Google értékelés
5.0
3999 értékelés alapján
js_loader

online időpontfoglalás Receptírás

Termékenység

Ha férfi oldalon van a probléma, nincs semmi esély?

Ha egy pár hiába vár a gólyára, az esetek többségében a nő készpénznek veszi, hogy nála van probléma, hiszen ő „nem tud” teherbe esni. Ez azonban olyannyira nincs így, hogy pontosan ugyanannyi esetben van a férfi oldalon a hiba, mint a nőin: 40%-ban a férfiaknál, 40%-ban a nőknél, 20%-ban pedig mindkét oldalnál vannak rendellenességek, amik megakadályozzák a fogantatást.

Sokszor tapasztalom, hogy amikor végül kiderül, hogy bizony a spermaképpel van probléma, a pár megijed: most akkor mindennek vége, nincs is esély? Szerencsére ez nincs így.

Ha a női oldalon találunk akadályt, a páciensek azt gondolják, hogy az kezelhető, megoldható. Ha viszont a spermakép gyenge, azt úgy kezelik, mint egy adott, állandó dolgot, „ez van és kész”, nincs mit tenni. Volt idő, amikor ez így volt, de ma már azért sokféleképpen tudunk segíteni abban, hogy így is meg tudjon foganni a baba.

A spermakép javítható

Bár ez már nem az én hatásköröm, hanem andrológusé, érdemes tudni, hogy a spermakép javítható, ráadásul nem is egy állandó állapotot tükröz, hanem pillanatnyit. Hogy egy adott pillanatban milyen a sperma minősége, azt elég sok minden befolyásolja, például az is, hogy mikor ejakulált utoljára a férfi. Így első körben, ha rossz az eredmény, javasolt a vizsgálat megismétlése, és ezek alapján el lehet dönteni, hogyan tovább.

Illúziói azért ne legyenek senkinek, egy nagyon rossz eredmény nem lesz varázsütésre tökéletes a következő vizsgálatig. De egy határesetnél már kaphatunk jobbat. Ráadásul javítani is lehet a spermaképen életmódváltással, vitaminokkal – de ebben az andrológus fog segíteni.

Lombik és inszemináció

Ha nem sikerül annyira feltornázni az eredményt, hogy természetes úton létrejöhessen a fogantatás, még mindig ott az inszemináció és a lombik, mint lehetőség. Ha „csak” annyi a gond, hogy pl. lassúak a kisfickók, a lombik ezt ki is küszöböli, hiszen közvetlenül rakjuk össze a petesejttel a spermiumot. Ha az ejakulátumban nincs életképes spermium, még mindig ott a herebiopszia lehetősége is. Láttunk már olyan esetet, hogy nulla életképes spermiummal lettek biopszia segítségével ikrei egy párnak! 

Lehetőség tehát sok van akkor is, ha a spermakép nem jó, nem szabad azonnal kétségbeesni!

Szakértői segítség a témában

L33 Medical