Megnyílt az L33 Medical pasaréti rendelője!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Miért nem jó, ha rövid a ciklus?

A ciklus hosszának kérdése általában csak akkor szokott felmerülni, amikor egy pár gyereket szeretne, és valamiért nem sikerül. Korábban nem sokat foglalkozunk vele, hogy pontosan hány naponta is jön meg – kivéve persze, ha feltűnően ritkán, vagy feltűnően gyakran.

Már említettük egy régebbi bejegyzésben, hogy a menstruáció kapcsán azért is nehéz megmondani, hogy mi fér bele a normális kategóriába, mert többnyire csak a sajátunkat ismerjük. Emellett azonban arról általában van fogalmunk, hogy a tankönyvi ciklus 28 napos, logikusan pedig plusz/mínusz pár nap fér bele. Maximum egy hét. Akinek rendszeresen 40 vagy még több napra jön meg, esetleg háromhetente menstruál, az már általában gyanítja, hogy valami nem működik jól.

A hosszú ciklus olyan problémákra utalhat, mint például a PCOS, aminek egyik jellemzője, hogy a peteérés nehézkes, sokszor ki is marad. Na de mi a helyzet a rövid ciklussal? Miért baj, ha valaki túl gyakran menstruál?

Zavaró, de nem csak emiatt kell vele foglalkozni

A túl gyakori menstruáció nagyon zavaró tud lenni, főként a fiataloknál igencsak rontja az életminőséget, ezért ezzel jellemzően viszonylag hamar orvoshoz fordulnak az érintettek. De vajon mi számít túl gyakorinak?

A 24 nap például már bőven idegesítő kategória lehet, de az a helyzet, hogy ez még nem feltétlenül kóros. Az ennél rövidebb ciklusok viszont már problémásak lehetnek, mert rendellenes működést jelezhetnek. 

Ha rövid a ciklus, akkor vagy a follikuláris, vagy a luteális fázis, esetleg mindkettő lerövidül, az is előfordul, hogy a peteérés teljesen kimarad, kvázi nincs rá idő, hogy végbemenjenek azok a folyamatok, melyeknek normálisan kéne egy ciklusban.

Ez nyilvánvalóan gondot fog jelenteni a teherbeesésnél is. Éppen ezért, ha egy pár női tagja azt mondja, 24 napos a ciklusa – ami egyébként még általában belefér a normálisba – mi arra felkapjuk a fejünket, és jegyezzük, mint lehetséges problémát, ugyanis éppen határeset. Vagyis lehet, hogy nem jelent semmit, de az is előfordulhat, hogy azt jelzi, nem működnek jól a hormonális folyamatok a szervezetben. 

A rövid ciklus tehát nem biztos, hogy csak egy kényelmetlenség – mindenképpen érdemes foglalkozni vele, pláne, ha a pár éppen babát tervez.

Kategória

Rendelő, ahol mindig lehet még egy kérdése!

L33 MEDICAL CORVIN

Telefon: +36 30 695 0177

Cím: 1082 Budapest, Üllői út 44. 1./2.

E-mail: corvin@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL BUDAÖRS

Telefon: +36 20 33 444 33

Cím: 2040 Budaörs, Lévai utca 33.

E-mail: budaors@l33medical.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL PASARÉT

Telefon: +36 1 445 1033

Cím: 1026 Budapest, Pasaréti út 38/B.

E-mail: pasaret@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

2021 Minden Jog Fenntartva L33 Medical Kft.

Készítette:

Kedves Páciensünk!

Tájékoztatjuk, hogy jelenleg új foglalási rendszert tesztelünk. Kérjük, amennyiben foglalása bárhol elakad, nem tud foglalni online, hívjon minket a +36-1/445-10-33-mas telefonszámon, vagy írjon emailt a rendelo@l33.hu email címre. Megértését és segítségét köszönjük!