fbpx

Mit jelent a méhen kívüli terhesség és hogyan ismerheted fel?

Akik babát szeretnének, azok a pozitív terhességi teszt láttán minden bizonnyal nagyon örülnek, és boldogan számolgatják, hogy nagyjából mikor születik meg a kisbaba. Sajnos azonban olykor az öröm nem tart sokáig, mert még a legtermészetesebb folyamatok sem működnek mindig kifogástalanul. A várandósságok egy része méhen kívül ágyazódik be, ami lehetetlenné teszi a terhesség kihordását, és komolyan veszélyeztetheti az anya egészségét, életét is.

Mi az a méhen kívüli terhesség?

Ideális esetben a megtermékenyített petesejt a petefészekből elvándorol a méh üregébe, ahol beágyazódik a méh nyálkahártyájába, és itt fejlődik tovább. Néha azonban valamilyen hiba csúszik ebbe a folyamatba, aminek következtében a petesejt nem a méhbe ágyazódik be, hanem valahova máshova, például a petevezetőbe.

Ezt az állapotot hívjuk méhen kívüli terhességnek, amit a lehető leghamarabb meg kell szüntetni az anya egészsége érdekében.

Miért jön létre méhen kívüli terhesség?

Normális esetben a megtermékenyített petesejtet körbeveszi egy réteg, ami megakadályozza az idő előtti beágyazódását. Ez a réteg biztosítja, hogy abban a néhány napban, amíg a petevezetőből eljut a méhbe, ne tudjon sehol megtapadni. Ha azonban ez alatt az idő alatt valamiért nem ér el a céljához a petesejt, akkor máshol fog beágyazódni, és létrejön a méhen kívüli terhesség. 

Ennek az okai sokfélék lehetnek, úgymint: 

  • fejletlen belső nemi szervek 
  • gyulladások 
  • oda nem illő képletek, például ciszták, miómák 
  • méhen belüli fogamzásgátló eszközök.

Bármi, ami lassítja vagy akadályozza a petesejt vándorlását, okozhat méhen kívüli terhességet.

Miért veszélyes a méhen kívüli terhesség?

A méhen kívüli terhességet eleinte nem veszi észre a kismama. A terhességi teszt ugyanúgy pozitív lesz, mint a méhen belüli terhességek esetén, hiszen a szervezete ugyanúgy termeli a HCG nevű hormont, amit a vizeletes gyorstesztek ki tudnak mutatni. Terhességi tüneteket is érzékelhet, szintén a HCG termelődése miatt. 

A probléma akkor kezdődik, amikor az embrió növekedésnek indul, ahogy ugyanis egyre nagyobb lesz, egyre inkább lehet komoly galiba abból, hogy nem jó helyen van. Komoly hasüregi vérzés léphet fel, ami életveszélyes állapotot is okozhat az anyánál.

Hol tapad meg a baba méhen kívül?

Leggyakrabban a petevezetékben ágyazódik be, ami azzal a következménnyel járhat, hogy az embrió növekedésével a petevezeték átszakad, vagy a hasüreg felé történő vetélés jön létre. Ez hirtelen erős fájdalommal jár, nem ritka az ájulás, valamint a nagyon erős vérzés.

Megtapadhat még a magzat a hasüregben, valamint a nyakcsatornán is. Nem jellemző, de előfordult már, hogy egy későn észrevett hasüregi terhességet az anya végül sikeresen kihordott, de egy percig se gondoljuk, hogy ez sétagalopp. Hatványozott a kockázata a kényszertartásból kialakuló fejlődési rendellenességeknek, valamint az anyának is lehetnek problémái a várandósság során, például a bélműködési zavarai, komoly fájdalmak. Nagyon ritka, hogy egy ilyen terhesség sikeres legyen, ezért itt az az embrió eltávolítása az elsődleges javaslat.

A méhen kívüli terhesség tünetei

A méhen kívüli terhességet nem könnyű észrevenni, ugyanis nem igazán specifikusak a tünetei. Eleinte ugyanolyan terhességi tüneteket tapasztalhat az érintett kismama, mint normál terhesség esetén, a barnás, enyhe pecsételő vérzés azonban már lehet egy figyelmeztető jel, ezért ebben az esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, akkor is, ha nem erős a vérzés. 

Jellemző még a hasi fájdalom, valamint a derék tájékán és a végbél környékén is érezhet az érintett fájdalmat.

A terhesség megszakítása a megoldás

Ha méhen kívüli a terhesség, akkor az anya egészsége, illetve élete érdekében a várandósságot minél hamarabb meg kell szakítani. Amennyiben a problémára csak úgy derül fény, hogy a növekvő embrió már megsértette a petevezetéket, vagy a hasüreg felé vetél, akkor az azonnali műtét lehet a megoldás. 

Mindemellett előfordulhat az is, hogy a természet rendezi a problémát, azaz a rossz helyen megtapadt embrió egész egyszerűen elhal és spontán vetélés következik be. 

Műtét esetén mindig fontos cél az anyai károsodás megelőzése, tehát igyekszünk a petevezetéket megmenteni, amennyiben még nem túl nagy a károsodás mértéke.

A méhen kívüli terhesség lehet egyszeri véletlen, de lehet meghatározott szervi oka is. Utóbbi esetben sajnos nagy az esély az ismétlődésre, ezért fontos, hogy ezeket az esetleges problémákat feltérképezzük egy kivizsgálás keretein belül.

Budaörs
Corvin Pasarét
Budaörs
Corvin Pasarét