Megnyílt az L33 Medical pasaréti rendelője!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Magas a TSH-m – lehet így gyerekem?

Ha a TSH a referenciatartománytól eltér, akár pozitív, akár negatív irányba, az bizony a pajzsmiriggyel kapcsolatos problémára utal. Ha a TSH magas, a pajzsmirigy alulműködik, ha alacsony, akkor túlműködik. Teherbeesés szempontjából egyik sem túl jó hír, és mindenképp kezelést igényel – és nem árt tisztában lenni vele, hogy ha babát szeretnénk, a „magas” TSH egy kicsit mást jelent, mint egyébként.

Mikor normális a TSH szintje?

A TSH, azaz a thyreoideastimuláló hormon szintje 0,300-4,200 mU/L közt számít normálisnak. Éppen ezért, amikor kapunk egy orvosi leletet, amin 3,9 mU/L szerepel, az meg sincs csillagozva, mi pedig teljesen nyugodtak vagyunk afelől, hogy minden a legnagyobb rendben. Sajnos ez azonban csak akkor igaz, ha nem szeretnénk éppen gyereket. Ha szeretnénk, akkor ez a TSH bizony magas, még akkor is, ha referenciatartományon belül van.

Amikor kisbabát szeretne egy pár, akkor azt szeretjük, ha a TSH szintje 2 alatt van, minél jobban közelítve az 1-hez. A lombikprogramok során protokollból küldjük endokrinológushoz azokat a hölgyeket, akiknek 3 fölött van a TSH-juk, de már picit alacsonyabb értéknél is előfordul, hogy javasoljuk a konzultációt.

Miért is fontos ez?

Azért, mert a pajzsmirigy alulműködése komoly mértékben gátolja a teherbeesést. Apró eltérésnek tekintjük, de sajnos nagy gondot okozhat a fogantatás kapcsán. Magas TSH mellett a teherbeesés nagyon nehéz, és ha sikerül is, sajnos hatványozottan megnő a vetélés kockázata. Ez nem azt jelenti, hogy magas TSH mellett nem lehet kihordani egy terhességet, de sajnos nagy az esély a vetélésre, ezért mindenképpen kezelni kell.

Lombiknál pedig nyilvánvalóan azt szeretnénk elérni, hogy a beültetett embriónak minél ideálisabb környezetet tudjunk teremteni, hogy valószínűbb legyen a siker. Ezért az ismert problémákat igyekszünk kezelni, így a magas TSH-t is. Szerencsére az esetek többségében hamar helyre lehet ezt hozni, így nem jelent tartós akadályt a babaprojektben, bár ez természetesen függ a pajzsmirigy alulműködés mértékétől is.

Amennyiben termékenységi tanácsadásra lenne szüksége, keresse kollégáinkat budaörsi vagy budapesti rendelőnkben.

Kategória

Címkék

Budaörs
Corvin Pasarét

Rendelő, ahol mindig lehet még egy kérdése!

L33 MEDICAL CORVIN

Telefon: +36 30 695 0177

Cím: 1082 Budapest, Üllői út 44. 1./2.

E-mail: corvin@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL BUDAÖRS

Telefon: +36 20 33 444 33

Cím: 2040 Budaörs, Lévai utca 33.

E-mail: budaors@l33medical.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL PASARÉT

Telefon: +36 1 445 1033

Cím: 1026 Budapest, Pasaréti út 38/B.

E-mail: pasaret@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

2021 Minden Jog Fenntartva L33 Medical Kft.

Készítette:

Kedves Páciensünk!

Tájékoztatjuk, hogy jelenleg új foglalási rendszert tesztelünk. Kérjük, amennyiben foglalása bárhol elakad, nem tud foglalni online, hívjon minket a +36-1/445-10-33-mas telefonszámon, vagy írjon emailt a rendelo@l33.hu email címre. Megértését és segítségét köszönjük!