fbpx

Árt-e a babának az ultrahang?

A várandósság alatt ma már számos vizsgálatot végzünk el a kismamán, illetve magán a magzaton is, hogy minél inkább meggyőződhessünk róla, hogy a baba egészséges és ez édesanyával és minden rendben van. Bár a vizsgálatok biztonságot adnak, időről időre azért felmerül laikusokban a kérdés, hogy a babának vajon jó-e, hogy ennyit vizsgálgatjuk, nem árt-e neki, hogy már a pocakban is nézegetjük.

Kockázat és haszon

Alapvetően minden vizsgálat, amit elvégzünk, azzal kezdődik, hogy felmérjük a kockázot, illetve a várható hasznot. Azaz, terhességtől a függetlenül is, bármilyen vizsgálatot akkor végzünk kell, ha annak a diagnosztikai értéke nagyobb, mint a kockázat, amit hordoz.

Tudjuk például, hogy a röntgen, illetve a CT jár némi sugárterheléssel a szervezet számára, mégis végzünk röntgen, valamint CT-vizsgálatokat, ez a sugárterhelés ugyanis elenyésző a vizsgálat diagnosztikai értékéhez képest. Azaz rosszabb lenne, ha nem végeznénk el a vizsgálatot és nem derülne ki pontosan, hogy mi a probléma.

A várandósság során még inkább mérlegelünk, hiszen az anya szervezete mellett ott van még a fejlődésben lévő magzat is, akinél sokszor más következményei vannak az egyes behatásoknak. A terhesség során többnyire ultrahangvizsgálatot alkalmazunk a magzat állapotának felmérésére, de ezzel kapcsolatban is gyakran merül fel a kérdés a leendő édesanyákban, hogy vajon biztos nem lesz-e ettől baja a babának.

A legártatlanabb vizsgálat az ultrahang

Jelenlegi tudásunk szerint az ultrahang a legártalmatlanabb képalkotó diagnosztikai eljárás. Több évtizedes tapasztalatunk van már a terhesség alatt végzett ultrahangvizsgálatokkal kapcsolatban is, és semmi sem utal arra, hogy ez bármilyen módon ártalmas lenne a babák számára.

Hogyan is működik az ultrahang?

Az ultrahangvizsgálat úgy működik, hogy hanghullámok segítségével alakítjuk ki a képet. Ezek a hanghullámok semmiféle káros sugárzást nem tartalmaznak, nem okoznak sejtkárosodást, nem melegítik fel a szöveteket, így nem jelentenek veszélyt sem az anya, sem a baba számára. Éppen ez az oka annak, hogy a várandósság során ez a legelterjedtebb vizsgálat.

Kockázat tehát gyakorlatilag nincs, a haszon viszont elég nagy, hiszen a modern gépekkel ma már nagyon alaposan fel tudjuk mérni a magzat állapotát, és nagyon sok betegséget tudunk már méhen belül, a terhesség viszonylag korai szakaszában kiszűrni.

Indokolt és indokolatlan ultrahangvizsgálatok

Az ultrahangvizsgálat a terhesség alatt tehát nem árt, így a szükséges ellenőrzések nyugodtan elvégezhetők. De mi a helyzet az indokolatlan ultrahangvizsgálatokkal, amik gyakorlatilag a szülők megnyugtatása végett történnek? Gondolunk itt elsősorban a babamozira, ami nem annyira a magzat állapotának felméréséről szól, mint arról, hogy a szülők olyan formában láthassák a pocakban lévő gyermeküket, amelyben már számunkra is felismerhető.

A babamoziról

A babamozi során valós időben tudunk képeket mutatni a kisbabáról, amik egészen valósághűek. A hagyományos, orvosi célokra használt 2D-s ultrahangot ugyanis a laikusok gyakran nem tudják értelmezni, míg a 3-4-5D-s változatokon a kisbaba testrészei és vonásai könnyen felismerhetők a nem szakavatott szemek számára is.

Természetesen ilyenkor is szoktunk méréseket végezni, illetve általánosan áttekintjük a babát, de itt elsősorban az élmény a lényeg.

Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a magzatnak ezektől vizsgálatoktól sem lesz semmi baja, hiszen, ahogy említettük, az ultrahang ártalmatlan a baba egészségére nézve.

Ha tehát kismama vagy, és szeretnéd minden különösebb ok nélkül, csak úgy, megnyugtatásképpen megnézni a babádat, ezt lelkiismeretfurdalás nélkül megteheted!