fbpx

Hormonos spirálok – miért és kinek érdemes ezt választani?

A spirál, mint fogamzásgátló eszköz, nagyon népszerű, ami leginkább annak tudható be, hogy nincs vele sok gond. Egyszer felhelyezi a nőgyógyász, és onnantól kezdve éveken át nem kell rá odafigyelnünk, csak csendben teszi a dolgát a háttérben. Kissé ugyanakkor ijesztő a dolog maga a felhelyezés része, de az igazat megvallva ez inkább kellemetlen, mint fájdalmas, és mindössze néhány másodpercet vesz igénybe. Amikor azonban az ember végre eldönti, hogy spirált szeretne, rögtön szemben találja magát a nagy kérdéssel: hormonos vagy hormonmentes verziót válasszak? A hormonmentes spirálokról már írtunk részletesebben, ezért most a hormonos változatot vesszük górcső alá.

A spirálokról általában

Mivel már az előző cikkben érintettük a témát, itt csak egy rövid összefoglaló álljon:

A spirálok méhen belüli fogamzásgátló eszközök, nőgyógyász tudja felhelyezni egy rendelés keretein belül. A felhelyezést követően a védekezés évekig megoldott, nem kell vele foglalkozni, ezért sokak által kedvelt megoldás. Leginkább már szült nőknek szokták javasolni, mint fogamzásgátlási formát, de manapság készítenek olyan spirálokat is, amiket azok is alkalmazhatnak, akiknek még nincs gyermekük. 

Két típus létezik, a hormonos, illetve a hormonmentes spirál. Felhelyezni ugyanúgy kell őket, a hatásmechanizmus azonban eltérő. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, most a hormonos változatokról mesélünk bővebben.

Hogyan működik a hormonos spirál?

A két fő női nemi hormon, azaz az ösztrogén és progeszteron közül a progeszteron, más néven sárgatesthormon van jelen a hormonos spirálokban. A progeszteron miatt több fronton is tud harcolni a teherbeesés ellen:

  • fizikailag nem engedi a megtermékenyített petesejtet beágyazódni
  • a peteérést is gátolja, így nincs mit megtermékenyíteni, 
  • elvékonyítja a méhnyálkahártyát, akárcsak a szintén progeszteront tartalmazó fogamzásgátló tabletták, így, ha mégis lenne peteérés, a beágyazódás akkor sem tud megtörténni,
  • megváltoztatja a méhnyaknyákot úgy, hogy a spermiumok számára kevésbé legyen átjárható. 

A hormonos spirál tehát többszörösen véd a nem kívánt terhességtől, a hibaszázalék elhanyagolható, nagyon megbízható és biztonságos módszer, ami 3 vagy 5 évre szól, amennyiben nem vetetjük le előbb bármilyen okból.

A hormonos spirál előnyei

  • Az előbb említett okokból nem tud létrejönni terhesség se méhen belül se kívül. 
  • A menstruáció nem lesz nehezebb, görcsösebb, sőt, gyengébb, kevesebb vérzés tapasztalható, van olyan is, hogy megszűnik, vagy csak havonta, kéthavonta 1-2 folt jelzi. 
  • Terápiás előny: nőgyógyászati értelemben vett ösztrogéndominancia esetén a spirállal bejutó plusz progeszteron helyreállítja az egyensúlyt, megszünteti a tüneteket, sőt, egy később nagyobb eséllyel kialakuló méhtestrákot is meg lehet így előzni. 

A hormonos spirál hátrányai

  • Az első 3-6 hónapban a hormonhatás miatt kialakulhat vérzészavar, ami össze-vissza pecsételő kis mennyiségű vért jelent a ciklus során bármikor. 
  • Nagyon költséges: ez az eszköz jelentleg körülbelül 60 ezer forintra rúg, és ez csak az eszköz ára, a felhelyezésért külön kell fizetni a nőgyógyász meghatározott díját, amennyiben magán úton szeretnénk intézni. 5 évre leosztva nem kirívóan sok, de egyszerre megterhelő lehet kifizetni. 
  • Nem lehet csak úgy megvásárolni, receptre fel kell íratni az orvossal, így tudjuk beszerezni a patikákban. 

Hogyan kerül le a spirál?

Ahogy írtuk, idő előtt is el lehet távolítani, ha meggondoltuk magunkat, vagy valamilyen mellékhatás jelentkezik, 5 év után azonban mindenképp le kell venni – ilyenkor viszont egyből lehet újat tenni a helyére, ha szeretnénk.

A levétel az úgynevezett jelzőszál segítségével történik, amit úgy kell elképzelni, mint egy kis damilt, ami a méhnyaknál kilóg – a spirál tulajdonosa azonban ezt nem érzékeli, ahogy a partnere sem, ugyanis visszavágjuk annyira, hogy ne legyen zavaró.

Előfordulhat, hogy a jelzőszál zsugorodik és becsúszik a nyakcsatornába. Ez többnyire nem jelent gondot, vannak eszközeink, amikkel el tudjuk így is csípni. Nagyon ritka esetben mégsem sikerül, ekkor egy nagyon rövid altatásos műtét során szedjük le a spirált, hogy ne okozzunk fájdalmat

Aki tehát bombabiztos védelmet szeretne, és a hormonos eszközöktől sem riad vissza, annak ez a fajta spirál szuper megoldás lehet.

Budaörs
Corvin Pasarét