Endokrinológia
Budaörs

Az endokrinológia az egész szervezet működésére jelentős hatást gyakorló hormonok termeléséért felelős úgynevezett belső elválasztású mirigyek működési zavaraival, gyulladásaival és daganataival foglalkozik.

A kivizsgálás és a kezelés is komplex feladat, laborvizsgálatok, képalkotó vizsgálatok illetve egyéb társszakmák bevonásával történik.

A tünetek jellemzően lassan alakulnak ki, jellegtelenek, fokozatosan romlanak, ritkábban hirtelen jelentkező, gyorsan romló panaszok formájában jelentkeznek.  Természetesen a felsorolt tünetek sem mindig együtt vannak jelen, vannak tünetmentes esetek is, amikor az egyéb okból végezett vizsgálatok kapcsán derül fény hormontermelési problémára.

Online Időpont foglalás

Kórképek

Pajzsmirigy

Az egyik leggyakoribb endokrin kórképek a pajzsmirigy betegségei, melyek hazánkban népbetegségnek számítanak.

A pajzsmirigy által termelt hormon szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban, az agyi működésben , a növekedésben, a nemi funkciókban, de tulajdonképpen nincs is olyan szerv, melynek funkcióját ne befolyásolná valamilyen módon.

 

A pajzsmirigy betegségei:

 

Alulműködés

Az alulműködés tünetei: aluszékonyság, fáradékonyság, hajhullás, bőrszárazság, testsúlynövekedés, székrekedés, libidócsökkenés, menstruációs zavarok, hidegintolerancia, depresszió.

 

Túlműködés

A túlműködés tünetei: szapora szívműködés, ingerlékenység, hasmenés, fokozott izzadás, indokolatlan fogyás, remegés, álmatlanság, menstruációs zavar.

 

Gyulladásos betegségek

A gyulladásos betegségek lehetnek autoimmun, vírusos illetve bakteriális eredetűek, ez utóbbi szerencsére nagyon ritka, súlyos állapot alakulhat ki belőle.   De előfordul szülés után is, jellemzően átmeneti jelleggel.  A tünetek változóak, gyakran nehéz felismerni, inkább valamilyen hormontermelési zavar képében jelenik meg.  Valódi gyulladás esetén felső légúti hurut, láz előzi meg, a nyak bőre vörös, a nyak érzékeny, duzzadt lesz.

 

Pajzsmirigy megnagyobbodás – struma

A struma lehet diffúzan nagyobb vagy göbös, gyakran hormontermelési zavar nélkül. A nyak megvastagodása, tapintható, látható göbök, légzészavar, nyelészavar, rekedtség kialakulása utalhat rá.

 

Daganatok

A pajzsmirigy daganatok jórészt  tünetmentes állapotban UH vizsgálat majd cytológai vizsgálat eredményeként kerülnek felismerésre.

Pajzsmirigy betegség gyanúja esetén fontos a részletes kivizsgálás, a betegség természetének, lehetőség szerint az okának igazolása és az ennek megfelelő kezelése.

Hyperprolaktinaemia

  • Az agyalapi mirigy fokozott hormonelválasztása, a tejelválasztást serkentő hormon túltermelése.

 

  • Fiziológiásan terhességben és szoptatásban fordul. Az egyéb okokat keresni kell és kezelni.

 

  • Az agyalapi mirigy kicsi, jóindulatú daganata, pajzsmirigy alulműködés, gyógyszerek, PCOS okozza leggyakrabban.

 

  • Menstruációs zavarokat, meddőséget, az emlőkből tejcsorgást, libidócsökkenést okoz.

PCOS

Az úgynevezett policisztás ovárium szindróma nagyjából minden tizedik nőt érint, a meddőségi okok között jelenleg a leggyakoribb.

 

A hátterében az esetek döntő többségében egy komplex anyagcserezavar áll, melynek alapja a szervezett fokozott inzulintermelése, de egyéb betegség is okozhatja.

 

Az elnevezés onnan ered, hogy a petefészkekben a kéreg alatt ultrahang vizsgálattal sok apró ciszta látható.

 

A petefészek hormontermelési zavara áll fenn, melyre jellemző a férfi nemihormon túlsúly, mely rendszertelen vérzést, fokozott szőrnövekedést, hajhullást, pattanásos bőrt, fokozott izzadékonyságot okozhat.  A peteérés elmarad –  a meg nem érett tüszőkből alakulnak ki a kéreg alatti ciszták –  emiatt meddőséget okoz. Gyakori a testsúlynövekedés.

 

PCOS gyanúja esetén is fontos a háttérben húzódó ok tisztázása, részletes hormonvizsgálat szükséges és a kivizsgálás keretén belül érdemes inzulinrezisztencia irányába is vizsgálatot végezni. Ez terheléses vércukorvizsgálatból áll, amikor a vércukorértékek mellett inzulin meghatározást is végzünk.

 

Az inzulinrezisztencia során a szénhidrát anyagcserében részt vevő szervek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, ami elsősorban ezen sejtek csökkent cukorfelvételében nyilvánul meg. Az emelkedett vércukorszint hatására a hasnyálmirigy fokozott inzulin elválasztásba kezd.

 

Ennek számos egyéb anyagcsere hatása is van, hosszútávon pedig cukorbetegséghez vezethet.

 

A panaszok közül érdemes megemlíteni a hormonális hatásokon túl a gyakori cukoréhséget, a fokozott szénhidrát utáni vágyat, a testsúlynövekedést, a rossz alvást, az éjszakai izzadást,  a fáradékonyságot, a koncentrációs zavarokat , a sikertelen fogyókúrákat és az elmaradó étkezések kapcsán jelentkező tüneteket: izzadás, remegés, szédülés, ingerlékenység.

 

Ezek PCOS, hormonális tünetek nélkül is fennállhatnak.

Hyperparathyreosis

A mellékpajzsmirigy hormonjának, a parathormonnak a fokozott termelődése okozza, melynek hátterében többféle ok meghúzódhat: veseelégtelenség, felszívódási zavarok,  illetve a mellékpajzsmirigy jóindulatú daganata.  Négy darab mellékpajzsmirigy van, melyek  a pajzsmirigy lebenyei mögött/mellett helyezkednek el.

 

A parathormon a szervezet kálcium anyagcseréjét szabályozza.  Hyperparathyreosis esetén a vér kálcium szintje megnő, ezek jellemzően szívritmus problémákat okozhatnak valamint vesekövességet és csontritkulást.

Addison-kór

A mellékvesekéreg hormontermelésének elégtelensége, a mellékvese szövetének pusztulása miatt fellépő állapot, súlyos betegség, nagyfokú gyengeség, fáradékonyság, fogyás, alacsony vérnyomás, az ionháztartás zavara, anyagcsere összeomlás, keringési elégtelenség jellemzi.

Conn szindróma

A mellékvesekéreg hormontermelésének, ezek közül is az aldoszteronnak a fokozott termelődése, általában jóindulatú mellékvese daganat, szövetszaporulat okán, melynek jellemző tünete a nehezen kezelhető magas vérnyomás és a vér alacsony kálium szintje.

Cushing szindróma

A  mellékvese által termelt, kortizol nevű hormon túltermelése miatt alakul ki.  Ezt az állapotot jó ,-és rosszindulatú daganat is okozhatja, mely előfordulhat az agyalapi mirigyben, a mellékvesében és ritkán egyéb szervekből kiindulva is.

 

Mivel a kortizolnak nagyon sokrétű hatása van, a tünetek is szerteágazóak: hasi, mellkasi elhízás vékony végtagok mellett, holdvilág arc, magas vérnyomás, magas vércukorszint , az ionháztartás zavara, csontritkulás, csonttörések, bőrszárazság,  elvékonyodó bőr,  livid striák, fáradékonyság, depresszióra való hajlam, ödémák, libidó csökkenés, a nőknél: menstruációs zavarok, fokozott szőrnövekedés.

Phaeochromocytoma

Katekolaminokat termelő ( adrenalin, noradrenalin, dopamin ) általában jóindulatú daganatok, melyek kiindulhatnak a mellékvese velőállományából vagy kisebb százalékban azon kívűlről is.

 

Ezen hormonok fokozott termelődése gyakran rohamokban jelentkező tüneteket okoz: magas vérnyomás, fejfájás, szapora szívműködés, izzadás, mellkasi, hasi fájdalom, nyugtalanság, elsápadás.

Akromegália

A növekedési hormon túltermelődését felnőtt korban az agyalapi mirigy jóindulatú daganatai okozzák: bizonyos csontok, izmok és  belső szervek megnagyobbodása jellemzi.  Elsősorban az arcon észlelhetők látványos változások: nagyobb orr, homlok, szélesebb arc, előreugró áll, zsíros bőr, a kéz és láb mérete is növekszik.

 

Ezen kívűl szívproblémák, migrén, látászavarok, magas vérnyomás, cukorbetegség, potenciazavarok, menstruációs problémák, meddőség, libidó csökkenés, elhízás alakul ki.

Diabetes insipidus

Az agyalapi mirigy antidiuretikus hormonjának a hiánya okozza a nagyon jellegzetes tüneteket:  állandó szomjúság érzés,  fokozott vízivás mellett fokozott vizeletürítés.  Ez általában a napi 3-5 litertől kezdve, komplett formában  a napi 18-20 litert is elérheti.

Kollégáink, akikhez bizalommal fordulhat:

Dr. Rencz Rita

belgyógyász, endokrinológus
Budaörs
P: 08:00 - 14:00