fbpx

Milyen jelei lehetnek a hormonproblémáknak?

A hormonproblémák sajátossága, hogy nagyon nehéz őket észrevenni, az esetek többségében ugyanis nincsenek igazán specifikus tüneteik. Általános, mással is magyarázható kellemetlenségeket okoznak, amik eleinte talán fel sem tűnnek, és később is hajlamosak vagyunk legyinteni rájuk. Ha azonban a hormonális egyensúly megbomlik, az hosszabb távon súlyos következményekkel járhat, ezért fontos, hogy amint észleljük a probléma jeleit, járjunk utána, hogy mi van a háttérben.

Hormonok az egész testben

A hormonok olyan kémiai anyagok, amelyek az egész testünkben jelen vannak, és fontos szerepet játszanak számos létfontosságú folyamatunkban. Az endokrin rendszerünkön keresztül választódnak ki, majd azáltal, hogy a véráramba kerülnek, eljutnak a különböző szerveinkhez és szövetekhez.

A hormonok koordinálják és szabályozzák a test biológiai folyamatait, például az anyagcserénket, a növekedést, a reprodukciós ciklusért, az immunrendszer működéséért, a hangulatunkért és az energiaszintünkért. Mintha ők lennének a „kisfőnökök”, akik a szervezetünk különböző részein kiadják az utasításokat – ha az egyikkel gond van, az alá tartozó terület nem tud megfelelően működni, emiatt pedig lehet, hogy más sem.

Éppen ezért, amikor hormonproblémák merülnek fel, és a hormonok egyensúlya megbomlik, széleskörű tünetek jelentkezhetnek a testben. Ha ugyanis egy hormon fokozott vagy csökkent mennyiségben termelődik, az hatással lehet más hormonokra és a test többi részére is.

Milyen tünetekről van szó?

A hormonális egyensúlyhiány különféle tüneteket eredményezhet, amelyek testi, érzelmi és mentális területeket is érinthetnek.

Néhány példa (a teljesség igénye nélkül):

 1. Nőknél különböző menstruációs rendellenességek: rendszertelen ciklus, nagyon nehéz vagy fájdalmas menstruáció, hosszabb vagy rövidebb ideig tartó vérzés, kimaradó vérzés, pecsételés.
 2. Bőrproblémák széles tárháza: akne, pattanások, fokozott faggyútermelés.
 3. Hirtelen súlyváltozás: hacsak nem diétázol keményen, mindig jelzésértékű a hirtelen és jelentős súlygyarapodás vagy súlyvesztés.
 4. Hangulatváltozások: a szorongás, depresszió, ingerlékenység mind-mind lehet hormonális alapú. A hormonok ugyanis befolyásolják az agy kémiai egyensúlyát, így hatással vannak az érzelmi állapotra.
 5. Állandó fáradtság: legyen gyanús, ha folyamatosan indokolatlanul fáradt vagy, nehezen koncentrálsz, nincs energiád, ezt ugyanis gyakran okozza a hormonális egyensúlyhiány!
 6. Alvásproblémák: ha nehezen alszol el, felületesen alszol, vagy épp ellenkezőleg, állva el tudnál aludni.
 7. Libidót érintő változások: a szexuális étvágy változásai nagyon gyakran írhatók a hormonok számlájára, akár negatív, akár pozitív irányban.
 8. Emésztési problémák: nem gondolnád, hogy az emésztőrendszerednek sok köze van a hormonokhoz, ugye? Pedig van; a gyomorégés, puffadás, székrekedés vagy hasmenés egyaránt lehet miattuk.
 9. Hőhullámok és izzadás: egyik percben semmi bajod, majd elönt a forróság? Éjszaka izzadtan ébredsz? Legyenek gyanúsak a hormonok!
 10. Szőrnövekedési problémák: különösen a nőkön észrevehető tünet. Ha olyan helyen jelenik meg erős szőrzet, ahol eddig nem volt jellemző, vagy az eddigi szőrzet megerősödik, jó okod van a hormonjaidra gyanakodni!
 11. Hajhullás: természetes, ha időnként jobban hullik a hajunk a megszokottnál, de ha ez az állapot sokáig fennáll, azért már a hormonok lehetnek felelősek.

Láthatod, hogy a legkülönbözőbb tüneteket okozhatják a hormonok, az emésztőrendszertől kezdve a bőrig szinte bárhol megmutatkozhat az egyensúly hiánya. A fenti lista pedig messze nem teljes, rengeteg apróságnak tűnő tünet utalhat még arra, hogy hormonálisan valami nincs rendben.

Ezért nehéz észrevenni a hormonproblémákat

A hormongondok diagnosztizálása komoly feladat az orvosoknak is, éppen a szerteágazó tünetek miatt. Ha a listát alaposan megnézed, azt is láthatod, hogy a tünetek legtöbbje mással is magyarázható: stresszel, diétával, gyomorrontással, menopauzával, kevés pihenéssel, szervi gondokkal stb. Ez az oka annak, hogy az érintettek maguk is nehezen veszik észre, hogy valami nem stimmel: túl könnyű a hajtós mindennapokra ráfogni a jeleket.

A kulcs az állandóság; ha a tünetek folyamatosak, annak ellenére sem javulnak, hogy igyekszünk változtatni, többet pihenünk, jobban figyelünk az étkezésünkre stb., akkor célszerű lehet hormonvizsgálatot is végeztetni.