Megnyílt az L33 Medical pasaréti rendelője!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Vérszegény lettem – és rosszul szedtem a vasat

Nem lepődtem meg túlzottan, amikor egy második trimeszteri vérvételből kiderült, hogy vérszegény vagyok – tudom, hogy ez gyakori, a saját kismamáimat is mindig nyugtatom, hogy gyakran előfordul, nem jelent bajt, még ha elsőre ijesztő is a sok csillag a laborleleten. Igazából vasat kell szedni rá, és ettől remélhetőleg javul a helyzet, ha nem, akkor szükség szerint emeli az orvos a dózist, más készítménnyel próbálkozik. Szóval vannak lehetőségek.

Miért baj a vashiány?

A hányinger, hányás miatt már az első trimeszterben is megjelenhet, mert az anya nem tud rendesen enni, de jellemzően a terhesség második felében alakul ki. Az állapot azért alakul ki, mert a baba élénken használja az anyukája tartalékait, ezért nem feltétlen elég az a mennyiségű vas, amit általában beviszünk. Vashiányos vérszegénység esetén megnő a koraszülés, a fejlődési rendellenességek, és az idegrendszeri károsodás esélye, az immunrendszer működése lecsökken, ezért fogékonyabbá válik az anyuka a fertőzésekre.

Foglalkozni tehát mindenképpen kell a problémával, de azért nem kell kétségbeesni tőle, elég egyszerű a megoldása.

Lehet, hogy be kéne tartanom, amit a kismamáknak javaslok…

Nem ért tehát engem sem váratlanul, hogy jelentkezett a vashiányos vérszegénység, elkezdtem vasat szedni. Csakhogy nem nagyon akartak javulni az értékeim. Elgondolkodtam a dolgon, és rájöttem, hogy amiket a kismamáimnak javaslok, azok talán még rám is vonatkozhatnak. Azaz kávé, tejtermék fogyasztását, valamint a magnézium bevételét követően kellene várni legalább egy órát, és így bevenni a vasat. Akkor lehet, hogy hatékony lenne. Elkezdtem így csinálni, és láss csodát, javultak a laboreredményeim is. Nahát!

Hozzá kell tennem, azért ezeket eldarálni egy terhesgondozáson a velem szemben ülő kismamának sokkal egyszerűbb, mint betartani. Eleve sosem gondoltam, hogy ennyi tejterméket fogyasztok, aztán ott volt még mellé a magnézium is… szóval az egész napom abból állt, hogy számoltam, mikor mit kell bevennem, mikor mit ehetek. Szörnyű, hamar elegem lett ebből, de hát a babákért mindent.

Egyébként úgy oldottam meg, hogy semmi ne maradjon ki, hogy mindenhol volt nála vas és magnézium, ahol gyakran megfordulok: a táskámban, a kocsiban, a rendelőben, a kórházban. Ez a taktika bejött, tudom ajánlani mindenkinek!

Kategória

Rendelő, ahol mindig lehet még egy kérdése!

L33 MEDICAL CORVIN

Telefon: +36 30 695 0177

Cím: 1082 Budapest, Üllői út 44. 1./2.

E-mail: corvin@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL BUDAÖRS

Telefon: +36 20 33 444 33

Cím: 2040 Budaörs, Lévai utca 33.

E-mail: budaors@l33medical.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL PASARÉT

Telefon: +36 1 445 1033

Cím: 1026 Budapest, Pasaréti út 38/B.

E-mail: pasaret@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

2021 Minden Jog Fenntartva L33 Medical Kft.

Készítette:

Kedves Páciensünk!

Tájékoztatjuk, hogy jelenleg új foglalási rendszert tesztelünk. Kérjük, amennyiben foglalása bárhol elakad, nem tud foglalni online, hívjon minket a +36-1/445-10-33-mas telefonszámon, vagy írjon emailt a rendelo@l33.hu email címre. Megértését és segítségét köszönjük!