fbpx

Fiú vagy lány? Létezik még manapság, hogy elnézik?

Egy várandósság során számos dolog van, amin izgulhatunk, de mindenképpen az az elsődleges, hogy vajon egészséges-e a baba. Szerencsére ma már a terhesség alatti vizsgálatokkal kiszűrhetünk sok rendellenességet, így viszonylag nyugodtak lehetünk, ha a vizsgálatok alatt mindent rendben találnak.

cropped view of pregnant woman with boy or girl symbols on her belly sitting on floor at home

Ezek után persze már teret kap a többi kérdés: vajon mekkora baba lesz, lesz-e haja, kire hasonlít majd? És persze: kisfiú lesz vagy kislány?

Bár még manapság is vannak, akik szeretnének meglepetést a szülőszobán, és nem kérdezik meg a baba nemét az ultrahangokon, 100-ból 99 pár azért szeretné tudni, milyen nemű gyermeket vár. És a mai technika segítségével ez már nagy pontossággal meg is mondható, hiszen lehetőség van 4D-s ábrázolásra is, ahol már laikus szemmel is jól látható a baba.

El szokták ezt még nézni?

Őszintén szólva, előfordul, de elég ritka, hogy végig elnézzék egy kisbaba nemét. Általában akkor történik meg, ha a kismama csak a kötelező vizsgálatokon érdeklődik az orvostól, a baba pedig nem igazán akarja jól mutatni magát. A kórházban nincs idő ugyanis hosszasan győzködni a picit, hogy forduljon egy kicsit másképp, így előfordul, hogy helytelen tipp születik.

Akinek fontos ez a kérdés, annak a babamozi segíthet, itt ugyanis pontosan ilyesmi a cél: alaposan megnézni a babát, hogy a szülők mindent láthassanak, amire kíváncsiak. A babamozin nem az orvosi kérdések vannak középpontban, hanem a szülők: nekik próbálnak kellemes élményt nyújtani, nekik mutatjuk meg a kisbabájukat. És itt belefér az is, hogy hosszasan próbáljuk megállapítani a baba nemét, jó fotót készíteni az arcáról.

Ezzel a technikával, kitartóan próbálkozva, kimondottan erre koncentrálva extrém ritka, hogy ne tudjuk biztosra mondani, mi van az aprócska baba lába közt. A legnagyobb rizikó, hogy a baba nem együttműködő; ha sikerül rábírni, hogy megmutassa magát, gyakorlott szemmel szinte lehetetlen elnézni.

Maradandó élmény a szülőknek

A babamozi ugyanakkor a nem megállapításától függetlenül is óriási élmény, olyan, mint egy megelőlegezett találkozás a kisbabával. Ha a 25-30. hét között megy a kismama, a babának már szépen kialakultak a vonásai, de még kényelmesen belefér a képbe, van helye, így jól lehet látni. 

Ha babamozit tervez, mindenképpen ebben az időszakban igyekezzen eljutni a vizsgálatra!

Corvin