Megnyílt az L33 Medical pasaréti rendelője!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Megúsztam a terhességi cukrot – hurrá, ehetek!

A terhesség során rengeteg dolog miatt képesek aggódni a kismamák. Ezt tapasztaltam nőgyógyászként is a várandósgondozások során. Persze meg voltam róla győződve, hogy én nem fogok mindenen parázni, hiszen mégiscsak orvos vagyok, tudom, mi történik, mi normális. Aha, meg ahogy én azt elképzelem… egész más, ha az ember saját terhességéről, saját gyerekeiről van szó – még akkor is, ha történetesen nőgyógyász az illető.

Persze, azt tudom, hogy normális, hogy fáradt vagyok, hogy hol émelygek, hol nem, hogy vannak napok, amikor a babák kicsit lustábbak, és kevesebbet mozognak, hogy nem mindenki érzi ugyanakkor a mozgást. De azért engem is aggasztottak dolgok: a ritkább mozgás néhanapján, vagy például a laboreredményeim. Utóbbiakat mindig izgulva kémleltem, hogy vajon jók-e. És igen, voltak dolgok, amitől paráztam, például a terhességi cukorbetegség.

Lelövöm a poént: nem, nem voltam cukorbeteg. De azért nem voltam éppenséggel nyugodt a vizsgálat előtt. Egyrészt, mert pont eleget hallgattam a kismamáimtól, hogy milyen borzalmas az a lötty, amit meg kell inni a terheléses vizsgálatkor, másrészt, mert tudom, mekkora szívás a diéta, amivel egy esetleges terhességi diabétesz jár. Én meg szeretek enni. Azt, amit akarok, és akkor, amikor akarok. Komolyan belehalnék, ha diétáznom kéne.

Nem finom, de ki lehet bírni

Nos, ami a löttyöt illeti: ez tömény glükóz, amit fel kell oldani némi vízben, és lehetőleg egyszerre lehajtani. Szigorúan éhgyomorra, miután az éhgyomri vérvétel már megtörtént. Ezután ki kell bírni 2 órát, jöhet a második vérvétel, és lehet végre enni.

Sokan mondják, hogy borzalmas íze van a cukros löttynek, felkészültem a legrosszabbra, de viszonylag kellemes csalódás ért: olyan, mint a folyékony szőlőcukor, semmi extra, simán meg lehetett inni. Én szerencsére rosszul se lettem tőle, és kibírtam a 2 órát gond nélkül, de nem mindenki ilyen mázlis: van, aki rosszul lesz, hányingere lesz, ájuldozik, esetleg hány. Utóbbi esetben nem is végezhető el a vizsgálat, mert nem tud felszívódni a cukor.

A határérték 7.8mmol/l, azaz ha a kétórás érték efölött van, diétára van szükség. Nálam hálistennek nem volt ennek a közelében sem, így megnyugodhattam, és ehettem tovább J

Miért baj a terhességi cukorbetegség?

Sajnos a terhességi diabétesz komolyan veszélyezteti a babát, ha nem kezelik, ezért mindenképpen fontos időben felismerni, és elkezdeni a diétát, szükség esetén pedig az inzulin adását is. Ha terhességi cukorbetegség áll fenn, az inzulinhiány miatt károsodnak a lepény sejtjei, ezért romlik a magzat tápanyag és oxigénellátása. A vércukorszint ingadozása miatt a baba agykárosodást szenvedhet, illetve a túl sok cukor miatt túl nagyra is hízhat (nyilván ez a legkevesebb, de számolni kell ezzel is.

Kategória

Rendelő, ahol mindig lehet még egy kérdése!

L33 MEDICAL CORVIN

Telefon: +36 30 695 0177

Cím: 1082 Budapest, Üllői út 44. 1./2.

E-mail: corvin@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL BUDAÖRS

Telefon: +36 20 33 444 33

Cím: 2040 Budaörs, Lévai utca 33.

E-mail: budaors@l33medical.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL PASARÉT

Telefon: +36 1 445 1033

Cím: 1026 Budapest, Pasaréti út 38/B.

E-mail: pasaret@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

2021 Minden Jog Fenntartva L33 Medical Kft.

Készítette:

Kedves Páciensünk!

Tájékoztatjuk, hogy jelenleg új foglalási rendszert tesztelünk. Kérjük, amennyiben foglalása bárhol elakad, nem tud foglalni online, hívjon minket a +36-1/445-10-33-mas telefonszámon, vagy írjon emailt a rendelo@l33.hu email címre. Megértését és segítségét köszönjük!