fbpx
Urológia
Corvin

Az urológiát a férfiakat érintő problémákkal kapcsolatosan szokták emlegetni, ez azonban nem teljesen fedi a valóságot, ugyanis nőket érintő megbetegedésekkel is foglalkozik.

Az urológia tehát mind a nők, mind a férfiak húgyivarszervi megbetegedéseinek szakterülete. Ide tartoznak a vesék, a vesevezetékek, a húgyhólyag, húgycső, illetve férfiaknál a herék, prosztata és ondóhólyag megbetegedései, valamint az inkontinencia. És igen, ide tartozik az általában nőknél jelentkező „felfázás” is, függetlenül attól, hogy szerelmeskedés után kezdődött, vagy attól függetlenül.

Online Időpont foglalás

Mivel foglalkozik az urológia?

Az urológiát a férfiakat érintő problémákkal kapcsolatosan szokták emlegetni, ez azonban nem teljesen fedi a valóságot, ugyanis nőket érintő megbetegedésekkel is foglalkozik.

 

Az urológia tehát mind a nők, mind a férfiak húgyivarszervi megbetegedéseinek szakterülete. Ide tartoznak a vesék, a vesevezetékek, a húgyhólyag, húgycső, illetve férfiaknál a herék, prosztata és ondóhólyag megbetegedései, valamint az inkontinencia. És igen, ide tartozik az általában nőknél jelentkező „felfázás” is, függetlenül attól, hogy szerelmeskedés után kezdődött, vagy attól függetlenül.

 

A 40 év fölötti férfiaknál a prosztatarák-szűrés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hisz a még tüneteket nem okozó prosztatarák is az esetek jelentős hányadában felismerhető, és ekkor több mint 90% gyógyítható!

 

Rendelőnk tapasztalt urológus főorvosa, valamint kiváló laboratóriumi és technikai hátterének köszönhetően lehetőséget biztosít a betegség megelőzésére, korai felismerésére és kezelésére.

 

Mindemellett az urológia foglalkozik a veseköves panaszokkal, húgyúti fertőzéses panaszokkal, merevedési zavarokkal, herevisszérrel, figymaszűkülettel – hogy csak a leggyakoribbakat emeljük ki.

 

Nőknél is előfordulhat vesekő, vesemedence gyulladás vagy ciszta, mégis ők a leggyakrabban a már említett „felfázás” miatt keresik fel az urológiai rendelőt. A „felfázás”, amit legtöbben a hidegnek tulajdonítanak valójában egy bakteriális fertőzés, ami komolyan kell venni, mert a későbbiekben megnehezítheti a teherbe esést, végső esetben akár meddőséget is okozhat. Gyakori vizelési inger, égető, csípő érzés pisiléskor, alhasi fájdalom, véres vizelet, gyakran szerelmeskedés után. Ne várjon a kezeléssel! Segítünk a hatékony kivizsgálásban és kezelésben, ami nem csupán antibiotikum adásából áll, hanem a páciensek tanácsot kapnak életmód, táplálkozás, folyadékfogyasztás, szexuális szokások, gyógynövények és alternatív terápiákról is.

A leggyakoribb urológiai elváltozások

 

  • A here jó és rosszindulatú elváltozásai: heredaganat, herevisszér tágulat, herevízsérv, rejtett heréjűség, ingahere, herezsinór csavarodás

 

  • A mellékhere betegségei: akut mellékhere gyulladás, krónikus mellékhere gyulladás

 

  • A hímvessző fiatalkori betegségei: fitymaszűkület (phimosis), letapadás (adhesio), fitymagyulladás, rövid fitymafék, sérülések

 

  • A húgyhólyag betegségei, a tünetektől függő kivizsgálás és kezelés: húgyhólyag hurut, húgyhólyag daganat, húgyhólyagkő, a húgyhólyag nem bakteriális eredetű gyulladásos elváltozásai, azok kezelési lehetőségei

 

  • A húgycső betegségei: húgycsőgyulladás, húgycső szűkület

 

  • A prosztata jó és rosszindulatú betegségei: jóindulatú prosztata megnagyobbodás (BPH),  prosztatarák,     prosztata gyulladás (akut, krónikus prosztatitisz)

 

  • Húgyúti kövesség: vesekő, vesevezeték-kő, húgyhólyagkő, húgycsőkő

 

  • A vese jó és rosszindulatú betegségei: vesedaganat, vesecysta, vesemedence gyulladás (akut, krónikus), vesemedence tágulatok

A rendelőben elvégezhető kiegészítő vizsgálatok

Hasi-, kismendencei- és here-ultrahang vizsgálat

Az urológiai szervek vizsgálatához feltétlenül szükséges, hogy a beteg vizelettel telt húgyhólyaggal jelentkezzen. A vizsgálatot megelőző órákban fogyasszon bőven folyadékot, a rendelőbe érkezéskor, illetve az ultrahang vizsgálat elvégzése előtt ne vizeljen.

 

Az ultrahangvizsgálat (UH) napjaink leggyakrabban alkalmazott vizsgálómódszere. A vizsgálathoz használt eszközök nagy felbontóképességű, rendkívül precíz diagnosztikát tesz lehetővé. A vizsgáló orvos valós képet látva képes az egyes belső szervek kóros állapotának felderítésére.

 

A hasi UH vizsgálat során a vesék, a vese környezete, a mellékvese, a vesevezeték felső szakasza. az alsó húgyutak, húgyhólyag a kismedencei szervek, a prosztata, az ondómirigyek a leggyakrabban vizsgált urológiai szervek.

Vizeletvizsgálat

A vizelet rendszerint áttetsző, szalmasárga, víztiszta. A vizelet zavarosságát okozzák a gyulladásos sejtek és a vér.

Vizelettenyésztés

Visszatérő, esetleg szövődményes húgyúti fertőzés esetén az ok tisztázásán túlmenően célszerű a kórokozó laboratóriumi kimutatása. A baktériumokkal szennyezett testnedvet (vizelet) speciális táptalajokra oltva történik a baktériumok identifikálása és un. antibiotikum érzékenységének meghatározása. A tenyésztés alkalmával tehát nem csak az adott kórokozót tudjuk kimutatni, de azt a gyógyszert is ki tudjuk választani, mely a kórokozó szaporodását meggátolja. A terápia hatásosabb és a gyógyulás gyorsabb.

PSA vizsgálat (vérvétellel)

A Prosztata Specifikus Antigén (PSA) a vérben igen kis mennyiségben kimutatható fehérje természetű anyag. Ezt a fehérjét a prosztata mirigyeinek sejtjei termelik. Nagy mennyiségben mutatható ki a prosztata váladékban (ondó). A vérből kimutatható PSA mennyisége a normál PSA értéktől eltérő, magasabb lehet a prosztata megbetegedéseiben. Mind a jóindulatú (BPH), mind a rosszindulatú (prosztatarák) betegségben a normál értékek többszörösét lehet kimutatni a vérvizsgálat során. Tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy nem minden esetben jelzi egyértelműen a rákos betegség jelenlétét a teszt. A prosztatarákos betegek 20-25%-ában negatív PSA értéket mérhetünk. Ezeknek a rákoknak a kimutatásában nagy szerepe van a végbélen keresztül végzett vizsgálatnak (RDV) és a PSA értékek rendszeres, évenkénti ellenőrzésének. A vérvétel az alkar, vagy kézfej jól látható vénájából történik.

Hormonvizsgálat (vérvétellel)

A normális szexuális, testi, szellemi működés elengedhetetlen feltétele a hormonális szabályozás egyensúlya. A férfiakban és a nőkben is tapasztalható a korral együtt járó hormonszint csökkenés, ill. a hormontermelés egyensúlyának megbomlása. Ez a zavar a férfiakban a fizikai, szellemi és szexuális  teljesítmény csökkenéséhez vezethet. A korral együtt járó hormonszint változások mellett előfordulhatnak a hormontermelés változását (csökkenés, túltermelés) okozó szervi elváltozások is.

Kollégáink, akikhez bizalommal fordulhat:

Dr. Nagy Károly

urológus
Budaörs
Corvin
Csütörtök 15:00 - 20:00
Hétfő 15:00 - 20:00

Dr. Hamvas Antal

urológus, nephrológus, egyetemi docens
Corvin
H: 12:00 - 15:00