fbpx

Az almalétől vagy a zsírtól lesz tejed?

Tények és tévhitek a szoptatásról és a tejelválasztásról

Kevés téma van, amiről egy friss anyuka olyan ellentétes információkat kaphat, mint a szoptatásról. Ez az, amiben mindenki szeret tanácsot adni, ha sikeres volt benne, ha nem, és persze egymásnak homlokegyenest ellentmondó bölcsességek kerülnek terítékre. Arról nem is beszélve, hogy mennyi tévhit övezi ezt a látszólag nagyon egyszerű tevékenységet. De vajon mennyit tudunk az igazságról?

A szoptatás kutatása elég fiatal terület, mindössze néhány évtizede kutatjuk. Ez az oka annak, hogy makacsul tartják magukat a régi legendák, amik megfigyelésen, vagy sokszor inkább bemagyarázáson alapultak. Még mindig nem tudunk mindent, de egyre több a konkrét információnk, amiknek köszönhetően többen tudnak sikeresen szoptatni.

„Fejj szorgalmasan” vs. „majd a baba csinál magának tejet”

Éppen túl vagy a szülésen, fátyolos tekintettel csodálod az alvó újszülöttedet, és már itt elbizonytalanodhatsz: most akkor ébresszem fel, hogy szopizzon, vagy fejjek, amíg alszik, vagy hagyjam békén, majd felkel és szopik magától?

Nos, ha nem áll fenn semmi extra körülmény, mint például az alacsony születési súly, sárgaság stb., akkor a C válasz lesz a helyes: ne csinálj semmit, a babád majd ébred cicizik, amikor éhes. Ha hagyod az elején igény szerint történni a dolgokat, ő be fogja állítani magának az ideális tejmennyiséget, neked pedig semmi extra tennivalód nem lesz.

Fontos tudni, hogy a menstruáció alatt érezhetjük úgy, hogy megcsappant a tejmennyiség, és a baba is elutasíthatja a megváltozott íz miatt. Ilyenkor nem szabad kétségbeesni – ezt a pár napot kell kibekkelni, akár pótlással, akár félálomban szoptatással (ilyenkor a baba nincs teljesen magánál, automatikusan szopik, picit „átverhető”). A menzesz végével minden visszaáll a normál kerékvágásba.

„Ezt edd, és akkor biztos lesz tejed”

A régi tévhitek elég nagy része kapcsolódik ahhoz, hogy mit kell enni vagy inni ahhoz, hogy sok teje legyen a kismamának. Van, aki esküszik a gyümölcslevek fogyasztására, vagy éppen a sörre, mások szerint a rántott leves csodákra képes, illetve a jó magyaros zsíros ételektől lesz majd a tej is zsíros, laktató. 

Nos, ezekből szinte semmi sem igaz. A tej mennyisége azon múlik, hogy a baba mennyit van mellen, nem azon, hogy az anya mennyit és mit eszik. Nyilán a szélsőséges alultápláltság már a tejtermelésre is hatással lesz, de ha ilyen extrém körülmény nincs, akkor az anyuka étkezése nem igazán befolyásoló tényező.

De ha már szóba került a zsír: azt érdemes tudni, hogy olyan minőségben megy át a zsír a tejbe, ahogy megettük. Ha tehát kolbászt ettünk, akkor ő is kolbászzsírt fog kapni (ami „rossz zsír”), de ha például halat fogyasztottunk, akkor ezt a zsírt kapja a baba is (= „jó zsír”).  Ilyen értelemben tehát mégsem teljesen mindegy, mit fogyasztunk.

Tej a szoptatástól lesz

Bár sokan esküsznek a sör, a görögszéna és más ételek/italok jótékony hatására a tejtermelés kapcsán, eddig kutatással nem sikerült ilyesmit igazolni. Ha van is bármilyen összefüggés egyes ételek bevitele és a tejtermelés között, az nagyon minimális, és érdemben nem befolyásol semmit.

Az eddigi tudásunk alapján tehát leginkább a kereslet-kínálat elve érvényesül a szoptatásban, ezért érdemes az első időszakban cicire tenni a babát, ahányszor csak kéri. Így tud beállni a szükséges tejmennyiség.

Dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász szakorvos,

Dr Benkovics Júlia, szülész-nőgyógyász szakorvos, IBCLC szoptatási tanácsadó