Google értékelés
5.0
3999 értékelés alapján
js_loader

online időpontfoglalás Receptírás

Nőgyógyászat | Szülészet | Termékenység

A terhesség jelei – mikor milyen tünetek jelentkezhetnek?

Miért nehéz sokak számára észrevenni a terhességet, míg másoknak azonnal feltűnik a változás? Ez a kérdés gyakran hangzik el a gyermekre vágyó hölgyektől. Vannak, akik arról számolnak be, hogy a fogantatás pillanatától kezdve tisztában voltak vele, hogy úton van a baba, mások azonban az égvilágon semmit nem éreztek. Nem árt, ha tudjuk, hogy mindkettő teljesen normális, a szervezetünk ugyanis eltérően reagál a terhességre.

A terhesség jelei sokfélék lehetnek

Semmit sem „kell” érezni

Még ugyanannak a nőnek két különböző várandóssága is alakulhat teljesen másképp, más tünetekkel. Elképzelhető, hogy valaki ugyanúgy éli a mindennapjait, mint korábban, és semmit nem érez abból, hogy egy kis élet növekszik odabent. Másoknak nagyon hamar jönnek a reggeli rosszullétek, sokat járnak pisilni, vagy akár már a beágyazódás miatti apró szurkálások is feltűnhetnek.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy más az egyéni érzékenységünk: amit egyikőnk észre sem vesz, azt más rögtön észleli. Így lehetséges, hogy vannak, akik nagyon korán rájönnek, hogy várandósok, míg sokan csak a teszt révén tudják meg. Kőbe vésve tehát semmi nincs, de azt tudjuk, hogy „tankönyv szerint”, azaz a többségnél azért megfigyelhető némi szabályszerűség a koraterhességi tünetekkel kapcsolatban.

Mikor észlelhetők terhesség első jelei?

A fentiekből adódik az a kérdés is, hogy mikor észlelhetőek a terhesség első jelei. Sajnos ezzel kapcsolatban is csak azt lehet elmondani, hogy teljesen változó. Néhányan már azelőtt elkezdenek furcsa dolgokat észlelni, hogy elmaradna az aktuális menstruációjuk, mások azonban már rég túl vannak a pozitív teszten, amikor feltűnik nekik valami ezzel kapcsolatos tünet.

Általában véve a tünetek akkor jelenhetnek meg, amikor a béta HCG szintje elkezd növekedni a szervezetben. Ez az a hormon, ami kifejezetten a terhesség miatt termelődik, és ennek jelenléte okozza a tüneteket is, mivel terhesség nélkül nincs a szervezetben, vagy csak nagyon minimális szinten mutatható ki.

A béta HCG a beágyazódást követően kezd el termelődni, ami a fogantatás után átlagosan 7-10 nappal következik be. A beágyazódásig a szervezetünk gyakorlatilag „nem tud róla”, hogy terhesek vagyunk, mivel nem termelődik HCG, így klasszikus terhességi tüneteket sem érezhetünk. Onnantól kezdve viszont, hogy az embrió beágyazódott, már bármikor tapasztalhatunk furcsaságokat.

A 4. terhességi hét tünetei

 A várandósságról többnyire a 4. terhességi héten szerzünk tudomást leghamarabb, ugyanis az utolsó menstruáció első napjától számítjuk a terhesség korát, nem a fogantatástól. A fogantatás után körülbelül 2 héttel, amikor elmarad a menstruáció, és már a terhességi tesztünk is nagy eséllyel pozitív, nem 2, hanem 4 hetes terhesnek számítunk.

Ekkor már tapasztalhatunk néhány terhességi tünetet is:

  • Az alhasi fájdalom sokakat megijeszt, mert pozitív terhességi teszt után is azt hihetik, hogy mégis megjön a menstruáció. Az igazság azonban az, hogy ez teljesen természetes, nem kell tőle félni mindaddig, amíg nem erősek a görcsök.
  • A WC gyakoribb használata is jellemző az alhasi folyamatok miatt, többször tapasztalhatunk vizelési ingert, ami miatt sűrűn látogatjuk a vécét.
  • A túlzott mértékű fáradtság szintén klasszikus első trimeszteri tünet, ami már a 4. héten érezhető.
  • Mellfájdalom is jelentkezhet a hormonok munkálkodása miatt, mellbimbóérzékenység, valamint mellfeszülés formájában szokták tapasztalni.
  • Szintén a hormonok játékának tudható be, hogy kicsit hisztisebbnek érezzük magunkat a szokásosnál, a környezetünknek is feltűnik, hogy ingerlékenyebbek vagyunk. Ez normális, a későbbiekben majd mérséklődik.
  • A hányinger ilyenkor még nem jellemző, de gyomorégést már gyakran tapasztalhatunk. A kellemetlen tünet mérsékelhető, ha figyelünk rá, hogy soha ne legyen teljesen üres a gyomrunk.

Az 5. terhességi hét tünetei

A vizelési inger az 5 terhességi héten is velünk marad. Hajlamosak lehetünk azt gondolni, hogy segít, ha kevesebbet iszunk, ez azonban nem ajánlatos. A bőséges folyadékfogyasztás terhesség alatt is ugyanolyan fontos, hanem fontosabb, mint máskor.

Az ingerlékenység szintén része marad a mindennapjainknak az 5. héten is. Próbálj tudatosan relaxálni, lekötni a figyelmedet, vagy sokat aludni, ugyanis az álmosság is megmarad. Óva intenénk attól, hogy sok kávéval, pláne energiaitallal próbáld magad ébren tartani. Ha úgy érzed, valamire mindenképp szükséged van, a hidegvizes arcmosás, valamint a zöld tea segíthet – és azért napi 1-2 kávé sem bűn.

A 6. terhességi hét tünetei

A hatodik héten az eddig tapasztalt álomkór mellé az energiahiány is társul. Amikor ébren vagy, akkor is folyamatosan fáradtnak, enerváltnak érzed magad. Ez is a terhességgel jár, sajnos mást nem tudsz tenni, mint túlélő üzemmódba kapcsolni, és pihenni, amennyit csak lehet.

A terhesség 6. hetében megérkezik a legrettegettebb első trimeszteri tünet, vagyis a hányinger és a hányás. A hányás jelentkezhet minden előzmény nélkül, de kínzó hányinger mellett is, sőt, az is előfordulhat, hogy egész nap émelyegsz és hánysz felváltva. Ha szerencsés vagy, akkor csak napi pár órában kell ezzel küzdened, nem kínoz folyamatosan.

Továbbra is tapasztalhatod a fokozott vizelési ingert, a mell érzékenységet, illetve egy kicsit kellemesebb velejáróval is találkozhatsz, mégpedig a mellek méretének megnövekedésével. A hangulatod ugyanakkor továbbra is ingadozó lehet.

Ritkább terhességi tünetek

A fentiek a tipikus terhességi tünetek, azonban vannak ritkábban tapasztalható kellemetlenségek is. Ilyen például az orrdugulás, amivel járhat horkolás is. Ennek az az oka, hogy a nyálkahártyák hajlamosak megduzzadni a várandósság során. Sokan tapasztalnak sűrűn fejfájást a hormonok miatt, és a fokozott nyáltermelés sem ritka, ami némileg kapcsolatban áll az émelygéssel és a hányingerrel.

A méhen kívüli terhesség tünetei

Sokan azért is figyelik magukon a terhesség tüneteit, mert szeretnének időben rájönni, ha valami nincs rendben, például méhen kívüli terhességgel állnak szemben.

A méhen kívüli terhességnek nincs olyan egyértelmű tünete, ami minden kétséget kizáróan elárulja, ha ez a helyzet. Vannak azonban olyan jelek, amik gyanúsak lehetnek, és okot adhatnak egy soron kívüli ultrahangvizsgálatra. Ilyen jel a sápadtság, az egyoldalú hasi fájdalom, bármilyen vérzés. Továbbá nagyon erős alhasi fájdalom, kevesebb vérzéssel. Ekkor már gyanús lehet a felgyorsult szívverés, vagy ha légzési nehézségek lépnek fel, és az ájulás is előfordulhat ilyenkor. Ez azonban már egy nagyon súlyos állapotra utal méhen kívüli terhesség esetén.

Fontos azonban tudni, hogy a felsorolt tünetek enyhe formában lehetnek normálisak is, azonban mindenképpen érdemes alaposan utánajárni, hogy mi van a háttérben.

Mikor jelenik meg a hányinger a terhesség alatt?

Az első trimeszteri tünetek közül egyértelműen a hányástól és a kínzó hányingertől fél a legjobban mindenki. Megnyugtatásul: egyáltalán nem biztos, hogy ez minden terhes nő számára tapasztalható lesz, nagyon sokan ússzák meg enyhe émelygéssel, vagy még annyit sem érzékelnek.

Hányinger és a hányás is a béta HCG szintjének emelkedésével van összefüggésben. Van, aki már a pozitív teszt pillanatában hány, másoknál később kezdődik. Jellemzően a 6-7. héten jelenik meg ez a kellemetlen tünet, és a 10-12 hétig marad. Természetesen néhány hét eltérés előfordulhat.

Mikor kell elvégezni a terhességi tesztet?

Mivel mindenki a lehető leghamarabb szeretne tudni róla, ha várandós, a terhességi teszt elvégzésének időpontja is gyakran vita tárgya. Alapvetően akkor érdemes tesztelni, ha elmarad a menstruáció.

Ezt azonban nagyon sokan nem tudják megvárni, és a terhességi tesztek gyártói ezzel tisztában is vannak, ezért arra törekszenek, hogy olyan teszteket készítsenek, amik már minimális HCG-szintet is képesek kimutatni. Az érzékenyebb tesztekkel lehet próbálkozni a menstruációt megelőző napokban is, de nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy ilyenkor a negatív eredmény még egyáltalán nem biztos. 

A tünetek bármit jelenthetnek

A konklúzió továbbra is az, hogy tünetekből lehetetlen biztosan megállapítani a terhességet. Bár sokaknak ez a várakozás életük leghosszabb néhány hete, az elmaradt menstruáció és a pozitív terhességi teszt az, ami közel biztosat tud mondani. Teljesen biztosat pedig a nőgyógyász által végzett ultrahangvizsgálat, amit normál esetben elég a 6. héten végezni – ekkor ugyanis már szívműködés is érzékelhető lesz.

budapest, nőgyógyász, szülész-nőgyógyász, terhesség, Termékenység, várandósság

Szakértői segítség a témában

L33 Medical