Google értékelés
5.0
3999 értékelés alapján
js_loader

online időpontfoglalás Receptírás

Termékenység

Tévhitek a férfi termékenységgel kapcsolatban

A meddőséggel kapcsolatban nagyon sok tévhit él a köztudatban. Ezek közül az egyik leggyakoribb, hogy akinek már van gyereke, annak biztosan nincsenek nemzőképességi, termékenységi problémáik. Szintén gyakori tévhit, ahogy csak a nők termékenysége változik az életkoruk növekedésével, a férfiak akár még nagypapakorban is minden probléma nélkül tudnak utódokat nemzeni. Mindkét állítás tévedés, és az alábbiakban el is magyarázzuk, hogy miért.

Mi az a másodlagos meddőség?

Bár sokan nincsenek vele tisztában, de létezik a másodlagos meddőség fogalma, ami azt jelenti, hogy olyan párnak nem jön össze a baba, akiknek már van egy vagy több gyerekük. Vagyis korábban már sikerült spontán a teherbeesés, most viszont nem akar megfoganni a baba.

A probléma akkor is fennáll, ha meglévő gyermek nem közös. Ha a pár valamelyik tagjának van már egy gyereke korábbi kapcsolatából, hajlamosak azt gondolni, hogy az ő részükről biztosan nincs gond a termékenységgel, ez azonban egyáltalán nem biztos. Az eltelt évek alatt ugyanis több tényező is változhatott, amik negatívan befolyásolhatták a reprodukciós képességet. Ez mind a nők, mind a férfiak esetében igaz.

Nem mindig női oldalon kell keresni a hibát

Sajnos gyakori hozzáállás, hogy ha nem jön össze a baba, a pár mindkét tagja rögtön női oldalon sejti a hibát, hiszen a nő az, aki „nem tud teherbe esni”. Csakhogy ez ugyanakkora valószínűséggel adódhat a férfi oldalról, mint a nőiről: az esetek 40%-ában a nőnél van probléma, 40%-ban a férfinál, 20%-ban pedig mindkettőnél.

Hatványozottan igaz, hogy a női oldal tekintik „hibásnak” (bár ez nem a legjobb szó, hiszen a termékenységi problémákról senki sem tehet), ha a férfinak már van gyereke. De, ahogy már említettük, ez nem feltétlenül garancia arra, hogy továbbra is megfelelő a spermakép.

Az eltelt évek alatt ugyanis számos tényező változhatott, ami ezt negatívan befolyásolhatta. Éppen ezért, a férfiak sem vehetik készpénznek, hogy ők bármelyik életszakaszban nemzőképesek, méghozzá azért nem, mert a korán kívül számos dolog változhat egy ember életében: az egészsége, az életvitele, a környezete, a körülményei. Ezek a körülmények pedig mind hatással vannak a nőknél a termékenységre, a férfiaknál pedig a nemzőképességre.

Nézzük, mitől romolhat egy férfi spermaképe az élete során (a teljesség igénye nélkül):

  1. Az életkora miatt. Nagy tévedés, hogy a biológiai óra csak a nőknél ketyeg! Tény, hogy a menopauza elérkeztével a nőknél gyakorlatilag bezárul ez a kapu, a férfiaknál viszont nem, ettől függetlenül nekik sem javasolt túl sokáig várni a családalapítással. Az idő előrehaladtával ugyanis a férfiak spermaminősége általában romlik. Minél idősebb az apuka, annál nagyobb az esélye az abnormális spermiumok előfordulásának, amelyek nehezebben vagy egyáltalán nem képesek megtermékenyíteni a petesejteket, ráadásul a babára nézve egészségügyi kockázatot is jelentenek.
  2. A nem ideális életmód miatt. Mi, orvosok, rengeteget nyaggatjuk azzal a pácienseinket, hogy az egészségtelen életmód előbb-utóbb nyomot hagy a szervezeten. Az alkoholfogyasztás, a dohányzás, az elhízás és a mozgásszegény életmód, ha nem is azonnal, de évek alatt károsíthatja annyira a spermiumokat, hogy romlik a nemzőképesség.
  3. A hormonális egyensúly felborulása. Ez szintén olyasmi, amit szinte kizárólag a nők kapcsán emlegetünk, pedig a férfiakat is érinti. A hormonális problémák, mint például a pajzsmirigybetegségek vagy a tesztoszteronszint csökkenése, szintén negatívan befolyásolhatják a spermaképet.
  4. Meleg környezet. Szintén életmódbeli kérdés: a túl magas hőmérsékletnek való kitettség köztudottan károsítja a spermiumokat, és évek alatt bizony meg is látszik, ha valaki például túlságosan preferálja a meleg fürdőket, szaunát.
  5. A szedett gyógyszerek. bizonyos gyógyszerek egyik mellékhatása, hogy a spermaképet negatívan befolyásolják. Bár itt azért hozzá kell tenni, hogy ezek általában erős, komolyabb gyógyszerek, amiket a hétköznapokban nemigen kapkodunk be fejfájásra, tehát ha ezeket kell szedni, akkor valószínűleg nem igazán van az ember választási helyzetben.
  6. A krónikus stressz. Egy átlagos ember manapság borzasztó stresszes életet él, és ez nem marad nyomtalan. Nagyon sok fizikai betegség melegágya a stressz A krónikus stressz és az idegesség is hatással lehet a spermaminőségre.

Előfordulhat tehát, hogy egy férfinak korábban nem volt problémája az utódnemzéssel, most azonban mégis az ő oldalán vannak akadályozó tényezők. A nemzőképesség ugyanis olyan, mint az általános egészségügyi állapotunk: nem állandó, az évek múlásával változhat, akár anélkül, hogy észrevennénk. Éppen ezért, ha nehézkes a teherbeesés, kulcsfontosságú a spermakép vizsgálata, akkor is, ha az érintett férfinak már van saját gyermeke.

Amennyiben szeretné megtudni, hogy spermaképe megfelelő-e szívesen segítünk.

Szakértői segítség a témában

L33 Medical