Megnyílt az L33 Medical pasaréti rendelője!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Korábbi műtétek és teherbeesés

A teherbeesés elmaradásának lehetséges okaként a többség szeme előtt egyből valamilyen hormonális probléma lebeg, pedig ennél sokszor kézenfekvőbb a magyarázat. Valamilyen fizikai akadály nem hagyja, hogy találkozzon a petesejt a spermiummal, vagy ha találkoztak, sikeresen beágyazódjon. Az ilyesminek több oka lehet, ezek közül az egyik a korábbi műtétekből visszamaradt hegek.

Hogy jönnek ide a régi műtétek?

Mikor műtéti hegről beszélünk, általában a bőrön lévő hegre gondolunk. Csakhogy vannak/lehetnek belső hegek is, amik változóan gyógyulnak, emellett a megbolygatott területen kialakulhatnak összenövések, amik szintén okozhatnak termékenységi problémákat. Bármilyen műtét esetében felmerülhetnek ezek, amit az adott területen végeznek: császármetszés, polip, mióma, méhsövény eltávolítás stb.

Klasszikus és szemléletes példa, amikor valakinél a kistesó nem akar összejönni, pedig az első simán ment. Csakhogy az első gyermek császármetszéssel született, aminek következtében ott a heg a méhfalon, ráadásul kialakulhattak olyan összenövések, amik érintik a petevezetőket, így meddőséget okoztak. Nem kell megijedni, nem egy általános jelenségről van szó, általában császár után simán teherbe lehet esni újra, de azért láttunk már ilyet.

Van-e erre megoldás?

A sebek gyógyulása mindenkinél egyéni, vagyis azt senki nem tudhatja előre, hogy maga a heg hogy fog viselkedni a műtét után. Van, akinek gyakorlatilag észrevehetetlen, és semmi problémát nem okoz, másnak pedig burjánzik, és akadályt képez. Az összenövés is olyasmi, ami gyakori a műtétek után, de hogy kinek milyen mértékben lesz jelen, és mennyire okoz problémát, az megjósolhatatlan.

Az összenövésekkel az a baj, hogy ultrahangon nem igazán látszanak, legfeljebb következtetni tudunk rá, ha egy petefészek például nem úgy áll, ahogy kellene neki. Általában itt-ott jelentkező fájdalmak, feszülés hívja fel a figyelmet a jelenlétére. Nagyobb gond azonban, hogy még ha tudjuk is, hogy vannak összenövések, megszüntetni csak újabb műtéttel lehet, ami pedig új összenövéseket generálhat, így ez egy kicsit ördögi kör.

Vannak olyan helyzetek, amikor érdemes műtét után foglalkozni a korábbi hegekkel, összenövésekkel, és van, amikor nem – ezt az adott eset részletei döntik el. Ha a petevezetékek érintettek, a lombik jobb megoldást jelenthet, de ha egy méhen lévő hegesedés jelent fizikai akadályt a teherbeesésben, csak az újabb műtét adhat esélyt.

Kategória

Rendelő, ahol mindig lehet még egy kérdése!

L33 MEDICAL CORVIN

Telefon: +36 30 695 0177

Cím: 1082 Budapest, Üllői út 44. 1./2.

E-mail: corvin@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL BUDAÖRS

Telefon: +36 20 33 444 33

Cím: 2040 Budaörs, Lévai utca 33.

E-mail: budaors@l33medical.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL PASARÉT

Telefon: +36 1 445 1033

Cím: 1026 Budapest, Pasaréti út 38/B.

E-mail: pasaret@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

2021 Minden Jog Fenntartva L33 Medical Kft.

Készítette:

Kedves Páciensünk!

Tájékoztatjuk, hogy jelenleg új foglalási rendszert tesztelünk. Kérjük, amennyiben foglalása bárhol elakad, nem tud foglalni online, hívjon minket a +36-1/445-10-33-mas telefonszámon, vagy írjon emailt a rendelo@l33.hu email címre. Megértését és segítségét köszönjük!