Google értékelés
5.0
3999 értékelés alapján
js_loader

online időpontfoglalás Receptírás

Férfi nemzőképesség | Szülészet | Termékenység

Gyermekvállalás 40 felett – tények és tévhitek

Napjainkban egyre több nő és férfi szembesül azzal, hogy első, vagy épp sokadik gyermeküket 40 éves koruk környékén, vagy akár felette szeretnék/van lehetőségük vállalni. Miért nehéz ez, miért kell kiemelkedően foglalkozni a kérdéssel?

Öregedő szervezet és velejárói

40 éves korunkra, legyen szó férfiról vagy nőről, már egyre több, kisebb-nagyobb egészségügyi probléma ütheti fel a fejét. Azaz öregszik a szervezetünk, romlanak a szerveink – ez mindenkinél így van, akkor is, ha amúgy fittnek érzi magát. Például, ebben a korosztályban sokkal több ember küzd magasvérnyomás betegséggel, mint huszonévesen. Magasabb a cukorbetegek a vesebetegek száma, és még sorolhatnánk.

Már több fertőzésen, betegségen, adott esetben műtéten estünk át, mint huszonévesen.

Csak néhány példa:

  • Fertőződhettünk valamely STD-vel (sexual transmitted desease, azaz nemi úton terjedő kórokozóval), hisz lehetett több szexuális partnerünk, vagy az apajelöltnek lehetett több szexuális partnere. Ezen kórokozók sajnos akadályozhatják a teherbeesést (például tönkreteszik/lezárják a petevezetéket).
  • Operálhattak minket különféle állapotok miatt, amik összenövéseket (ún. „belső hegeket”) okozhattak a hasunkban, hasonlóan megnehezítve ezáltal a petesejt transzportját.
  • Több ideje és lehetősége van kialakulni egy miómának, herevisszérnek.

Problémák a női oldalon

Kevesebb jó minőségű petesejt

Női oldalon igen nagy nehézséget jelent a petesejtek minőségének a romlása. Míg huszonévesen elég 3 petesejt egy egészséges kisbabához, a 30-as éveinkben már 10 kell, 40 évesen ez a szám 100. Azaz kb. 100 petesejtből lesz 1 olyan jó minőségű, amilyenre nekünk (mármint a gyermeket kívánó párnak) szüksége van! Persze, a statisztikák mindig a szomszédra igazak

Kimerülő petefészkek

További nehézség lehet, hogy 40 felett a petefészkek már elkezdenek kimerülni. Mit is jelent ez?

Meghatározott számú petesejttel születünk, ami az életünk folyamán fokozatosan csökken. Új petesejtek nem képződnek bennünk, csak a meglévőkkel gazdálkodhatunk (szemben a férfiakkal, akiknek kvázi egész életünkben, folyamatosan és állandóan termelődnek és újratermelődnek az ivarsejtjeik, azaz a spermiumok). A csökkenő petefészek-kapacitás pedig további olyan hormonális változásokat indít el egy nő szervezetében, ami tovább rontja a teherbeesés esélyét.

Problémák férfioldalon

Férfioldalon sem rózsás azért a helyzet: náluk is romlik az életkor előrehaladtával a spermiumok minősége, azonban erről a mindennapokban igen kevés szó esik, sokan nem is sejtik.

Míg azt mindenki tudja, hogy a 35 év feletti várandós édesanyák babáját kiemelten kell vizsgálni Down-kórra és hasonló kromoszóma eltérésekre, mert az anyai életkor előrehaladtával egyre nagyobb a genetikai defektusok kialakulásának kockázata, addig arról kevesebbet hallunk, hogy a spermiumok is károsodnak genetikailag, ami korai vetéléshez vezet, vagy éppen össze se jön a baba.

Nagyon csalóka, amikor az 50-es férfi szeretne gyermeket (pl. második feleségétől), és fel se merül a párban, hogy férfi oldalon lehet a gond, „hisz neki már van 3 egészséges gyermeke korábbi kapcsolatból” (ugyebár: ő már többszörösen bizonyított). Szerencsére egyre több olyan vizsgálat van, amivel a férfiaknál ezt tudjuk szűrni/vizsgálni, illetve az ezt követő terápiás/technikai lépések is egyre fejlettebbek.

40 felett ne húzzuk az időt, kezdjük kivizsgálással!

Miért javasoljuk, hogy ha valaki 40 évesen, vagy afelett szeretne gyermeket, azonnal menjen szakemberhez?

Korábban türelmesebbek vagyunk: 35 év alatt 1 év sikertelen próbálkozás esetén, 35-40 között fél év sikertelen próbálkozás esetén javasoljuk az orvos felkeresését. 40 felett azonban már sokkal több nehezítő tényező lehet és az idő is kevesebb. Ezeket a nehezítő tényezőket illik kivizsgálni, és az eredményekről és lehetőségekről a pár tájékoztatni. Az már az ő döntésük lesz, hogy mit szeretnének: ágyban párnák között próbálkozni tovább, inszeminációt, lombikot, műtétet, nem műtétet…

Nem úgy kell elképzelni, hogy kivizsgálunk egy 40 feletti párt, és másnap más szúrják is ezerrel a hormoninjekciókat Szeretnénk nekik egy rájuk igaz, átfogó képet adni, mutatni.

  • Lehet, hogy éppen szerencsések, szuper egészségesek, és minden ok.
  • Lehet, hogy kell egy kis pajzsmirigy/cukor-beállítás, ami amúgy is kellett volna, ha nem akar gyermeket – csak akkor talán nem tudna róla.
  • Lehet, hogy nulla élő spermiuma van a férfinak, lehet, hogy teljesen kimerültek már a nő petefészkei.

A lehetőségek száma szinte kimeríthetetlen.

Véleményem szerint, ha az is az alap döntés, hogy tuti semmilyen beavatkozást nem szeretnének, mert pl. mindkettőjüknek van már korábbi kapcsolatból gyermekük, akkor is jó tudni, hogy aktuálisan épp hogyan szolgál a kedves (nemi)egészségünk. Mint egy általános check up vagy managerszűrés (amiért cégek sok milliót fizetnek ki évente).  Esetleg még egy betegséget is felfedezünk, ami pár évvel később már súlyosabb formában ütötte volna fel a fejét.

A kivizsgálás nem kötelez semmire, de fontos információkkal szolgálhat a hogyan továbbról!

Termékenység

Szakértői segítség a témában

L33 Medical