek! Profi csapat, akik nagyon-nagyon figyelmesek, segítőkészek!Dr.Nagy Boglárka pedig a legszimpatikusabb doktornő, akivel valaha találkoztam. Kisugárzásával, hozzáértő szakmai tudásával maximális támogatást, segítséget kaptam. Köszönöm! 💕js_loader
L33 Medical - Budaörs
Kitűnő4.9 657 vélemény alapján Írjon rólunk véleményt ittAttila VAttila V ★★★★★ Kellemes hangulatú hely, egyáltalán nincs nyomasztó orvosi rendelő érzete. Kicsit eldugott a bejárat, de pont amikor elbizonytalanodunk, hogy jó helyen járunk-e, akkor kell menni még egy kicsit. Senkit ne tévesszen meg, hogy mindenhol nőgyógyászat van kiírva, más szolgáltatásuk is itt található.eszterkajaneszterkajan ★★★★★ Kedvesek és gyorsan kaptam időpontot! Minden tiszta, rendezett, jól lehet parkolni! Barátságos váró ès rendelők.Purt PetraPurt Petra ★★★★★ Kedves asszisztens és orvos, szép környezetSzabó DóriSzabó Dóri ★★★★★ Ide járok terhesgondozásra és iszonyat kedves mindenki, a doktornő segítőkész, nagyon alaposan kivizsgál, minden kérdésemre válaszol, egy rossz szavam sem lehet, pedig alapvetően kritikusnak tartom magam..Az időpont is komolyan van véve, pontban akkor be is hívtak eddig mindig!!Sőt, telefonon is kellett kérnem egy igazolással kapcsolatban segítséget, le a kalappal a recepciós hölgy előtt, maximálisan segítőkész volt és a megoldásra fókuszált.Csak ajánlani tudom!!! 😊Berkes-Szentirmai RichardBerkes-Szentirmai Richard ★★★★★ Gyors műtéten estem át , minden rendben ment. Csak ajánlani tudom őket ☺️Erzsébet Biróné MóriczErzsébet Biróné Móricz ★★★★★ Több alkalommal jártam a budaörsi rendelőben, az ott dolgozó orvosok és asszisztensek kedvesek és figyelmesek.A rendelőben tisztaság van és jól felszerelt.Belina TimeaBelina Timea ★★★★★ Szép, tiszta rendelő egy nyugodt környezetben, ahol kedves, mosolygós és segítőkész recepciósok várnak.Héra Anna doktornőnél jártam nőgyógyászaton, aki nagyon alaposan kikérdezett és megvizsgált, minden kérdésemre készségesen válaszolt, egyszer sem éreztem kellemetlenül magam a vizsgálat során. Nála rendesebb, profibb, emberségesebb orvoshoz még nem volt szerencsém, a doktornőt és a rendelőt is meleg szívvel ajánlom!Barbara SimonicsBarbara Simonics ★★★★★ Hihetetlen kedves mindenki, türelmesek, kérdezhetsz, elmagyaráznak mindent, h az ember értse. Imádom ezt a rendelöt! És az új helyük is nagyon szép Budaörsön :)Krisztián KovácsKrisztián Kovács ★★★★★ Profi, gyors, korrekt.Kalóz VegaKalóz Vega ★★★★★ Ha várakozás nélküli, fájdalommentes vérvételt szeretnél, itt a helyed:) Karcsi nővér egy igazi csoda! A recepciós hölgy kedvessége is sokat segít, ha izgulsz egy kicsit!Cintia Balázs-BudaiCintia Balázs-Budai ★★★★★ Minden szuper volt.A recepciósok nagyon kedvesek, a doktornő pedig rendkívül körültekintő.Minden kérdésemre választ kaptam.Köszönöm mégegyszer!A jövőben is igénybe fogom venni a szolgáltatásokat.Fruzsina SzilágyiFruzsina Szilágyi ★★★★★ Még csak egyszer voltam, de nagyon elégedett vagyok. A rendelő igényes, a doktornő szakmailag nagyon felkészült, és úgy válaszolta meg a sok kérdésem, hogy végre nem éreztem, hogy gond, hogy érdeklődöm. Szerintem vissza fogok járni. Az ügyintézés telefonon, e-mailben könnyen és gyorsan megy.Anikó VámosiAnikó Vámosi ★★★★★ Megbízhatóság és alaposság jellemzi a doktornőt.Krisztina FodorKrisztina Fodor ★★★★★ Nagyon kedves volt mindenki a Doktornő elmagyarázott mindent érthetően, csak ajánlani tudom.Orsolya MajorosnéOrsolya Majorosné ★★★★★ Biztonságot nyújt minden téren. A szaktudás, a türelem, a felszereltség a környezet.Katinka Pozsgay-FarkasKatinka Pozsgay-Farkas ★★★★★ Először jártam az L33 budaörsi rendelőjében Dr. Tóth Edina doktornőnél. A doktornő és a recepciós hölgyek is nagyon kedvesek voltak, a rendelő pedig igényes és jól felszerelt.Zita KovácsZita Kovács ★★★★★ Könnyen megközelíthető, bizalmat sugárzó hely. A doktornővel maximálisan meg vagyok elégedve.Bea OroszkiBea Oroszki ★★★★★ Először voltam az L33 Medicalnál Budaörsön . Kedves recepciós , nagyon tiszta rendelő . Dr. Rencz Rita doktornőnél voltam ,nagyon kedves és mindent elmagyarázott csak ajánlani tudom.Timea Helyiné MolnárTimea Helyiné Molnár ★★★★★ Nagyon szép, tiszta és igényes rendelők, jól felszerelt eszközökkel. Mi Kerepesi doktornőnél voltunk Budaörsön a tinédzser lányommal és maximálisan elégedettek vagyunk, nagyon alapos és mindent részletesen elmagyaráz, lelkiismeretes munkát végez, csak ajánlani tudom mindenkinek!Éva Kiss-FehérÉva Kiss-Fehér ★★★★★ Sajnos többször volt nagyon rossz, kellemetlen tapasztalatom más orvosoknál, úgyhogy nagyon izgultam a vizsgálat előtt. De szerencsére minden félelmem alaptalan volt, a doktornő (dr. Purcsi Katalin) nagyon kedves és készséges volt. Végre nem kell félnem!js_loader
L33 Medical