fbpx

Vérvétel éhgyomorra: nem mindig muszáj üres gyomorral érkezni!

A laborvizsgálatok esetében a többség számára egyértelmű, hogy éhgyomorra kell érkezni, hiszen bizonyos adatok csak így lesznek értékelhetőek. Az éhgyomor azonban igen kellemetlen tud lenni egy késő délelőtti időpont során – vajon tényleg minden esetben szükség van arra, hogy az éhhalál szélén állva érkezzünk meg a laborba?

Olyan sokáig nem ehetek?

A legtöbb labor kora reggeltől fogadja a pácienseket és késő délelőtt ér véget a rendelés. Igen, ez több egyéb tényező mellett éppen azért van így, mert az éhgyomri vizsgálatokkal nem lehet a végtelenségig várni, sokan lesznek rosszul, mire sorra kerülnének. Mégis, minden nap elhangzik a kérdés egy késő délelőttre eső időpont hallatán: „akkor egészen addig nem ehetek semmit?”

Nos, ez egyáltalán nem biztos, sőt, általában külön ki szokták emelni, ha éhgyomorra szükséges érkezni. Persze a legjobb az, ha külön megkérdezzük az időpont foglalásánál – a kért vizsgálat alapján a labor meg fogja tudni mondani, hogy reggelizhetünk-e előtte.

Mi értelme is van az éhgyomornak?

Ahogy már említettük, az éhgyomri vérvétel azért lehet szükséges, mert bizonyos eredmények csak így értékelhetők.

Erre néhány példa:

  1. Vércukorszint mérése
  2. Koleszterinszint mérése
  3. Trigliceridszint mérése
  4. Vas és vashiányzó vérszegénység vizsgálata
  5. Bizonyos máj- és vesefunkciós tesztek

Természetesen vannak még olyan tesztek, amikhez kell az üres gyomor, ezek csak a leggyakrabban előfordulók.

Ha azonban például a vizeletvizsgálat a lényeg, a hormonok szintjét szeretnénk ellenőrizni vagy például várandósság alatt valamilyen vérből végezhető genetikai vizsgálatról van szó, akkor semmi szükség az éhezésre.

Mi a helyzet a terhesség alatt?

A kismamáknál nagyon sokszor kérdés az éhgyomor, már csak azért is, mert – különösen az első trimeszterben – a gyomor igen érzékeny lehet, az émelygés, hányinger, hányás üres gyomorral fokozódhat.

Sajnos azonban az a helyzet, hogy a trimeszterenként esedékes laborok során nézünk olyan értékeket, amikhez szükséges az éhgyomor, így ezt nem lehet megúszni. A legtöbb, amit tehetünk, hogy minél korábbra adunk időpontot, hogy hamar túlessen a kismama a nehezén. Az egyéb laboroknál viszont többnyire nem kell, hogy üres legyen a gyomor, kombinált tesztnél például, amennyiben az első trimeszteri vérvételtől függetlenül történik, nincs szükség az éhezésre.

Mi az, amit lehet az éhgyomri vérvétel előtt?

Az éhgyomor azt jelenti, hogy a vizsgálatot megelőzően éjféltől már lehetőleg ne együnk és ne igyunk. Sokan így is tesznek, aztán a vér levételekor jön a kellemetlen meglepetés: olyan sűrű a vérük, hogy alig akar kifolyni a kémcsőbe

Ez azért van, mert a folyadékfogyasztás ebben az esetben is fontos lenne, azonban kizárólag tiszta víz formájában! A vérvétel reggelén is lehet (sőt, kell is!) vizet inni, de csakis azt! A víz ugyanis semmilyen értéket nem fog befolyásolni, de az üdítőkben, gyümölcslevekben lévő cukor például igen, ezért ezek mindenképp kerülendők.

Mindenképp érdemes tehát az éhgyomor témára rákérdezni, ha az orvos nem mond erről semmit – ne éheztessük magunkat, ha nem muszáj!