fbpx

Terhes vagyok – vagy mégsem?

A terhesség első jelei, mikor jelentkeznek a terhesség tünetei legkorábban?

Amikor az ember kisbabát tervez, bizakodóan és kissé talán türelmetlenül vág bele a megvalósításba. Mindenki szeretné, ha a lehető leghamarabb sikerülne, ezért sokan már az első hónapban keresik magukon a terhesség jeleit a menstruáció előtti napokban. És rendszerint meg is találják. Egy részüknél aztán mégis negatív a teszt, és jelentkezik a vérzés is. Mások épp ellenkezőleg: semmit sem éreznek, le is mondanak a sikerről, aztán mégis elmarad a menzesz. Nincs ebben semmi különös, csupán arról van szó, hogy mindenki szervezete más, és a várandósságra is másként reagál.

„Pedig én úgy éreztem, sikerült”…

Nagyon sokan számolnak be arról, hogy mindenféle, terhességre utaló tünet ellenére végül kiderült, hogy mégsem fogant meg a várt baba. Ennek leginkább az a magyarázata, hogy a menstruációt megelőző tünetek (premens, PMS) és a várandósság tünetei nagyrészt fedik egymást. Vagyis a jelen utalhatnak erre is, arra is, nem lehet egyértelműen eldönteni, mi áll a háttérben.

Tudom, most mire gondolsz: arra, hogy te soha az életben nem éreztél PMS tüneteket, neked mindig egyszer csak megjött. Most viszont igenis érzékeny volt a melled már napokkal korábban, esetleg fájdogált a hasad, fáradékony voltál, gyakrabban pisiltél, mint máskor, szokatlanul nyűgös voltál, netán egy kis émelygést is tapasztaltál. Hát persze, hogy azt gondoltad, ez a sikert jelzi!

Akkor miért jött meg mégis a menstruáció?

Ha őszintén belegondolsz, eddig sosem vizsgálgattad nagyítóval magad a menzesz előtti napokban. Mert minek is? Tudtad, hogy körülbelül mikor jön meg, és ezzel is felejtetted az egészet. Most viszont a gondolataid folyton akörül köröztek, hogy sikerült-e, figyeltél minden egyes rezdülésre, így feltűntek olyan apróságok, amiket korábban észre sem vettél. Mondjuk, hogy hányszor pisilsz, érzékeny a mellbimbód, fáradtabb vagy a szokásosnál stb. 

Jó néhányan ráadásul pszichésen is képesek enyhe tüneteket produkálni, ha nagyon szeretnének valamit érezni. Akár egy kis hányingert is, ami egyébként terhesség esetén nagyon ritka még ebben a fázisban. Erről nem tehet senki, így működik az emberi agy – hajlamos becsapni, ha nagyon vágyunk valamire.

„Biztos voltam benne, hogy nem sikerült – és mégis”

A másik véglet, amikor valaki egyáltalán nem érzi a terhesség jeleit, sőt, pontosan úgy érzi magát, mint a várható vérzés előtti napokban szokta. Ugyanolyan érzékeny, ingerlékeny, fáradt, mint máskor, ezért biztosra veszi, hogy nem maradnak el a piros betűs napok. Aztán mégis elmaradnak, a teszt pedig két csíkot mutat.

Ilyenkor sokan aggódva jönnek vizsgálatra: „a teszt szerint terhes vagyok, de úgy érzem, meg fog jönni, valami gond van?” Nem, nincs gond, egyszerűen csak a premenstruációs tünetek és a korai terhesség tünetei nagyon egybevágnak. Az is normális, ha érzed az alhasi fájdalmakat, a derékfájást. Ettől nem kell megijedni, nem utal semmi rosszra.

A terhesség jelei

A terhességet jelző tünetek tehát vagy vannak, vagy nincsenek, vagy terhességre utalnak, vagy nem, de az biztos ? A legegyszerűbb az lenne, ha nem vizsgálgatná magát az ember, hanem csak megvárná, hogy megjön-e a vérzése, de sajnos nem így működünk, kíváncsi lények vagyunk, az izgatott várakozás pedig rábír, hogy minden észérv ellenére is keressük a tüneteket, amik a következők lehetnek:

 • mellfeszülés, a mellbimbók érzékenysége
 • ingerlékenység, hangulatingadozás
 • gyakori vizelési inger
 • émelygés, hányinger, bizonyos ételektől undor érzése
 • alhasi fájdalmak, görcsök
 • derékfájás
 • aluszékonyság, extra fáradékonyság
 • puffadás
 • szagérzékenység
 • szédülés, fejfájás
 • bőségesebb hüvelyváladék

Ahogy Te is láthatod, a tünetek mindegyike megmagyarázható mással. Sokat érezhetsz a menzesz előtti napokban, lehetnek egy kezdődő betegség, felfázás tünetei, vagy éppen azé, hogy nem aludtad ki magad. Sajnos egyik sem utal biztosan arra, hogy tényleg baba van a háttérben, ezt biztosra csak akkor veheted, ha a nőgyógyász megerősítette. A pozitív teszt és a menzesz elmaradása azonban már valószínűsíti, hogy terhességről van szó ?

Ha nem jött meg a mensid, és pozitívat teszteltél, nagyjából az utolsó menstruációt követő 6-7. héten érdemes leghamarabb orvoshoz menned, amennyiben minden oké. Ekkor már jó eséllyel látszódni fog az ultrahangon, hogy élő terhességről van szó – korábban ez még nem igazolható, ezért is érdemes várni.

Budaörs
Corvin Pasarét