Megnyílt az L33 Medical pasaréti rendelője!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Miért történnek az első trimeszteri vetélések?

Legtöbben azért jelentkeznek termékenységi vizsgálatokra, mert nem sikerül teherbe esni. De sajnos szép számmal akadnak olyanok is, akiknek a fogantatással nincs probléma, a megtartással annál inkább. Írtam már bővebben a habituális vetélésről, de sajnos akkor is történik ilyesmi, ha elméletileg minden rendben van.

Minden negyedik várandósság megszakad az első trimeszterben, vagyis a létrejött terhességek negyedéből nem lesz baba. Ez azért elég nagy szám. Ebbe persze beletartoznak az ismétlődő vetélések valamilyen ismert vagy ismeretlen probléma miatt, de a nagy részét olyanok teszik ki, akiknél nincs tudomásunk rendellenességről, ami akadályozná a magzat kihordását. Mi lehet a gond ezekben az esetekben?

Nem életképes a baba

Ez a legkézenfekvőbb és leggyakoribb magyarázat. Nem túl vigasztaló, sőt, kicsit talán durva az érintett párnak ilyenkor azt hallani, hogy a természet szelektál, de valójában tényleg ez a helyzet. Az egyszerűség kedvéért fogalmazzunk úgy, hogy a női test felismeri, ha nem életképes az embrió, vagy nem lenne egészséges, és ilyenkor megszakítja a terhességet. Tudjuk, hogy mégis születnek sajnos beteg babák, így ez a védekező rendszer nem tökéletes, de sok esetben működik.

Más kérdés, hogy vajon mi a probléma a babával. Lehet, hogy gyenge minőségűek voltak az ivarsejtek, amikből létrejött a terhesség. De akár a sejtosztódás is történhet hibásan, lehet örökletes gond is. Pontos magyarázatot sajnos nem fogunk tudni adni, de ezek a legvalószínűbb forgatókönyvek.

Az életkor előre haladtával egyre több genetikai hiba lehet a petesejtben (és a spermiumban is). Ezek a genetikai hibák életképtelen embriókat eredményezhetnek, ezért növekszik meg az úgynevezett „korai”, azaz első trimeszteri, (első 3 hónapon belüli) vetélések száma az idősödő korosztályban.

Nem voltak megfelelőek a körülmények

A második leggyakoribb ok, hogy akkor éppen nem volt ideális a környezet a baba számára. A hormonok egyensúlya elég kényes, ha valamiért felborul, az már elég lehet ahhoz, hogy ne tudjon megmaradni egy terhesség. 

De elegendő lehet akár az is, hogy a kismama megbetegszik, vagy valamilyen külső hatás éri a babát, ami miatt nem lenne egészséges – ez sokszor akaratlan, és úgy történik, hogy a nő még nem is tud a terhességéről. Sokan hisznek benne, hogy a stressz, lelki tényezők is szerepet játszanak ilyenkor, de persze ezt nem lehet egyértelműen bizonyítani.

Nagyon fontos, hogy akármi is áll a háttérben, az valószínűleg nem a kismama hibája, nem rajta múlt. Az önvád sajnos gyakori egy vetélés után, de teljesen alaptalan, és a feldolgozást sem segíti.

Kategória

Rendelő, ahol mindig lehet még egy kérdése!

L33 MEDICAL CORVIN

Telefon: +36 30 695 0177

Cím: 1082 Budapest, Üllői út 44. 1./2.

E-mail: corvin@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL BUDAÖRS

Telefon: +36 20 33 444 33

Cím: 2040 Budaörs, Lévai utca 33.

E-mail: budaors@l33medical.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL PASARÉT

Telefon: +36 1 445 1033

Cím: 1026 Budapest, Pasaréti út 38/B.

E-mail: pasaret@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

2021 Minden Jog Fenntartva L33 Medical Kft.

Készítette:

Kedves Páciensünk!

Tájékoztatjuk, hogy jelenleg új foglalási rendszert tesztelünk. Kérjük, amennyiben foglalása bárhol elakad, nem tud foglalni online, hívjon minket a +36-1/445-10-33-mas telefonszámon, vagy írjon emailt a rendelo@l33.hu email címre. Megértését és segítségét köszönjük!