Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Tiltólistás ételek a szoptatás alatt – van, amit tényleg kerülni kell?

A terhesség alatt igyekszünk nagyon vigyázni magunkra és a babára, aminek érdekében több ételt kerülünk. Azt hihetnénk, hogy a szülés után a fellélegzés és a szabadság következik, de sajnos nem: kezdődik a szoptatás, ami miatt ismét meg kell gondolnunk, hogy mit eszünk vagy iszunk. A környezetünkben lévő anyáktól sokszor akkora tiltólistát kapunk, hogy már azon gondolkodunk, mi az, amit meg lehetne enni. Az esetek elsöprő többségében azonban teljesen fölöslegesek a korlátozások.

Mik a leggyakoribb tiltások?

Biztos említették már neked is a K-betűs zöldségeket: káposzta, kukorica, karalábé. Ott vannak aztán a hüvelyesek, mint a borsó és a bab, amik puffasztanak. A tejtermékek is mumusok, sokaknál okoz hasfájást, hasmenést. Az epertől, illetve más bogyós gyümölcstől a baba lesz kiütéses, a mogyoró már az anyatejen keresztül is allergén lehet – legalábbis sokan állítják.

Jó néhányan bizonytalanok a nyers, füstölt húsokkal, nyers tojással, mégpedig azért, mert terhesség alatt kifejezetten nem javasolt a fogyasztásuk. Itt nem konkrétan maga az étel gond, hanem a bakteriális fertőzés, amit el lehet kapni miatta: pl. szalmonella, liszterózis. Tudni kell azonban, hogy ugyanannyi az esélye, hogy terhesen elkapjuk, mint nem terhesen, tehát a kockázat nem nagyobb, csak a baba miatt aggódunk jobban, mert a pocakban neki ebből lehet nagyobb baja. Szoptatás során azonban nulla extra kockázatot jelentenek, nyugodtan lehet tehát ezeket enni.

Amit tényleg érdemes kerülni, azok a magas higanytartalmú halak, mégpedig a higany neurotoxikus hatásuk miatt. A ragadozó halak jelentenek nagyobb kockázatot, a többi nyugodt szívvel ehető.

Miért gondoljuk, hogy nem ehetünk bizonyos ételeket?

Ahogy látható, az indokolt tiltás elég szűkkörű. Az édesanyákban azonban van egy berögződés, mely szerint, ha a kisbaba sír, akkor valami baj van, amit meg kell oldani. A statisztikák szerint minden 3. babát hasfájósnak gondolnak a szülei, mert rendszeresen sír, nyűgösködik akár órákon át, jellemzően a nap második felében. Az anyákban ettől bekapcsol az ösztön, hogy ezt meg kell oldani, és elkezdenek gondolkodni, vajon mi lehet a baj. Anyatejes pici esetében pedig az eredmény rendszerint az, hogy bizonyára én ettem valamit, amit nem kellett volna – így kerül pillanatok alatt szinte minden étel tiltólistára.

Ezzel szemben a valóság: az összes baba mindössze 1%-a ételérzékeny! 

De akkor miért sír?

Az újszülöttek sokszor sírnak különösebb látható ok nélkül. Mondjuk, azért, mert nemrég születtek, minden új nekik, alkalmazkodniuk kell a világhoz. Az állandó után a változó hőmérséklethez, a tompa zajok után az éles hangokhoz, a sötétség után a fényekhez, az illatokhoz. Egy babát millió dolog zavarhatja élete első heteiben, és ezekre – jobb híján – sírással reagál.

Vele lehetsz, vigasztalhatod, ringathatod, de aligha fogja a táplálkozásod befolyásolni a helyzetet.

Egyél mindent, és figyeld a babádat!

Mindegy, hogy rád milyen hatással van egy adott étel vagy ital, a babádra egyáltalán nem biztos, hogy hatni fog. A bab például minket azért puffaszt, mert tartalmaz olyan hosszú-rövid láncú cukormolekulákat, amik nem tudnak lebomlani a vastagbélben, ezért bakteriálisan bomlanak. Ebből keletkezik gáz, ami puffaszt, az anyatejbe azonban ezek nem mennek át, tehát a baba attól biztosan nem fog puffadni, hogy Te babot ettél. 

A jelenlegi tudásunk szerint nem kell a szoptatásnak tiltólistával nekiállni. Nyugodtan egyél mindent, és figyeld a babádat! Előfordulhat, hogy ő éppenséggel tényleg érzékenyen fog reagálni valamilyen ételre vagy italra, de egészen biztosan nem az összes említett (és nem említett) ételcsoportra.

Ha valaminél problémát tapasztalsz, hagyd el az adott ételt kb. 2 hónapig, majd próbáld újra – általában ennyi idő alatt meg is szűnnek ezek a tünetek.

Dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász szakorvos,

Dr Benkovics Júlia, szülész-nőgyógyász szakorvos, IBCLC szoptatási tanácsadó

Rendelő, ahol mindig lehet még egy kérdése!

L33 MEDICAL CORVIN

Telefon: +36 30 695 0177

Cím: 1082 Budapest, Üllői út 44. 1./2.

E-mail: corvin@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL BUDAÖRS

Telefon: +36 20 33 444 33

Cím: 2040 Budaörs, Lévai utca 33.

E-mail: budaors@l33medical.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL PASARÉT

Telefon: +36 1 445 1033

Cím: 1026 Budapest, Pasaréti út 38/B.

E-mail: pasaret@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

2021 Minden Jog Fenntartva L33 Medical Kft.

Készítette: