fbpx

Te hányszor égtél le idén? Aggódnod kellene?

Régóta tudjuk, hogy az erős UV-sugárzás károsítja a bőrünket, különösen akkor, ha hosszabb távon, mindenféle védelem nélkül tesszük ki magunkat a nap erejének. A melanóma az egyik legelterjedtebb, magas mortalitású ráktípus, ami a fiatalokat is érintheti – nagyon fontos a megelőzés, ebbe pedig az is beletartozik, hogy figyeljünk oda az anyajegyeinkre.

Leégni tilos!

A leégés a lehető legrosszabb, ami történhet az emberrel, és nem csak azért, mert fájdalmas, aztán napokon belül valószínűleg az egész érintett bőrfelület lehámlik. A leégés nagymértékben fokozza a melanóma kockázatát, és minél többször égünk le, ez annál inkább igaz.

A bőrgyógyászok éppen ezért nem győzik hangsúlyozni a napvédő készítmények használatát, valamint a rendszeres melanómaszűrés fontosságát. A megelőzés, valamint a korai felfedezés életet menthet!

Nyár elején egyébként sokakat kezdenek foglalkoztatni az anyajegyeik, különösen azokat, akiknek sok van. Vajon kell-e valamilyen extra védelem? Nem lenne jobb inkább megelőző jelleggel megszabadulni a nagyobb, potenciálisan problémásabb anyajegyektől?

Lehet, hogy le kellene inkább szedetni?

Az a helyzet, hogy laikusként nem fogjuk tudni eldönteni, hogy melyik anyajegy lehet problémás. Attól ugyanis, hogy egy anyajegy esetleg nagyobb méretű, kidomborodik a bőr síkjából, nem feltétlenül jelent nagyobb veszélyt, mint egy apró, a bőr síkjában lévő anyajegy.

Ha bőrgyógyásszal átvizsgáltatjuk az anyajegyeket – amit egyébként javasolt is minden évben megtenni –, ő meg tudja mondani, hogy melyek azok, amelyekre fokozottabban kell figyelni. Bizonyos esetekben felmerülhet az is, hogy megelőző jelleggel távolítsunk el egy-egy anyajegyet, de esztétikai okokból is minden további nélkül meg lehet ezt tenni.

Ha van olyan anyajegyünk, ami rossz helyen van, útban van, mert például dörzsöli a melltartópánt, a póló nyaka, vagy egyéb okból esélyes, hogy megsértjük, kidörzsöljük, beleakadunk, attól valóban célszerű lehet megszabadulni.

Hogyan történhet az anyajegy eltávolítása?

Legjobb, ha az anyajegy eltávolítása egy bőrgyógyászati vizsgálattal kezdődik. Amennyiben a bőrgyógyász nem találja potenciálisan veszélyesnek az adott anyajegyet, de a pácienst valamilyen okból zavarja, lézerrel probléma nélkül el lehet távolítani. Néhány hét alatt a helye gyakorlatilag láthatatlanná, vagy minimálisan láthatóvá válik.

Ha azonban nem volt bőrgyógyászati vizsgálat, vagy a bőrgyógyász szerint az anyajegy veszélyes lehet, akkor csak a kimetszés jöhet szóba. Ebben az esetben ugyanis az eltávolított anyajegyet szövettani vizsgálatnak vetik alá, ami lézeres eltávolítás után már nem lehetséges.

Mikor szedessük le az anyajegyet?

Jó ötletnek tűnhet gyorsan, a nyaralás előtt leszedetni a nemkívánatos anyajegyeket, azonban nem biztos, hogy ez a legmegfelelőbb időzítés. A minél tökéletesebb gyógyulás érdekében ugyanis vigyázni kell, hogy körülbelül két hónapig mérsékelten érje napfény az adott területet. Ez a nyár kellős közepén elég nehezen kivitelezhető, pláne egy tengerparti nyaralás előtt állva – még ha nem is lehetetlen.

Azt szoktuk javasolni, hogy a nem sürgős, tehát tervezhető anyajegyeltávolításokat inkább október és április között végeztessék el az érintettek, ugyanis így könnyebben megvalósul a fényvédelem.

Természetesen, ha a melanóma gyanúja áll fenn, akkor a biztonság az elsődleges szempont. Ilyenkor nem mérlegeljük, hogy éppen milyen hónap vagy évszak van, hanem minél hamarabb eltávolítjuk a problémás anyajegyet.

Hogyan zajlik egy anyajegy-eltávolítás?

Egy anyajegy levétele nem különösebben bonyolult procedúra, ambuláns műtét keretein belül megoldható, így az eltávolítás után a páciens rögtön mehet is haza. A sebre érdemes vigyázni, de lézeres beavatkozás esetén minimális az esélye bármilyen szövődmények vagy problémának, és a sebbel sem kell különösebben foglalkozni. A hagyományos kimetszést követően azonban lehetnek varratok, amikre vigyázni kell, és varratszedésre is szükség lehet. Bár a sebek maguktól is nagyon szépen gyógyulnak, sebgyógyulást segítő készítményekkel magunk is segíthetjük a folyamatot, hogy minél szebb legyen az eredmény.