fbpx

Felhőtlen szex nyáron is – elárulom a titkot!

Majd’ lefordultam a székről a minap, amikor esemény utáni tablettát kért tőlem egy régi kedves betegem, aki 2-3 éve a változó korban van! Mondtam is neki: Erika, vegyük át ezt mégegyszer: micsodát?! És igen, jól értettem: esemény utáni sürgősségi fogamzásgátló tablettát kért, mint kiderült, nem magának, hanem a lányának, aki most érettségizett.

Itt kaptam frászt másodjára: ha egy 18 éves lány ennyire nagylány, miért az anyukáját küldi gyógyszerért?! De szerencsére nem erről volt szó: szerette volna odaadni a lányának a tablettát, hogyha esetleg egy fülledt nyári éjszakán valamelyik fesztiválon ismeretlen sátorban köt ki – orvosi ügyelettől távol – akkor tudjon mihez nyúlni.  

Ennek kapcsán gondolkoztam el azon, hogy vajon én mit tennék hasonló helyzetben? Amíg nincs 18 éves lányom, hogy élményszerűen írhassak róla, addig körbejárom a nyár, szex és fogamzásgátlás kérdéskörét a mezei nőgyógyász szemszögéből.

1.) Óvszer

Ahogy azt már korábban is írtam: ha új partnerrel bújsz ágyba, mindenképp használjatok óvszert. Sose tudhatod, előző este kivel hált újdonsült szőke herceged. Hiszen nem csak a teherbe esés ellen véd, hanem a fertőzések ellen is. Ki szeretne a nyaralás hátralévő napjaiban vakarózni? Rosszabb esetben egy életre szóló kórságot összeszedni…

2.) Menstruáció-szabályozás

Nevezhetnénk „fogamzásgátló szedés haladóknak” is. Ha már évek óta szedsz tabit, biztos tudod, hogy kb mikor jön meg, és meddig tart. És nyilván már jó előre kiszámoltad, hogy a nyaraláson/nővéred esküvőjén/kedvenc fesztiválodon épp meg lesz-e, vagy sem. Nos, ha már elkeseredtél, mert úgy számoltad, hogy pont a jeles eseményen fogsz menstruálni, van egy jó hírem: megúszhatod! Csupán annyit kell tenned, hogy nem hagysz szünetet, hanem egybe szedsz két hónapot. Tehát azon a napon, amikor már nem kell bevenned tabit: fogod magad, és előveszed a következő levelet, ahonnan bekapod az első tablettát, és így tovább. Ha olyan fajtát szedsz, ahol nem kell szünetet tartani, mert ún. placebo tabik vannak benne (ezek általában más színűek), akkor azokat hagyd ki, úgy kezd az új levelet. (ha profi fogamzásgátló szedő vagy, és egyfázisú tablettát szedsz: nem muszáj végigszedni a következő hónapot teljesen, elég csak azt a pl 5 tablettát bevenni, amivel már el tudtad tolni a menzeszt, és ott megtartani a szünetet. Utána viszont teljes hónapot kell szedni, a „megbontott” levél megmarad hasonló esetekre)    

3.) Esemény utáni tabletta

Ha már megtörtént a „baj”, nyomás az ügyeletre, illetve az első nőgyógyászatra, ami szembe jön, és kérj 72 órás tablettát! Szerencsére, mostmár olyan is van, amit az eseményt követően 5 napig be lehet venni, de minél előbb, annál jobb! Ne izgulj, ne szégyenlősködj (ezt csak te érzet kínosnak, nekünk mindennapos és nem ítélünk el – max irigykedünk, hogy míg neked ilyen jó dolgod volt, addig mi az ügyeletben robotolunk). Hidd el, még mindig jobb ez a vacak helyzet, mint egy túl korán jött baba, esetleg terhességmegszakítás. Ugye? Amit még javaslok: azzal a lendülettel, ahogy kiváltod a receptet, vásárolj egy terhességi tesztet is! Ha nem jön meg időben: csináld meg! Ha megjön: akkor is!! (amikor lezajlott).  

… Ja, hogy hajnal három van, mindketten ittatok, se taxi se tömegközlekedés, és gőzötök sincs, hol van orvosi rendelő? Pánikra semmi ok: bújjatok össze, élvezzétek egymás társaságát, éljétek túl a másnaposságot, és majd akkor intézkedtek. Ez akkor is megállja a helyét, ha csak simán otthon kiszakadt az óvszer. Nem kell rögtön befutni a kórházba. Elég másnap reggel. Azon a pár órán semmi nem fog múlni! (ellentétben pár nappal!)  

Ha tetszett, nyomj egy lájkot; ha szerinted a barátnőidnek is hasznos lenne, klikk a megosztásra!