Google értékelés
5.0
3999 értékelés alapján
js_loader

online időpontfoglalás Receptírás

Belgyógyászat | Dietetika

magas a vércukorszint

Mikortól magas a vércukorszint?

A cukorbetegség sajnos egyáltalán nem ritka probléma. Olyannyira nem, hogy mintegy 1 millió diagnosztizált cukorbeteg van Magyarországon, és további félmillió lehet, aki még nem tud róla, hogy diabéteszben szenved.  Ez a betegség sajnos nem gyógyítható, de kezelhető, ami gyógyszerrel és életmódváltással együtt lehet leginkább eredményes.  A problémát azonban fokozza, hogy a cukorbetegséget sokszor későn ismerik fel, ugyanis jó ideig teljesen tünetmentes, vagy nem specifikusak a tünetei.

Mit is jelent a cukorbetegség pontosan?

A cukorbetegség vagy diabétesz egy anyagcserezavar, ami azt takarja, hogy a szervezet nem tudja megfelelően felhasználni a cukrot. Ez vezet a vérben a túl magas cukorszinthez. Sajnos ez az állapot, ha sokáig fennáll, nagyon sok szövődményt képes okozni, amik akár az életet is veszélyeztethetik.  

A diabétesznek két alap típusa van:

  • 1-es típusú cukorbetegség, vagyis az inzulinos cukorbetegség, ami veleszületett, genetikai alapú fajta. Ez egy autoimmun probléma, lényege, hogy a hasnyálmirigy egyszerűen nem termel elegendő inzulint a cukor „bontásához”, ezért azt kívülről folyamatosan pótolni kell.
  • 2-es típusú cukorbetegség, vagyis a szerzett cukorbetegség, ami egyrészt hajlam kérdése, másrészt, az életmód is közrejátszik a kialakulásában. Ennél a típusnál az inzulintermelés rendben van, de a sejtek rezisztenssé válnak rá, ami miatt a szervezet egyre többet és többet termel, hogy bontani tudja a cukrot, míg végül kimerül, nem tud lépést tartani, és kialakul a diabétesz. 

Milyen szövődményeket okoz a diabétesz?

Az igazi gond a szövődmények kialakulása, amik sokszor komolyan rontják az életminőséget. Nem ritka ugyanakkor, hogy a betegség szinte láthatatlan tünetei miatt már csak ezekből vesszük észre, hogy gond van.

  • romlik a látás
  • gyakran tapasztalt idegi fájdalmak, zsibbadás 
  • veseproblémák
  • nem megfelelő keringés
  • fekélyek, sebek, amik nem akarnak gyógyulni
  • szívinfarktus, embólia
  • bénulás

Ha volt a családban cukorbeteg, akkor érdemes évente szűrésre járni, de 40-45 éves kor felett mindenkinek kellene, ekkortól ugrik ugyanis nagyot az esetek száma.

diabétesz rutin vérvétel

Milyen értékek jelzik, hogy gond van?

Legtöbbször a diabétesz rutin vérvételből derül ki: itt világosan látszik, ha az éhgyomri érték magasabb a kelleténél. Fontos tudni, hogy magas vércukorszintnél tilos terheléses vizsgálatot végezni – ilyenkor ugyanis a magas érték már önmagában kezelendő, követendő, és a cukorterhelés komoly sokk lehet a szervezetnek.

A normál éhgyomri vércukorszint 4,0-6,9 mm/l között van. Sokan megnyugszanak, ha lefelé tér el az eredmény, mert az nem jelez cukorbetegséget – valóban, de inzulinrezisztenciát, hiperinzulinémiát például jelezhet, így alacsony érték esetén is mindenképp forduljunk orvoshoz!

A magas vércukorszint, azaz hiperglikémia akkor bizonyított, ha az éhgyomri vércukorérték 7 mm/l, vagy magasabb. Sajnos ilyenkor nyilvánvaló a cukorbetegség, de persze azért szokás még egyszer ellenőrizni az eredményt. Az étkezés utáni vércukorszint akkor magas, ha 8,0 mm/l fölött van

Mi a teendő magas vércukorszint esetén?

Orvos fogja megállapítani, hogy 1-es vagy 2-es típusú diabéteszről van-e szó. Az esetek több mint 90%-ában egyébként a 2-es típust diagnosztizálják, főleg felnőtteknél, az 1-es ugyanis sokszor már gyerekkorban kiderül. 

A kezelés beállítása diabetológus dolga. A gyógyszer csak az 1-es típusú cukorbetegség esetén kell biztosan (inzulin), a 2-esnél akár életmódváltással is nagyon komoly eredményeket lehet elérni, de ezt ki lehet egészíteni gyógyszeres terápiával is. Az biztos, hogy a beteg együttműködése fontos a táplálkozás és a rendszeres testmozgás terén, hogy érdemben javulhasson az állapota.

A cukorbetegség esetében sajnos egy életen át figyelni kell a vércukorszintre, nem lehet szünetet tartani vagy ignorálni a problémát, mert annak súlyos következményei lehetnek. A megfelelő életmód azonban némi kezdeti belerázódás után viszonylag könnyen tartható. Ha a diabéteszt rendszeresen kezelik, és a beteg együttműködik, szépen megelőzhetők a szövődmények és kordában tartható a betegség.

dietetika, magas vércukorszint

Szakértői segítség a témában

L33 Medical