Google értékelés
5.0
3999 értékelés alapján
js_loader

online időpontfoglalás Receptírás

Személyes blog | Szülészet

Vérszegény lettem – és rosszul szedtem a vasat

Nem lepődtem meg túlzottan, amikor egy második trimeszteri vérvételből kiderült, hogy vérszegény vagyok – tudom, hogy ez gyakori, a saját kismamáimat is mindig nyugtatom, hogy gyakran előfordul, nem jelent bajt, még ha elsőre ijesztő is a sok csillag a laborleleten. Igazából vasat kell szedni rá, és ettől remélhetőleg javul a helyzet, ha nem, akkor szükség szerint emeli az orvos a dózist, más készítménnyel próbálkozik. Szóval vannak lehetőségek.

Miért baj a vashiány?

A hányinger, hányás miatt már az első trimeszterben is megjelenhet, mert az anya nem tud rendesen enni, de jellemzően a terhesség második felében alakul ki. Az állapot azért alakul ki, mert a baba élénken használja az anyukája tartalékait, ezért nem feltétlen elég az a mennyiségű vas, amit általában beviszünk. Vashiányos vérszegénység esetén megnő a koraszülés, a fejlődési rendellenességek, és az idegrendszeri károsodás esélye, az immunrendszer működése lecsökken, ezért fogékonyabbá válik az anyuka a fertőzésekre.

Foglalkozni tehát mindenképpen kell a problémával, de azért nem kell kétségbeesni tőle, elég egyszerű a megoldása.

Lehet, hogy be kéne tartanom, amit a kismamáknak javaslok…

Nem ért tehát engem sem váratlanul, hogy jelentkezett a vashiányos vérszegénység, elkezdtem vasat szedni. Csakhogy nem nagyon akartak javulni az értékeim. Elgondolkodtam a dolgon, és rájöttem, hogy amiket a kismamáimnak javaslok, azok talán még rám is vonatkozhatnak. Azaz kávé, tejtermék fogyasztását, valamint a magnézium bevételét követően kellene várni legalább egy órát, és így bevenni a vasat. Akkor lehet, hogy hatékony lenne. Elkezdtem így csinálni, és láss csodát, javultak a laboreredményeim is. Nahát!

Hozzá kell tennem, azért ezeket eldarálni egy terhesgondozáson a velem szemben ülő kismamának sokkal egyszerűbb, mint betartani. Eleve sosem gondoltam, hogy ennyi tejterméket fogyasztok, aztán ott volt még mellé a magnézium is… szóval az egész napom abból állt, hogy számoltam, mikor mit kell bevennem, mikor mit ehetek. Szörnyű, hamar elegem lett ebből, de hát a babákért mindent.

Egyébként úgy oldottam meg, hogy semmi ne maradjon ki, hogy mindenhol volt nála vas és magnézium, ahol gyakran megfordulok: a táskámban, a kocsiban, a rendelőben, a kórházban. Ez a taktika bejött, tudom ajánlani mindenkinek!

Szakértői segítség a témában

No items found
L33 Medical