Google értékelés
5.0
3999 értékelés alapján
js_loader

online időpontfoglalás Receptírás

Nőgyógyászat | Termékenység

Mi az a méhtükrözés és mikor van rá szükség?

Bár az ultrahangok már egyre szebb és pontosabb képet tudnak mutatni a belső szerveinkről, még mindig vannak dolgok, amiket pusztán ultrahanggal nem látunk elég jól. A méh ultrahangvizsgálata során is sok probléma, esetleges rendellenesség rejtve maradhat, még akkor is, ha a ciklus ideális pontján végezzük a vizsgálatot. A méhtükrözés vagy hiszteroszkópia ugyanakkor jóval pontosabb képet adhat a méh állapotáról.

Jó időzítés esetén is elbújhatnak rendellenességek

Ha a méhen diagnosztikai célú ultrahangvizsgálatot végzünk, akkor nagyon fontos a megfelelő időzítés. Hogy ez pontosan mit is takar, az attól függ, hogy éppen mit vizsgálunk.

Amennyiben a méh általános állapotát szeretnénk felmérni, a leginkább megfelelő időszak az úgynevezett follikuláris fázis, azaz a menstruáció után, de még az ovuláció előtt lévő szakasz. Ekkor ugyanis a méh nyálkahártyája még viszonylag vékony, ezért könnyebben megmutatkoznak olyan képletek, amik a megvastagodott nyálkahártyában már elbújhatnak. Ilyenek például tipikusan a polip és a mióma, amiket a ciklus második felében nem biztos, hogy észreveszünk az ultrahangon a vastag nyálkahártya miatt.

Vannak ugyanakkor olyan pici, de fontos eltérések is, amiket még a megfelelő időpontban sem lehet pusztán ultrahanggal elkapni. Az ilyen problémák feltárására szolgál a méhtükrözés, más néven hiszteroszkópia.

Mi az a méhtükrözés?

A méhtükrözés/hiszteroszkópia egy olyan beavatkozás, melynek során egy optikai eszközt vezetünk fel magába a méhbe, méghozzá alulról, a hüvely felől, a méhnyakon keresztül. A hiszteroszkóp segítségével alaposan körül nézhetünk méhüregben, így megtalálhatunk olyan eltéréseket, rendellenességeket, amik az ultrahangon esetlegesen nem látszanak.

A hiszteroszkóp ugyanakkor lehetőséget biztosít arra is, hogy további eszközöket juttassunk a méh belsejébe. Így például egy kalap alatt tudunk mintát is venni a nyálkahártyából, ha szükséges, valamint lehetőség van kisebb beavatkozások elvégzésére is a méhtükrözés során: polipok, miómák eltávolítására, méhsövény eltüntetésére, összenövések oldására. Ezeket már „operatív hiszteroszkópiának” nevezzük, azaz már operálunk is, nem csupán diagnosztikus céllal végezzük a vizsgálatot. A különbséget azért fontos hangsúlyozni, mert egy diagnosztikus méhtükrözést el lehet végezni altatás nélkül, játóbetegellátás keretén belül, addig az operatív hiszteroszkópiához altatás, és ezáltal kórház szükséges.

Miért jobb a méhtükrözés, mint az ultrahang?

Egyértelmű előnye a hagyományos ultrahangvizsgálattal szemben, hogy sokkal részletesebb képet ad. A méhtükrözést úgy kell elképzelni, mintha a méh belsejébe juttatnánk egy kamerát, amivel jó alaposan körül tudunk nézni, centiről centire át tudjuk vizsgálni a méh belsejét. Tulajdonképpen ez is történik egyébként, ezért jelenthetjük ki, hogy sokkal részletesebb képet kapunk.

Az ultrahanggal ellentétben a méhtükrözés esetén ritkán tudnak rejtve maradni szemmel látható rendellenességek.

Miért lehet szükség méhtükrözésre?

Méhtükrözésre sor kerülhet a meddőségi kivizsgálás keretein belül, nem ritka ugyanis, hogy a teherbeesési nehézségek hátterében valamilyen méhet érintő rendellenesség áll, ami azonban akár egy könnyen megoldható probléma is lehet, amennyiben észrevesszük.

A hiszteroszkópia indokolt lehet ismeretlen eredetű vérzészavarok esetében, ezeket ugyanis legtöbbször mióma, polip, illetve jó vagy rosszindulatú daganatok okozzák, amiket a méhtükrözés során könnyebben megtalálhatunk. Amennyiben valamilyen daganatgyanús képletet fedezzünk fel, rögtön mintát is veszünk, amit szövettanra küldhetünk.

Fájdalmas-e a méhtükrözés?

A méh tükrözése fájdalmas lenne, félned azonban nem kell tőle, ugyanis nem kell mindenféle érzéstelenítés nélkül elszenvedned. Lehetőség van helyi érzéstelenítésben, bódításban, illetve altatásban is elvégezni, a procedúra ennek ellenére nem igényel hosszabb kórházi tartózkodást: amennyiben minden rendben van, már aznap hazamehet a páciens. Valamint ahogy fent is írtuk, egyre szaporodnak azon lehetőségek száma is, amikor még kórház sem kell a vizsgálat elvégzéséhez: helyi érzéstelenítésben, nőgyógyászati rendelőben elvégezhető. (Ezt nevezzük office hysteroscop-nak)

Mi van a méhtükrözés után?

A beavatkozás után már nem valószínű, hogy komolyabb fájdalmat tapasztalhatsz, legfeljebb egy enyhe hasfájás lehet jellemző egy-két napig. Egy kis vérzés is normális lehet, néhány napon belül azonban elmúlik. Összességében a hiszteroszkópia nem egy vészes beavatkozás, a diagnosztikai értéke viszont elég komoly, ezért érdemes bevállalni, ha az orvos ezt javasolja.

általánosnogyogyaszat, nőgyógyász, nőgyógyászat

Szakértői segítség a témában

L33 Medical