fbpx

Hátrahajló méhem van – emiatt tényleg gondjaim lesznek a teherbeeséssel?

Megszámolni sem tudom, hányszor kaptam meg a kérdést páciensektől, hogy igaz-e, hogy nehezebben fognak teherbe esni, mert hátrahajló méhük van. Sajnos számos nőgyógyászati rendelőben hangzik el ez az ijesztő ítélet a mai napig, holott már rég tudjuk, hogy a méh helyzetének nem sok köze van a terhesség létrejöttéhez. Ennek ellenére jó néhány nőt rémítenek halálra ezzel a mondattal, akik aztán minden probléma nélkül esnek teherbe, ha eljön az ideje.

Mi az a hátrahajló méh?

Normális esetben a méh a méhnyakhoz képest kissé előrehajlik a medenceüregben, ez azonban nem minden nő esetében igaz. Ahogy másképp nő a hajunk, más formájú az orrunk, az arcunk, úgy a belső szerveinknél is előfordulnak egyéni eltérések. A méh sem feltétlenül helyezkedik el egyformán: van, akinek hátrafelé hajlik.

Ez egy teljesen természetes variáció, és nem is olyan ritka: a nők mintegy 20-25%-át érinti. Mégis gyakran okoz riadalmat, ami leginkább elavult orvosi nézetek miatt van.

Hogyan derülhet ki, hogy valakinek hátrahajló méhe van?

A hátrahajló méh nem igazán okoz érzékelhető tüneteket. Ha mégis, akkor csak ritkán, és nem olyasmiket, amikből egyértelmű lenne a következtetés, így pusztán a jelekből nem nagyon lehet rájönni, hogy valakinek hátrahajló méhe van.

Legtöbbször ez rutin nőgyógyászati vizsgálatok során szokott kiderülni, amikor az orvos manuálisan vagy ultrahanggal vizsgálja meg a méhet. És általában itt következik a félelem és a bizonytalanság is: vagy magyarázat nélkül közlik, hogy hátrahajló méhe van a hölgynek, aki azt hiszi, ez valami rosszat jelent, vagy hozzáteszik, hogy ezért biza’ lesz gond a teherbeeséssel.

Mi az igazság: okozhat-e problémákat a hátrahajló méh?

Itt rögtön le is szögeznénk, hogy nem igaz, hogy a hátrahajló méh felelős lenne meddőségi problémákért! Bár a spermiumoknak kicsit kacifántosabb utat kell bejárniuk, hogy feljussanak a méhbe, ha minden rendben van, akkor ezt a lécet még gond nélkül meg tudják ugrani.

Meddőséget és kimondott problémákat nem, kellemetlenséget azonban néhány esetben okozhat (de nem feltétlenül okoz!) a hátrahajló méh miatt tapasztalhatsz szex közben bizonyos pózokban fájdalmat, lehet kellemetlen a tampon felhelyezése, illetve fájdalmasabbnak érezheted a menstruációt.

De ezeket sem biztos, hogy tapasztalod!

Mi a helyzet a terhességgel?

Szintén gyakori tévhit, hogy a hátrahajló méh miatt nagyobb a terhességi komplikációk esélye, illetve a vetélés kockázata. Szerencsére ez sem igaz, a hátrahajló méh esetében a terhesség általában ugyanúgy zajlik, mint a normál állású méhnél. A várandósság során egyébként is annyit változik a méh, hogy az a legkisebb probléma, ha alapállapotban hátrafelé hajlik.

Szükség van-e kezelésre?

Mivel nem okoz valódi problémát a hátrahajló méh, kezelésre sincs szükség. A felsorolt kellemetlenségeket enyhítheted, ha odafigyelsz rájuk: ne erőltesd együttlét közben azokat a pózokat, amik nem esnek jól, ha a tampon kényelmetlen, használj betétet vagy kelyhet, a fájdalmas menstruációra pedig a tornától kezdve a melegvizes borogatáson át a gyógyszerekig sokféle megoldás van, da ha csak egyet akarsz kipróbálni, akkor ez legyen az: ha van lehetőséged a nehéz napokon ledőlni a kanapéra egy kicsit, akkor ne hanyatt feküdj, úgy ugyanis még hátrébb dől a méh, hanem feküdj hasra, amikor is a gravitáció picit előrébb dönti a méhed, és kiegyenesedik, és a menstruációs vér könnyebben tud távozni, kevésbé kell a méhnek erőlködni, hogy kipréselje magából a vért. És ha kevésbé erőlködik a méh, az azt jelenti, hogy görcsölni is kevésbé fogsz!

Ha tehát megkapod a hátrahajló méh „diagnózist”, fontos, hogy ne ijedj meg: ez nem jelent semmi rosszat, csak egy anatómiai állapotot ír le. Ettől neked nem lesz nehezebb az életed, a mindennapjaidban jó eséllyel semmit sem jelent, és nem is tudnál róla, ha az orvos meg nem jegyzi.

Ami szintén fontos, hogy nem vagy vele egyedül: minden 4-5. nőt érinti ez az állapot, és jó néhányan közülük nincsenek is tudatában!