fbpx

Már késő eltüntetni a visszereket?

Ahogy megérkezik a nyár, és vele együtt a meleg, felszínre kerülnek olyan esztétikai problémák, amik az őszi-téli időszakban a nadrág alatt rejtve maradnak. Ilyenek például a visszerek, amik nagyon sok embert érintenek, az évnek ebben a szakaszában azonban lényegesen többen szeretnének megszabadulni tőlük, mint máskor. De vajon valóban ez a legjobb pillanat erre?

Mi is az a visszér?

A visszér egy olyan véna, melyben a billentyűk zárásának elégtelensége miatt az áramlás nem megfelelő, így a vér pangani kezd az adott területen, az ér fala pedig kitágul. Ha a véna nincs túl mélyen, kívülről is látszani fog: nagy, széles, kanyargós, kékes színű „patak” formájában, legtöbbször az alsó végtagon. Először „csak” esztétikai gondot jelent – bár sokaknak már ez is elég ahhoz, hogy szabadulni akarjanak tőle – a visszér azonban nem csak kozmetikai kérdés, előbb utóbb gondot fog okozni.

Amikor már tünetei is vannak, jellemzően fájdalom formájában kezdjük érzékelni. A lábunk nem bírja a terhelést, nehéz érzete van, gyakrabban kell leülnünk, felpolcolnunk. A fájdalom idővel egyre gyakoribbá válik, mígnem állandósul, éjszaka is felébreszthet. Sokakat ez az állapot bír rá, hogy felkeressék az orvost.

Kivételt képez ez alól a nyári időszak, amikor a szoknyák, nadrágok alól hirtelen előbújnak a lábak. Természetesen ilyenkor kellőképpen zavaró tud lenni a visszér nem túl esztétikus látványa, ezért nagyon megnő az érdeklődés a visszér eltávolító műtét iránt.

Rossz hír: ilyenkor már késő

Sajnos azonban a nyár eleje nem éppen ideális időszak a visszérműtétekre, ugyanis idő kell ahhoz, hogy a gyógyulás teljes legyen, és olyan végeredményt kapjunk, amilyet várunk. Ezért, ha az a cél, hogy idén nyáron már visszérmentes lábakat villogtathassunk a strandon, azzal talán egy kicsit elkéstünk.

Ennél nagyobb probléma, hogy a visszér tüneteit, mint például a fájdalom, a duzzanat, nehézláb-érzet, a meleg időjárás súlyosbítja. Ez pedig szintén nem éppen ideális körülmény a műtét elvégzéséhez.

Érdemes számolni azzal is, hogy a visszérműtét után bizony időt kell szánni a gyógyulásra. Eljárástól függ, hogy mennyit – néhány naptól több hétig is terjedhet az az időszak, amikor kénytelenek leszünk pihenni, korlátozni az aktív életmódot és az intenzív testmozgást. Ez nem biztos, hogy nyáron a legcélszerűbb, amikor nyaralni, kikapcsolódni szeretnénk.

Számolnunk kell azzal is, hogy visszérműtét után az utókezelések is fontosak: kötözés, kompressziós harisnya viselése is szükséges lehet, ami a nyári melegben nem biztos, hogy annyira kényelmes lesz.

Ez eljárástól függő szempont, de a sebgyógyulásnak sem éppen a meleg nyári hónapok a legkedvezőbbek. A sebeket általában nem célszerű napoztatni, valamint kiáztatni sem. Egy lefoglalt nyaralást így például kiválóan tönkretehet egy elé időzített visszérműtét, még akkor is, ha pihenősre vesszük.

Időben gondoljunk a visszerekre!

A konklúzió tehát az, hogy a visszerekre időben érdemes gondolni. Ha azt szeretnéd, hogy nyárra megszabadulhass a lábadat elcsúfító, tekergős vénáktól, a legjobb, ha már télen sor kerül a visszérműtétre.

Természetesen egy műtéti beavatkozásnak azért nemcsak esztétikai szempontjai vannak, hanem sok más tényezőt is figyelembe kell venni, ezért az orvossal mindenképpen egyeztetni kell a terveket. Akut esetben például teljesen mindegy, hogy milyen évszak van; ha a visszér súlyos fájdalmakat, kellemetlenségeket okoz, akkor azt nyáron is meg fogják operálni. Mindig az egészségügyi szempontok az elsők, és utána következnek az egyéni preferenciák.

Hogyan történik a visszérműtét?

Lézerrel, illetve hagyományos úton is operálhatók a visszerek – az adott páciens állapotától függ, hogy melyik megoldás célravezetőbb.

A lézeres változatnak számos előnye van: kisebb kockázat, gyors és zökkenőmentes gyógyulás. Ez egy igen korszerű megoldás, helyi érzéstelenítéssel, ambuláns keretek között végezhető. Nincs vágás, varrás, látható heg, sem varratszedés, a műtét utáni kímélő üzemmód is minimális, hamarabb vissza lehet térni a normál kerékvágásba. Éppen ezért, ha csak lehet, ezt a módszert preferáljuk.

Budaörs
Corvin
Budaörs
Corvin Pasarét