fbpx

Dietetika

Klinikánkon számos endokrinológiai, nőgyógyászati, kardiológiai kórkép esetén a terápia része a táplálkozási tanácsadás. Ilyenek például cukorbetegség, elhízás, PCO, inzulinrezisztencia, gesztációs diabétesz, Hashimoto-pajzsmirigy betegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, esetleges ételallergiák és intoleranciák. Kiemelt szerepe van a prevenciónak, ezért egy egészségtudatos életmód váltás esetén is igénybe vehető a rendelés. Az emberi szervezet egy összetett rendszer, ezért nem tudunk általánosítani az étrend tervezésénél. Elengedhetetlen egy orvosi diagnózis, táplálkozási anamnézis felvétel, testösszetétel mérés, egyénre szabott diétás tanácsadás és a kontroll mérés. Ezekre van lehetősége klinikánkon dietetikus szakember segítségével. A siker kulcsa; megfelelő étrend rendszeres testmozgással és pihenéssel kiegészítve.

Közhely, de igaz: “Az vagy, amit megeszel!”

Az életmódváltás nem egy hetes vagy 90 napos „program”, hanem egy életen át tartó tanulás és kísérletezés, melyet közösen alapozunk meg!

A dietetikai tanácsadás menete

  1. lépés: bejelentkezést követően emailben kap egy 3 napos táplálkozási naplót és kérdőívet, melyet kérjük hozzon magával az időpontjára, valamint korábbi leleteit, ha vannak. (Pl: 3 pontos inzulin és vércukor, Homa index, általános labor, egyéb)
  2. lépés: testösszetétel mérés (OMRON testösszetétel mérővel való mérés: testzsír, -izom, zsigeri zsír, alapanyagcsere energia), majd ezek értékelése, megbeszélése.
  3. lépés: anamnézis felvétel, alapbetegségek felmérése, a cél tisztázása, táplálkozási szokások átbeszélése
  4. lépés: hozott táplálkozási napló elemzése, hibák megbeszélése. Ezt követően beszélünk a szénhidrátokról, fehérjékről, zsírokról, vitaminokról és nyomelemekről. Természetesen szem előtt tartva a páciens alap tudását, ugyanakkor felmérve, hogy ismeretei helytállóak-e, hisz manapság számtalan hiányos, néha sajnos kifejezetten téves információkat lehet olvasni az interneten. Beszélünk a preferált élelmiszercsoportokról, hozzáadott cukrokról és helyettesítési lehetőségekről, kerülendő élelmiszerekről, napirendről. Megbeszéljük, hogy otthoni főzés, avagy étel rendelés esetén mit, hol, hogyan, honnan érdemes venni-főzni-rendelni. Mindezt az Ön igényeinek, betegségének, állapotának, kívánalmainak, étkezési preferenciáinak figyelemben tartásával.
  5. lépés: a konzultáció után emailben kap egy 3 napos mozaik mintaétrendet; vagyis példákat reggelire, ebédre, vacsorára és kisétkezésre, amiket tetszés szerint variálhat. Továbbá néhány recept ötletet mind főételekre, mind nasikra😊

Rólunk

Olyat rendelőt álmodtunk meg ahová mindenki feszültség nélkül jöhet, ahol tisztelik a betegeket. Olyat, ahol mindig lehet még egy kérdése.

tájékoztatók