fbpx

Hogyan működnek a hormonmentes spirálok? Vajon jó ez nekem?

Amikor a fogamzásgátlás kapcsán spirálról beszélünk, többnyire mindannyian egy kis „izére” gondolunk, amit a nőgyógyász felhelyez a méhünkbe, az eszköz pedig megakadályozza, hogy teherbe essünk. A lényeg valóban ez, azonban a dolog némileg árnyaltabb, ugyanis a spirál elnevezés nem egyetlen eszközt takar. Többféle spirál létezik, és nem mindenkinek ugyanaz szimpatikus, illetve ugyanaz válik be. Ahhoz, hogy el tudd dönteni, hogy számodra mi lenne megfelelő, érdemes alaposabban megismerni a spirálok típusait. Ebben a cikkben a hormonmentes verzióról lesz szó.

Mit is jelent a spirál?

A spirál leegyszerűsítve egy méhen belüli fogamzásgátló eszköz, amit a nőgyógyász felhelyez, majd három-öt éven keresztül a helyén maradva megakadályozza a teherbeesést. Ez a művelet sima járóbeteg-ellátás keretein belül megoldható, mindössze néhány percet vesz igénybe. Kicsit talán kellemetlen lehet, de nem fájdalmas. Többnyire menstruáció közben szokás felhelyezni a spirált, ilyenkor ugyanis egy picit nyitottabb a méhszáj, így könnyebben megy. 

Ezt a fogamzásgátlási módot legtöbbször már szült nőknek szokták javasolni, sőt, régebben kizárólag nekik javasolták. Manapság azonban léteznek olyan típusok is, amit azok is tudnak alkalmazni, akiknek még nincs gyermekük, náluk ugyanakkora felhelyezés egy kicsit nehézkesebb lehet.

Kinek ajánljuk?

Elsődlegesen azoknak szoktuk ajánlani a spirált, akik biztosak benne, hogy a következő három-öt évben nem szeretnének gyermeket. Számukra ugyanis ez egy megbízható, hosszútávú védekezési forma. Egyébként, ha mégis meggondolná magát az adott pár, és a szavatossági idő lejárta előtt szeretnének gyermeket, akkor a spirált minden további nélkül le lehet venni, ezzel nincs probléma – viszont így nem feltétlenül éri meg az alkalmazása, ugyanis nem éppen olcsó mulatság.

Szokták még használni például fogyatékossággal élők esetében is, akik normális életet élnek ugyan, de védekezés szempontjából nem feltétlenül megbízhatóak, tehát nem lehet biztosra venni, hogy használnának olyan fogamzásgátló eszközöket, amikre maguknak kell odafigyelniük.

A spirál nagy előnye, hogy a felhelyezést követően akár el is feledkezhetünk róla a következő években. Nem kell odafigyelni, hogy mindig nálunk legyen, hogy időben bevegyük, hogy ne felejtsük el alkalmazni; a háttérben teszi a dolgát, miközben nekünk semmilyen feladatunk nincs vele. Az emberi hiba tényezője tehát teljesen kiesik a használata során. Az éves szűrésre azonban spirál mellett különösen szükség van!

Milyen spirált válassszak?

A spiráloknak két nagy csoportja van: 

Ebben a cikkben, ahogy ígértük, a hormonmentes változatról fogunk bővebben szót ejteni.

Hogyan működnek?

Ezek a spirálok régebbi típusai. Fémből készülnek, ami lehet réz, arany, orvosi fémek és ötvözetek. Ezek az eszköz fizikális ottléte miatt gátolják a teherbeesést: irritálják a méh belsejét, így a beágyazódást akadályozzák meg. 

Éppen ez az, amiért sokan elvetik a használatát: a megtermékenyítés létrejön, akár még osztódás is elkezdődik, de a sejtcsomó nem tud beágyazódni. Sokaknak ez morálisan nem elfogadható, hiszen az eszköz gyakorlatilag egy már megfogant „embriót” likvidál, ami végül a havi vérzéssel távozik. 

Milyen hátrányai vannak?

  • Az élet utat tör. Az előbb említett morális problémán kívül maga a módszer adja a legnagyobb hátrányt: van egy bizonyos hibaszázalék, mikor mégis sikerül a megtermékenyített petesejtnek találni egy kis helyet a nyálkahártyában – erre mondják félig viccesen, hogy a gyermek megszületik anyuci spiráljával a kezében… 
  • Sajnos emellett a méhen kívüli terhességek kockázata is nő a hormonmentes spirálok használata miatt, hiszen a méhben nem tud beágyazódni a megtermékenyített petesejt, így olykor megteszi máshol.
  • Előfordul görcsösebb, bővebb, kellemetlenebb, darabosabb menstruáció is. Nem mindenkinél, de van ilyen, és nem biztos, hogy idővel rendeződik, akár állandóvá is válhat. Mások ugyanakkor ilyet nem tapasztalnak. 
  • Mint minden szervezetbe helyezett idegen test, a spirál is képes gyulladást okozni, főleg akkor, ha tovább van fenn a kelleténél. Ennek jelei az erős alhasi fájdalom, görcs, láz, bűzös folyás, darabos, bőséges, elhúzódó vérzés. A gyulladás sajnos elég súlyos is lehet, aminek a vége kórházi kezelés, vagy legrosszabb esetben méheltávolítás lehet, ezért inkább annak szoktuk javasolni, aki már lezárta a családtervezést.

Mik az előnyei?

  • A fő előnyt már említettük: felrakjuk és elfelejthetjük, nem kell odafigyelni rá, folyamatosan hat, szabad a szerelem. 
  • A hormonos verzióval szemben a hormonmentes spirál nem piszkál bele a hormonháztartásba, a ciklus ugyanúgy lezajlik, mint a spirál nélkül, minden megy természetesen a maga útján, tehát, ha minden simán megy, kevésbé terheli a szervezetet. 
  • Remek alternatíva azoknak, akik nem használhatnak, vagy nem akarnak használni hormonos fogamzásgátlókat.
  • Jelentősen kedvezőbb az ára, mint a hormont tartalmazóknak.

Ennek a típusnak a fő előnye tehát a hormonmentesség, de ennek megvan az ára – mindenki maga kell, hogy mérlegeljen, mi élvez nála prioritást.

Budaörs
Corvin Pasarét