Megnyílt az L33 Medical pasaréti rendelője!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Tényleg akadályozhatja a stressz a teherbeesést?

Ne görcsölj rá, és majd jönni fog – ismerős a mondat? Valószínűleg sokan értünk egyet abban, hogy kevés idegesítőbb tanácsot lehet adni annak, aki babával próbálkozik, sikertelenül. Mintha ez ilyen egyszerű lenne, hogy akkor holnaptól nem akarok gyereket, és már jön is…

 Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy vajon van-e ennek igazságalapja, és tényleg akadályozhatja-e a teherbeesést a „nagyon akarás”? Pontosabban a stressz, hiszen a görcsös akarás stresszt generál. És ha már itt tartunk, egyéb stresszforrások is lehetnek az életünkben a babaprojekttel párhuzamosan. Tényleg okolhatók ezek a sikertelenségért?

Mindennek van lelki háttere

Nos, ez az, amit egyértelműen bizonyítani még nem tudunk, de sok eset mutatja, hogy a stressznek bizony lehet köze ahhoz, hogy nem jön össze a baba. Számos példa van arra, hogy akkor kopogtat a gólya, amikor a pár női tagja otthagy egy munkahelyet, ahol rossz a légkör és/vagy nagy a hajtás, ami folytonos feszültséget okoz neki.

Az sem ritka, hogy nem sikerül a terhesség, amíg a leendő szülők kapcsolatában problémák vannak. Vagy éppen akkor jelentkezik a baba, mikor sikerül megszakítani a kapcsolatot egy ismerőssel, akivel állandóan sok volt a konfliktus.

És igen, arra is láttunk már nem egy példát, hogy hosszú éveken át tartó küzdelem, több inszemináció, lombik után spontán fogant meg a baba, közvetlenül azután, hogy a szülők elengedték a dolgot. Vagy örökbefogadtak, és a második gyerkőc már sikerült hagyományos úton.

Tényleg lelki akadályok voltak?

Ahogy említettem, egyértelműen nem bizonyítható, hogy a feszültség, a stressz, a lelki blokkok játszottak szerepet a korábbi sikertelenségben. Az is lehet, hogy vannak jelenleg még fel nem fedezett, orvosi akadályai a teherbeesésnek ilyenkor, amik valamilyen módon megszűnnek maguktól.

Sok orvos hisz ugyanakkor abban – köztük én is –, hogy számos betegségnek lehet lelki háttere. Így az is elképzelhető, hogy az elmaradó gyermekáldásnak is lehetnek ilyen okai. 

Ha tehát nem jön a baba, és nem találunk semmilyen kézzelfogható okot erre, érdemes lehet megpróbálni csökkenteni a stresszt az életünkben. Ha ez munkahelyváltást jelent, akkor lépjük meg, ha vannak elvarratlan szálak a kapcsolatainkban, rendezzük őket, a görcsös akarást próbáljuk elengedni. Sok párnak tényleg elég volt ennyi. 

Kategória

Rendelő, ahol mindig lehet még egy kérdése!

L33 MEDICAL CORVIN

Telefon: +36 30 695 0177

Cím: 1082 Budapest, Üllői út 44. 1./2.

E-mail: corvin@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL BUDAÖRS

Telefon: +36 20 33 444 33

Cím: 2040 Budaörs, Lévai utca 33.

E-mail: budaors@l33medical.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL PASARÉT

Telefon: +36 1 445 1033

Cím: 1026 Budapest, Pasaréti út 38/B.

E-mail: pasaret@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

2021 Minden Jog Fenntartva L33 Medical Kft.

Készítette:

Kedves Páciensünk!

Tájékoztatjuk, hogy jelenleg új foglalási rendszert tesztelünk. Kérjük, amennyiben foglalása bárhol elakad, nem tud foglalni online, hívjon minket a +36-1/445-10-33-mas telefonszámon, vagy írjon emailt a rendelo@l33.hu email címre. Megértését és segítségét köszönjük!