Megnyílt az L33 Medical pasaréti rendelője!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Babaszemélyi, védőnő, Tom és Jerry

A terhesgondozás az élő terhességet megállapító ultrahang után veheti kezdetét, mégpedig a védőnőnél. Ő nyilvántartásba veszi a kismamát, elvégzi a szükséges adminisztrációt, ellenőrzi az egészségi állapotát (vérnyomás mérése, súly, magasság ellenőrzése), majd kiadja a kiskönyvet. Ezután pedig végig fogja kísérni az egész terhességet. De vajon mi is a védőnő dolga pontosan?

Eligazítja a kismamát

A védőnőtől, illetve a tőle kapott kiskönyvből fogja a leendő anyuka tudni, mikor, milyen vizsgálatra kell mennie, mire kell odafigyelnie. A kiskönyv minden ilyen információt tartalmaz, de a védőnő a látogatások alkalmával külön is felhívja rájuk a figyelmet, jelzi, ha valami még hiányzik, pótolni kellene.

Úgy szoktam fogalmazni a kismamáimnak, hogy ez lesz a baba “személyi igazolványa”, ebbe lesz beírva, feljegyezve minden, mindig hordja magánál. Ha nőgyógyászhoz, háziorvoshoz, fogorvoshoz, bárhova megy, dugja az orra alá, hogy írjon bele, pecsételje le. Ha így rendesen van vezetve, és a kismamával ne adj’ Isten valami történik, például a fejére esik a hangversenyzongora, mint a Tom és Jerryben, a mentő innen fogja tudni, hogy várandós, illetve azon belül is, milyen leletei, eredményei, esetleg betegségei vannak. Hisz a terhesgondozás során keletkező többtonnányi leletet nem hordhatja mindig magánál az ember!

Nem utolsó sorban: a kiskönyvben szereplő nőgyógyászati orvosi pecsétek alapján kapja meg az édesanya a szülés után az ún. egyszeri anyasági támogatást. Ahhoz, hogy megkapja, legalább 4 (koraszülés esetén 3) pecsét szükséges. Aki rendszeresen jár terhesgondozásra, az ezt többszörösen túlteljesíti, amiért viszont nem jár bónusz 🙂

Védőnőhöz csak néhány alkalommal kellene menni a terhesség alatt hivatalosan, de a legtöbbjük szereti havonta látni a kismamákat, hogy az egészségi állapotukat is aktívan figyelhessék.

Mi történik a védőnőnél?

A találkozások alkalmával a védőnő beírja a kiskönyvbe a legutóbbi vizsgálatok eredményeit, esetleges panaszokat. Ha vannak panaszok, javasolhat megoldást rájuk. Megméri a vérnyomást, súlyt, ellenőrzi a vizelet tisztaságát, méri a haskörfogatot, meghallgathatja a baba szívhangját. Röviden a kismama általános állapotát méri fel, hogy időben észrevegye, ha esetleg valamilyen probléma adódik, és orvoshoz irányíthassa.

Elnavigálja a kismamát a terhesgondozás rendszerében, akár lelkileg is támogatja, és segít neki felkészülni a baba érkezésére. A védőnővel lehet olyasmit megbeszélni, hogy milyen kisruhákból mennyi kell és mekkora, miket szükséges vagy nem szükséges beszerezni a babának. Fontos ugyanakkor, hogy ezekkel kapcsolatban ő csak tanácsot ad, a döntés a szülőké.

Megnézi, hová érkezik a baba

A várandósság alatt a védőnő környezettanulmányt is végez, melynek során azt méri fel, hogy megfelelő körülmények közé érkezik-e a baba, készülnek-e a szülők a születésére. Ettől nem kell megijedni, a védőnő nem kacsalábon forgó palotát vár, csupán tiszta, megfelelő körülményeket fűtéssel, meleg vízzel stb.

Röviden tehát a védőnő segít a kismamának a terhesgondozás során, illetve az orvos munkáját is támogatja azzal, hogy elvégzi az adminisztrációs feladatokat, egyszerűbb vizsgálatokat, és felhívja a figyelmet az esetleges problémákra.

Kategória

Címkék

Rendelő, ahol mindig lehet még egy kérdése!

L33 MEDICAL CORVIN

Telefon: +36 30 695 0177

Cím: 1082 Budapest, Üllői út 44. 1./2.

E-mail: corvin@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL BUDAÖRS

Telefon: +36 20 33 444 33

Cím: 2040 Budaörs, Lévai utca 33.

E-mail: budaors@l33medical.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL PASARÉT

Telefon: +36 1 445 1033

Cím: 1026 Budapest, Pasaréti út 38/B.

E-mail: pasaret@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

2021 Minden Jog Fenntartva L33 Medical Kft.

Készítette:

Kedves Páciensünk!

Tájékoztatjuk, hogy jelenleg új foglalási rendszert tesztelünk. Kérjük, amennyiben foglalása bárhol elakad, nem tud foglalni online, hívjon minket a +36-1/445-10-33-mas telefonszámon, vagy írjon emailt a rendelo@l33.hu email címre. Megértését és segítségét köszönjük!