Megnyílt az L33 Medical pasaréti rendelője!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Miért fontos a család és a hobbi a termékenységi kivizsgálás során?

Amikor nem akar spontán sikerülni a baba, és az érintett pár orvoshoz a fordul, a kivizsgálás része egy hosszas beszélgetés is. Ennek során többek közt a pár hátterére szoktunk rákérdezni: családi anamnézis, de még a hobbik is érdekelnek. Ezt sokan furcsának találják, ezért kicsit kifejtem, hogy miért is van szükségünk ilyen információkra.

Családi kórtörténet

A családtagokkal kapcsolatban azért teszünk fel kérdéseket, mert az elmondottak alapján esetleg lehet következtetni valamilyen örökletes betegségre, rendellenességre, ami akadályozza a fogantatást. Ez igaz mind a női, mind pedig a férfi oldalon.

Árulkodó lehet, ha például a pár női tagjának édesanyja, lánytestvére is nehezebben esett teherbe, esetleg volt vetélésük. Ahogy az is, ha a pár férfi tagjának fiútestvérél már kiderült, hogy nem a legjobb a spermakép. Női oldalon anyagcserebetegségek, hormonális problémák, egyéb rendellenességek is öröklődhetnek, amik szintén gátolják a fogantatást – vagy okozhatnak olyan eltéréseket, amik akadályt jelenthetnek.

Miért számít a hobbi?

Mert számos olyan tevékenységet űzünk nap mint nap, amik ronthatnak a termékenységen, nemzőképességen. Káros szenvedélyek, szauna, jakuzzi, de akár egy ártalmatlannak tűnő sport, mint a foci is lehet befolyásoló tényező, ha egyszer kapott az ember egy rúgást rossz helyre.

Azért ehhez hozzá kell tenni, hogy a mindennapi szokások egészséges emberek esetében nem sokat számítanak. De amikor amúgy is necces a helyzet, mert például határeset néhány hormonérték, vagy a spermakép, akkor ezek is lehetnek olyanok, amik pont rossz irányba billentik a mérleget. 

Persze nem törvényszerű, hogy éppen az ezekre a kérdésekre adott válaszok fognak elvezetni a megoldáshoz, de nem kizárt. Ha nem is kapunk konkrét tippet a problémára vonatkozóan, egy-egy részlet jelzésértékű lehet, hogy azon a területen érdemes lehet alaposabban vizsgálódni. 

A szóbeli beszélgetés persze semmilyen konkrét vizsgálatot nem helyettesíthet, de közelebb vihet a megoldáshoz.

Kategória

Rendelő, ahol mindig lehet még egy kérdése!

L33 MEDICAL CORVIN

Telefon: +36 30 695 0177

Cím: 1082 Budapest, Üllői út 44. 1./2.

E-mail: corvin@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL BUDAÖRS

Telefon: +36 20 33 444 33

Cím: 2040 Budaörs, Lévai utca 33.

E-mail: budaors@l33medical.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL PASARÉT

Telefon: +36 1 445 1033

Cím: 1026 Budapest, Pasaréti út 38/B.

E-mail: pasaret@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

2021 Minden Jog Fenntartva L33 Medical Kft.

Készítette:

Kedves Páciensünk!

Tájékoztatjuk, hogy jelenleg új foglalási rendszert tesztelünk. Kérjük, amennyiben foglalása bárhol elakad, nem tud foglalni online, hívjon minket a +36-1/445-10-33-mas telefonszámon, vagy írjon emailt a rendelo@l33.hu email címre. Megértését és segítségét köszönjük!