Google értékelés
5.0
3999 értékelés alapján
js_loader

online időpontfoglalás Receptírás

Nőgyógyászat | Szülészet

A méhen kívüli terhességet kimutatja a teszt?

Az újdonsült kismamák egyik legnagyobb félelme, hogy valami nincs rendben a terhességükkel. A számos probléma közül, ami ilyenkor megfordulhat az érintettek fejében, a méhen kívüli terhesség az egyik legelőkelőbb helyet foglalja el a listán. Szerencsére a jelenség azért közel sem annyira gyakori, mint amennyire félünk tőle, ettől függetlenül sokan feszülten figyelnek a testük minden jelzésére, hátha meg tudják állapítani, hogy vajon fennáll-e ez a helyzet. Gyakran elhangzó kérdés az is, hogy a méhen kívüli terhességet kimutatja-e a teszt.

Mit is mutat ki a terhességi teszt?

Hogy megértsük a választ erre a kérdésre, első körben azt kell tisztáznunk, hogy a terhességi tesztek hogy működnek, mi alapján mutatják ki a várandósságot.

Amikor kisbabát várunk, és a beágyazódás megtörténik, egy HCG nevű hormon kezd el termelődni a szervezetünkben. Normális esetben ez a hormon nincs jelen. Bizonyos típusú ciszta vagy daganat szintén termelheti, de ez nagyon ritka. A terhességi tesztek a HCG hormonra reagálnak, tehát úgy tudják kimutatni a várandósságot, hogy ennek a hormonnak a jelenlétét érzékelik a szervezetünkben.

Mit tudhatunk meg a terhességi tesztből?

Egy terhességi teszt elvégzéséből azt tudhatjuk meg, hogy van-e kimutatható mennyiségű HCG hormon a szervezetünkben. Ha a teszt negatív, akkor nincs, ha pedig pozitív, akkor van. Amennyiben semmilyen egészségügyi problémát nincs okunk feltételezni, a pozitív terhességi teszt jó eséllyel azt jelenti, hogy babát várunk.

Lehet-e következtetni a tesztből arra, hogy egészséges-e a terhesség?

Arra a kérdésre sajnos nem ad választ a terhességi teszt, hogy minden rendben van-e odabent, vagy fennáll esetleg valami probléma. HCG hormon ugyanis termelődik akkor is, ha a terhesség problémás. Ahogy már említettük, a teszt csak a hormon jelenlétét mutatja ki, sajnos attól még, hogy HCG hormon van a szervezetünkben, maga a terhesség nem biztos, hogy rendben zajlik.

Bár vannak különféle elméletek azzal kapcsolatosan, hogy a terhességi teszten a tesztcsík erősödése utalhat arra, hogy a baba erős, életképes, erre nincsen semmilyen bizonyíték. Lehet a terhesség teljesen egészséges és problémamentes akkor is, ha éppen csak egy halvány csíkot látunk még menstruáció után egy héttel is a papíron, és sajnos végződhet vetéléssel akkor is, ha a tesztcsíkot nagyon erősnek látjuk. Éppen ezért semmi értelme több tesztet is elvégezni egy pozitív után.

A teszt kimutatja a méhen kívüli terhességet is, hiszen HCG akkor is termelődik, ez teljesen független attól, hogy az embrió hová ágyazódott be. Ezzel kapcsolatban is lehet mindenféle elméleteket olvasni, hogy ha túl korán túl erős a terhességi teszt, akkor fennáll a méhen kívüli terhesség esélye, de ezek teljesen légből kapott híresztelések. A tesztcsík erőssége semmilyen szinten nem függ össze sem az embrió egészségével, sem azzal, hogy hol történt a beágyazódás.

Milyen jelei lehetnek a méhen kívüli terhességnek?

A méhen kívüli terhességnek természetesen megvannak a maga tünetei, amikről korábban már írtunk is részletesebben. Ezek nem könnyen felismerhető, és nem egyértelmű tünetek, legbiztosabbat az ultrahang tud mondani, amelynek segítségével viszonylag korán látható, hogy hol van a petezsák.

Méhen kívüli terhességre utalhat vérezgetés, alhasi fájdalom, derékfájdalom. Ezekkel már csak azért is érdemes felkeresni az orvost, mert vetélést is jelezhetnek, de azt is tudni kell, hogy a kisebb, menstruáció-szerű fájdalmak a terhesség első heteiben normálisnak mondhatók.

A méhen kívüli terhesség tünetei enyhe szakaszban sajnos még könnyen összekeverhetők mással, ártalmatlannak is gondolhatjuk őket. Amikor már egyértelmű a helyzet, akkor gyakran már veszélyes a kismama állapota: például a petevezeték megrepedésével szokott járni nagymértékű fájdalom és komolyabb vérzés.

Éppen ezért fontos, hogy enyhének látszó tünetek esetén is inkább vizsgáltassa meg magát a kismama ahelyett, hogy terhességi tesztből próbálná meg kitalálni, hogy vajon minden rendben van-e a terhességével.

Szakértői segítség a témában

L33 Medical