Megnyílt az L33 Medical pasaréti rendelője!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Beszéljünk a hüvelygombáról – avagy a tanga bugyi és a hüvelyfertőzések kapcsolata

Tampon, betét, uszoda, szauna, tanga, intim mosakodó gél, szőrtelenítés és megannyi más, amiről legendák keringenek az interneten, és nincs olyan női társaság, ahol ne merülne fel: mit kell használni, mi jó, mi nem jó? Mi okoz hüvelygombát és mi nem? Utánajártunk!

  1. A menstruáció alatt betétet használóknak sokkal gyakrabban van hüvelyfertőzéses panasza, mint a tampont használóknak (41,5 vs 27%). (a kérdés eldőlt, ezen nincs mit vitatkozni)

  1. Minél korábban kezdi valaki a nemi életet, annál gyakrabban van a későbbiekben hüvelyfertőzése. (ezzel már valószínűleg nem tudsz mit kezdeni)
  1. Rossz hír: akik többször bújnak össze a párjukkal, sajnos gyakrabban szenvednek ilyen betegségben (38 vs 22,5%). (azért ettől még ne hivatkozz fejfájásra túl gyakran)

  1. Van megoldás: meglepő módon a fogamzásgátló tablettát szedők között ritkábban fordul elő hüvelyfertőzés, mint az óvszert használók között (24 vs 36,5%). (különben se jó zokniban lábat mosni) A szájon át szedhető fogamzásgátlók és a hüvelygyűrű között viszont nincs különbség hüvelygyulladás tekintetében.
  1. A magasabb végzettségűek ritkábban szenvednek hüvelyfertőzéses panaszoktól. (tanulni, tanulni, tanulni)
  1. Egy érdekesség: a rossz szociális körülmények között élők és a kiemelkedően jó szociális helyzettel rendelkezők közel ugyanolyan gyakran kapnak el valami hüvelyfertőzést; míg az „átlagos” körülmények között élők ritkábban (35 vs 23%). (no comment)

Nincs összefüggés a hüvelygyulladás gyakori előfordulása és az uszodába, szaunába járás gyakorisága, az öltözködés, a fehérnemű típusa – legyen az tanga, hagyományos-, avagy francia szabású, műszálas vagy pamutból készült – az intim szőrtelenítés és annak módszere, az intim higiéniás szerek, a testmozgás és a dohányzás között*.  (éljen a mindenkori divat és a wellness)

Ezeket az eredményeket egy pár évvel korábbi kutatás alapján írom, melyet egy munkatársammal végeztem. Több mint 600, 15 és 35 év közti nőt kérdeztünk a következő témakörökben: uszoda, szauna, intim szőrtelenítés és annak formái, bugyi típus, műszálas fehérneműk, sztrecs farmer, tampon/betét használata éjszakára ill. nappalra, ezek cserélési gyakorisága, intim higiénia, nemi élet, védekezés módja, testmozgás, dohányzás, szociális helyzet.

Összességében megállapítható, hogy napjaink életmódtényezői közül a szexuális aktivitástól, annak tartamától, az elkezdés idejétől, a fogamzásgátlás módszerétől, a menstruáció alatti szokásoktól, valamint a szociális helyzettől függ leginkább a hüvelyi gyulladás gyakori előfordulása. A többi meg csak városi legenda.

* Ezekről a nemzetközi irodalomban is megoszlanak a vélemények, a kutatások felváltva találnak, illetve nem találnak összefüggést. Jelen felmérés nem erősíti meg ezen tényezők hajlamosító voltát.

Kategória

Címkék

Rendelő, ahol mindig lehet még egy kérdése!

L33 MEDICAL CORVIN

Telefon: +36 30 695 0177

Cím: 1082 Budapest, Üllői út 44. 1./2.

E-mail: corvin@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL BUDAÖRS

Telefon: +36 20 33 444 33

Cím: 2040 Budaörs, Lévai utca 33.

E-mail: budaors@l33medical.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL PASARÉT

Telefon: +36 1 445 1033

Cím: 1026 Budapest, Pasaréti út 38/B.

E-mail: pasaret@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

2021 Minden Jog Fenntartva L33 Medical Kft.

Készítette:

Kedves Páciensünk!

Tájékoztatjuk, hogy jelenleg új foglalási rendszert tesztelünk. Kérjük, amennyiben foglalása bárhol elakad, nem tud foglalni online, hívjon minket a +36-1/445-10-33-mas telefonszámon, vagy írjon emailt a rendelo@l33.hu email címre. Megértését és segítségét köszönjük!