Google értékelés
5.0
3999 értékelés alapján
js_loader

online időpontfoglalás Receptírás

Neonatológia | Szoptatás

Mom breast feeding her infant baby

Koffein, alkohol és gyógyszerek szoptatás alatt – abszolút tilos vagy vannak kiskapuk?

Megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen ételeket és italokat javasolt vagy nem javasolt fogyasztani a szoptatás alatt, de vannak olyanok is, amiknél egészen egységes az álláspont. Ilyen például az alkohol, az energiaitalok. Másokkal kapcsolatban bizonytalanság uralkodik, ilyenek a koffeines italok, a gyógyszerek. Vajon mi a helyzet ezekkel – van megengedett mennyiség, vagy teljes a tilalom?

Baba mellett, kávé nélkül? Ki bírja ezt?

Igen, mind tudjuk, hogy kisbaba mellett gyakran életmentő tud lenni egy kávé, azonban sokan lelkiismeret-furdalással isszák meg. Élénken él ugyanis a köztudatban, hogy nem igazán szabadna koffeint fogyasztani szoptatás alatt – ez azonban nem teljesen igaz.

Tudjuk, hogy a koffein átmegy a tejbe, ezért gondoljuk azt, hogy problémát okoz. Az igazság viszont az, hogy a legtöbb babát nem igazán hatja meg a koffein. Kutatások szerint ritkán előfordulhat, hogy nagyobb mennyiség után nehezebben aludtak el a babák. Kiemelnénk, hogy RITKÁN és NAGY MENNYISÉGTŐL, ami úgy 15-20 kávét jelenthet. 1-2-3 csésze kávé tehát nyugodtan lecsúszhat naponta, nem fogja befolyásolni a baba aktivitását.

Kiegészítő információ: a koffeint a babák 3 hónapos korukig bontják nehezebben, utána ugyanolyan gyorsan dolgozzák fel, mint mi – innentől tehát pláne nyugodtan mehet a kávé, és ugyanez vonatkozik a kólára is.

Mi a helyzet az alkohollal?

Tény, hogy az elfogyasztott alkohol átmegy a tejbe, a tej alkoholszintje pedig pont annyi lesz tőle, amennyi a véralkoholszintünk is, és ugyanúgy ürül ki, mint a vérünkből. Az alkohol tehát tényleg olyasmi, amivel vigyázni kell – leginkább semennyire ne fogyasszuk, ha záros határidőn belül szoptatni fogunk.

Érdemes azonban tudni, hogy a szervezet 2-3 óra alatt bont le 1 egység alkoholt. Ezt figyelembevéve néha 1-1 pohár bor például beleférhet, ha a következő szoptatásig van idő lebontani. Ha pedig a baba stabilan átalussza az éjszakát, és nem ébred szopizni, lelkiismeret-furdalás nélkül lazíthatunk kicsit.

Legtöbben egy-két pohár alkohol után lefejik a tejüket, hogy a baba ne alkoholos tejet szívjon, de ez az óvintézkedés teljesen fölösleges; ugyanúgy kiürül az alkohol a tejből, mint a vérből.

Tévhit, hogy a gyógyszerek kizárják a szoptatást

Nagyon gyakran felmerülő kérdés, hogy bizonyos gyógyszerek mellett lehet-e szoptatni. A betegtájékoztató sajnos nagyon gyakran félrevezető, mert a legtöbb gyógyszer esetében azt írja, hogy szoptatás mellett nem alkalmazható.

Az igazság azonban az, hogy a gyógyszerek túlnyomó többsége nem veszélyes a babára anyatejen keresztül. Természetesen mindenképp érdemes orvossal (lehetőleg gyerekorvossal) megvitatni a kérdést az adott gyógyszerre vonatkozóan.

Mindenesetre az egészen biztosan nem igaz, hogy ha gyógyszert kell szedni, mindenképpen annyi a szoptatásnak.

babavárás, gyermekvállalás, nőgyógyász

Szakértői segítség a témában

L33 Medical