Megnyílt az L33 Medical pasaréti rendelője!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

40 fölött szeretnék gyereket – mennyi esélyem van?

A címben szereplő kérdésre sokféle válasz létezik, ugyanis teljesen egyénfüggő, hogy kinek mennyire nehéz vagy éppen könnyű 40 éves kor fölött teherbe esni. Van, akinek megy, mint a karikacsapás, és első próbálkozásra, vagy pár hónapon belül megfogan. Nem ez az átlag ebben a korban, de nem is lehetetlen.

Sajnos azonban sokaknak problémákba ütközik a dolog, sokszor azért, mert a petesejtek már nem megfelelő minőségűek, és a petefészkek kezdenek kimerülni. Persze teljesen más problémák is lehetnek a háttérben, amiket igyekszünk kezelni, de az eredmény több dolog is befolyásolja.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy sokan vannak, akik 40 fölött járnak termékenységi vizsgálatokra, de nem mindenki ennyi idősen kezdte. Sőt, a nagy részük nem, de valamilyen ismert vagy ismeretlen akadály miatt idáig húzódott náluk a gyerekvállalás – ez némileg ront a statisztikán.

Miért nehezebb 40 fölött?

  • Mert a petesejteknek romlik a minősége. Sajnos minél idősebbek vagyunk, annál idősebbek a petesejtjeink is, és a rosszabb minőségűek nehezebben termékenyülnek meg. Ahogy telik az idő, ezekből egyre több van, ez pedig komoly akadályozó tényezővé válik.
  • Mert öregszik a szervezet, és egyre kevésbé alkalmasak a körülmények egy terhesség befogadásához. A menopauza ilyenkor még ugyan nem aktuális, de az előszele már érezhető. Változnak a hormonszintek, amik befolyással vannak a szaporítószervekre is, így sajnos nehezíthetik a teherbeesést.
  • Mert az eddig megoldatlan problémák ekkorra súlyosak lehetnek. Ha például van valakinek egy endometriózisa, amire sokáig nem derült fény, annak az évek biztosan nem fognak jót tenni. Számos olyan probléma van, amik idővel rosszabbodnak, ezért minél később vállal az érintett nő gyereket, annál kedvezőtlenebbek a kilátások.
  • Mert a petefészkek elkezdenek kimerülni. Azaz egyre kevesebb lesz bennük a petesejt, akiket hadra lehet fogni.

Ne várjunk a kivizsgálással!

Mindettől függetlenül, azt nem lehet állítani, hogy mindenképpen nehéz dolga lesz egy 40-es párnak, ha gyermeket szeretne. Ez nagymértékben függ a pár egészségi állapotától, illetve attól, hogy a nő hormonjai hogyan szuperálnak. 

Mivel ebben a korban az idő mindenképpen lényeges tényező, azt szoktam javasolni, hogy el lehet hagyni a fiataloknál mondott fél-egy év „türelmi időt”, és lehet nyugodtan néhány alapvizsgálattal indítani a próbálkozást, hogy minél előbb derüljön ki, ha valami nem stimmel. Ezzel értékes hónapokat lehet nyerni.

Kategória

Rendelő, ahol mindig lehet még egy kérdése!

L33 MEDICAL CORVIN

Telefon: +36 30 695 0177

Cím: 1082 Budapest, Üllői út 44. 1./2.

E-mail: corvin@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL BUDAÖRS

Telefon: +36 20 33 444 33

Cím: 2040 Budaörs, Lévai utca 33.

E-mail: budaors@l33medical.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL PASARÉT

Telefon: +36 1 445 1033

Cím: 1026 Budapest, Pasaréti út 38/B.

E-mail: pasaret@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

2021 Minden Jog Fenntartva L33 Medical Kft.

Készítette:

Kedves Páciensünk!

Tájékoztatjuk, hogy jelenleg új foglalási rendszert tesztelünk. Kérjük, amennyiben foglalása bárhol elakad, nem tud foglalni online, hívjon minket a +36-1/445-10-33-mas telefonszámon, vagy írjon emailt a rendelo@l33.hu email címre. Megértését és segítségét köszönjük!