Google értékelés
5.0
4000 értékelés alapján
js_loader

online időpontfoglalás Receptírás

Szülészet

Van macskám, és nem félek tőle!

Nagyon elterjedt a köztudatban, hogy a terhes nőkre veszélyes a macska, ezért gondoltam, szánok erre is egy posztot. Előrebocsátom, nekem is van cicám, volt a terhességem alatt is, és nem féltem tőle 😉

Mindemellett ez most kivételesen nem egy teljesen alaptalan, népi babona, van valami alapja – bár, hogy őszinte legyek, erősen el van túlozva mostanság. Amiért sokan félnek a macskáktól, az nem más, mint a toxoplazmózis nevű betegség, amit a cicák (is) tudnak terjeszteni, és ami az anyára nem veszélyes, ellenben a babánál okozhat rendellenességeket.

Ez sokaknak már elég is ahhoz, hogy megszabaduljanak az eddig dédelgetett cicától, pedig azért a valós veszély közel sem olyan nagy, mint amilyennek tűnik.

Mi a toxoplazmózis és hogyan lehet elkapni?

A toxoplazmózis olyan betegség, amit egyszer kapunk meg az életünkben, utána immunissá válunk rá. Mint a bárányhimlő. Nos, a jó hír az, hogy az emberek nagy része átesett a toxoplazmózison, és ehhez még csak macska se kellett: nyers, mosatlan gyümölcstől, zöldségtől a legkönnyebb elkapni (tegye fel a kezét, aki nem evett még fáról almát).

Amúgy nem egy súlyos betegség, leginkább felső légúti tüneteket okoz, ezért nem is igazán foglalkozunk vele a terhességen kívül. Ha ebben az időszakban kapja el valaki, az azért gond, mert a babának sajnos beleszólhat a normál fejlődésébe. Éppen ezért a várandósság alatt ezt szűrni szoktuk, és aki még nem esett át toxoplazmózison, az bizony hivatalosan fogékony a betegségre, ezért vigyáznia kell a zöldségekkel, gyümölcsökkel, és igen, a cicákkal. Legalábbis hivatalosan.

Ha 30 évig nem kaptam el, nem most fogom

Az elővigyázatosság nem árt. Mindazonáltal szerintem a dolog macskás része erősen túl van lihegve. Egy macska, ha kijárós, hordozhat toxoplazmózist, és meg is fertőzhet vele – nagyjából 10 napon át egész életében. Utána már nem, mert ő is átesett a betegségen, nincs aktív fertőzés. Ráadásul csak az ürüléke fertőz. A bent tartott, soha ki nem járó macskáknak pedig nincs is honnan elkapni. Sokkal nagyobb tehát az esély arra, hogy zöldségtől, illetve gyümölcstől kapja el valaki.

Logikusan belegondolva, ha valakinek 20-30-40 év nem volt elég arra, hogy elkapja ezt az igen gyakori betegséget akár macskától, akár máshonnan, az egész egyszerűen nem fogékony rá, és nem túl valószínű, hogy éppen a terhessége alatt fogja elkapni. Még akkor sem, ha macskája van, akivel amúgy ugyebár sok esetben a kismama több éve együtt él gond nélkül. Semmi ok tehát arra, hogy bárki is pánikszerűen megszabaduljon a mindeddig imádott cicájától, elég, ha az almot kerüli el.

És hogy mennyire meg vagyok erről győződve: nekem is van macskám, kijárós, szokott vadászni, tehát tökéletes fertőzésforrás lehet. Mikor a lányokat vártam, már több éve megvolt, együtt is aludtunk. Én pedig negatív voltam toxoplazmózisra, és ez így maradt az egész terhességem során, pedig ugyanúgy foglalkoztam a cicámmal, mint előtte, nem változtattam semmin. 10 év alatt egyébként eddig összesen 2 olyan esetet láttam, amikor valaki terhesen fertőződött meg toxoplazmózissal: mindkétszer teljesen egészséges baba született.

Szakértői segítség a témában

L33 Medical