Megnyílt az L33 Medical pasaréti rendelője!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: email

Mell ultrahang – jó alternatíva, ha a mammográfia még nem opció

Van egy ismerősöm, aki 29 éves korában talált egy csomót a mellében. Nagyon megijedt tőle, és szerette volna megvizsgáltatni, de végül 2 orvos is lerázta, mondván, ennyi idősen biztos, hogy nincsen mellrákja, nyugodjon meg, mammográfiát meg amúgy sem lehet csinálni ilyen fiatalon.

Végül megnézette magánban a mellét. A mammográfia ugyan tényleg nem nagyon jöhet szóba 29 évesen, ha még nem szült és szoptatott, de pontosan az ilyen helyzetekben lehet alkalmazni a mell ultrahangot, ami szintén elég jó hatékonysággal szűri ki a mellett érintő daganatokat. Szerencsére az említett ismerősnek tényleg nem volt baja, csak egy megduzzadt mirigy volt a csomó forrása. Az azonban sajnos nem igaz, hogy ennyi idősen kizárható a mellrák lehetősége.

A mellrák jól gyógyítható, ha időben elkapják

Sokan nem tudják, hogy a változókor előtt is kialakulhat rosszindulatú daganat az emlőkben. Az emlőrák pont azon kevés rosszindulatú daganatok egyike, ami a fiatalokat is veszélyezteti! Éppen ezért, minden ilyen jellegű panaszt komolyan venni, tilos kivizsgálás nélkül hagyni.

Fontos tudni, hogy az emlődaganatok nagy része jól kezelhető, ha időben veszik észre. Ma már ez egyáltalán nem egy halálos ítélet, de akkor igazán jók a gyógyulási esélyek, ha minél korábbi stádiumban fedezik fel és kezdik el a kezelést. Emiatt probléma, ha valakinél a kora miatt nem veszik komolyan a panaszokat – mire bebizonyosodik, hogy tényleg baj van, már sokkal súlyosabb lehet az állapota.

Fiatal korban a mammográfia helyett jó alternatíva az ultrahang

Bár a mammográfia az, ami igazán informatív, fiatal, még nem szült nőknél annyira gazdag a mell mirigyállománya, hogy a röntgenfelvételen nem sok minden fog látszani. Idősebb korban ugyanakkor a mirigyállományt egyre inkább zsírszövet váltja fel, így már a röntgenen is látható a rosszindulatú elváltozás.

A fiataloknál marad az ultrahang, mint diagnosztizálási mód. Azzal is észre lehet venni az elváltozásokat, ha a mammográfiára még nincs lehetőség. Egy jó ultrahangos orvos számára egyértelműen látható a probléma, így véletlenül sem maradhat rejtve egy esetleges tumor. 

Fontos, hogy amint úgy érezzük, gond lehet a mellünkkel, forduljunk orvoshoz!

Kategória

Címkék

Corvin

Rendelő, ahol mindig lehet még egy kérdése!

L33 MEDICAL CORVIN

Telefon: +36 30 695 0177

Cím: 1082 Budapest, Üllői út 44. 1./2.

E-mail: corvin@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL BUDAÖRS

Telefon: +36 20 33 444 33

Cím: 2040 Budaörs, Lévai utca 33.

E-mail: budaors@l33medical.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

L33 MEDICAL PASARÉT

Telefon: +36 1 445 1033

Cím: 1026 Budapest, Pasaréti út 38/B.

E-mail: pasaret@l33.hu

Nyitvatartás: H-P, 8-20-ig

2021 Minden Jog Fenntartva L33 Medical Kft.

Készítette:

Kedves Páciensünk!

Tájékoztatjuk, hogy jelenleg új foglalási rendszert tesztelünk. Kérjük, amennyiben foglalása bárhol elakad, nem tud foglalni online, hívjon minket a +36-1/445-10-33-mas telefonszámon, vagy írjon emailt a rendelo@l33.hu email címre. Megértését és segítségét köszönjük!